Dokumenti o masakru 13 Srba stoje u fioci

Dokumenti o masakru 13 Srba stoje u fioci

27 decembra 2014

zgrada253463Uprkos činjenici da će se za tri meseca navršiti 22 godine od masakra nad 13 zarobljenih srpskih boraca na lokalitetu Boderište kod Brčkog, brčansko tužilaštvo, kojem je Haško tužilaštvo ustupilo ovaj predmet, još ništa nije učinilo da osumnjičene pripadnike takozvane Armije BiH privede pravdi.

Zbog toga je po ko zna koji put pre nekoliko dana reagovalo Udruženje porodica poginulih srpskih boraca iz Distrikta koje je saopštenjem zatražilo da Tužilaštvo konačno ovaj predmet izvadi iz ladica.

Posebno ogorčenje zbog tužilačkog nepostupanja izrazio je Jovan Pudić, predsednik ovog udruženja, koji je na Boderištu izgubio sina, brata i još dva bliska rođaka.

– Iz pouzdanog izvora sam saznao da je optužnica napisana i da je glavni tužilac Zekerija Mujkanović odbio da je potpiše već je prosledio Tužilaštvu BiH. To će ponovo prolongirati sudski rasplet ovog slučaja. Mujkanović mi je još pre osam godina rekao da je istraga završena 80 odsto u ovom predmetu. Prosto je neverovatno da osam godina treba za preostalih 20 odsto – izjavio je Pudić.

On podseća da ovaj slučaj pokazuje koliko je pravda u Brčkom nedostižna, posebno ako se na spisku osumnjičenih po komandnoj odgovornosti, kao što je u ovom slučaju, nalaze visokopozicionirane osobe iz Brčkog i drugih gradova BiH.

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović je medijima saopštio da je istraga u završnoj fazi i kada bude okončana, javnost će biti obaveštena o rezultatima i eventualnim optužnicama.Ovakav stav potvrdio je i šef istražnog tima za ratne zločine u Policiji distrikta Mićo Mihajlović.

Koliko će vremena proteći dok se ne procesuiraju zločinci i njihovi naredbodvaci za Boderište, pitanje je koje, osim porodica stradalih, već 22 godine u Brčkom postavljaju brojna srpska udruženja.

SVI TUŽIOCI ĆUTALI

Najpre je ovaj predmet zadužio tužilac Gojko Stjepanović, koji je nekoliko godina navodno istraživao slučaj, a nije učinio ništa. Posle je predmet zadužio Slavo Lakić, koji mi je rekao da mu trebaju dve godine da izuči predmet i da krene u istražne radnje, a onda je dobio mesto koordinatora svih tužilaštava u Federaciji BiH i stan u Sarajevu. Nakon Lakića, predmet je zadužio tužilac Radmilo Ivanović, koji je, prema mojim saznanjima, napisao optužnicu koju Mujkanović nije potpisao. Tužilaštvo namerno opstruiše ovaj predmet jer se radi o najsvirepijem zločinu u BiH u proteklom ratu – ogorčeno i kroz suze govori nam Pudić.

SVIREPOST

Inače, 8. marta 1993. godine na Boderištu je zarobljeno 13 srpskih boraca. Neposredno pred dogovorenu razmenu, oni su na svirep i monstruozan način pobijeni, o čemu postoji pouzdana dokumentacija, koju je posle obdukcije sačinio profesor dr Zoran Stanković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *