ДОКУМЕНТИ О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ стигли у БЕЛУ КУЋУ

DOKUMENTI O REPUBLICI SRPSKOJ stigli u BELU KUĆU

25 avgusta 2020

Amerika je zainteresovana za to da Republika Srpska dobije veću autonomiju, kaže profesor Nenad Kecmanović, uoči sastanka najviših funkcionera Srbije i Republike Srpske.Sastanak političkog vrha Republike Srpske i Srbije, koji će biti održan u sredu, biće posvećen razmatranju dokumenta koji je zvanična Banjaluka poslala u Beograd, a koji je aktuelizovan predstojećim odlaskom srpskog predsednika u Vašington, gde će verovatno biti reči i o budućnosti Republike Srpske, objašnjava Kecmanović.

Amerika zainteresovana za veću autonomiju Srpske

On ovo zaključuje na osnovu dostupnih informacija, prema kojima će se u dijalog Vučić-Hoti uključiti i sam predsednik SAD, Donald Tramp, iz čijeg je okruženja procurilo da je Vašington spreman da RS dobije veću autonomiju.

Dokument koji je iz Banjaluke došao u Beograd sastoji se od zaključaka i informacija koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, a koji se odnose na neustavnu transformaciju dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske. Takođe, u Beograd je prosleđena i Informacija u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH.

Radi se o dokumentima koji je, sa jedne strane opisuje zahvate međunarodne zajednice na štetu RS, a sa druge strane, radi se o merama koje će Banjaluka preduzeti kako bi zaštitila svoj dejtonski status, kaže Kecmanović.

„Za Republiku Srpsku, dokument je od prvorazrednog značaja, a da li će biti od istorijskog, kako mnogi već tvrde, to ćemo moći da procenimo tek prema efektima koje će ostvariti“, napominje on.

Borba Srpske za slovo Dejtona

RS traži vraćanje svih entitetskih nadležnosti koji joj pripada po Dejtonu, a koje su prenete iz Banjaluke u Sarajevo; zatim, traži ukidanje Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika koja su, prema Kecmanovićevim rečima, diktatorska, kao i odlazak stranih sudija iz Suda BiH, kojima je takođe po Dejtonu, takođe istekao mandat. Najzad, traži se ukidanje nametnutih zakona.

„Ti zahtevi upućeni su međunarodnoj zajednici, ali i pojedinačno zemljama koje su potpisom garantovale dejtonski sporazum. Razumljivo, to je, pre svega, matica Srbija. Što je najvažnije, narodna skupština RS je sve te po nju štetne odluke i praksu parcijalno već stavila van snage i na osnovu toga pripremila je novi ustav“, kaže Kecmanović.

Dokumenti koji su upućeni u Beograd usvojeni su na sednici narodne skupštine RS 11. i 12. novembra prošle godine, kao i 17. februara ove godine. Povodi za njihovo usvajanje bilo je usvajanje Deklaracije SDA, prema čijem slovu ova, najmoćnija bošnjačka stranka, kao svoj primarni cilj ističe donošenje novog Ustava i povratak tzv. Republike BiH. Povod za drugu sednicu bila je odluka Ustavnog suda BiH kojom je RS osporeno pravo na poljoprivredno zemljište.

Ovim zaključcima, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani su da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH.

KOMENTARI7 komentara

 1. šiško says:

  Onaj ko je sad potegao pitanje Republike Srpske radi protiv srpskih interesa, jer se ponovo vratio na staru ideju razmene kosova za republiku srpsku. Pretpostavljam, zapravo znam ko bi to mogao biti. Time od gotovog posla pravi veresiju. Republika Srpska, pisao sam već o tome, ima pravo da u svako doba formira sopstvenu državu. To pravo joj daju istorija, dejtonski sporazum, kao i trenutna situacija i status srpskog korpusa u BiH. Pa šta će onda dokument o RS na pregovorima o KiM-u? Ko to podvaljuje i pokušava nama Srbima desno od Drine da proda rog za sveću? Mi imamo pravo na KiM i nemamo ni jedan razlog da bilo šta dajemo zauzvrat. Čemu trgovina? Ko je to zapeo da po svaku cenu trguje srpskim prostorom? Zna se ko voli da trguje i ko ništa drugo i ne radi, nego trguje na našu štetu već više od 8 godina. A ovi kukavni novinari ćute. Čitava srpska elita ćuti.

  • Slobodanka says:

   Razmena tkzv. Kosova* za Republiku Srpsku već postoji, a napravljena je od strane SAD i Zapada pre više od dve decenije. Ta razmena je veoma izvitoperena, sastoji se u sledećem: Srpska nikad neće izaći iz BIH zato što Srbija ima težak teret Kosova* i zato što Srbiji svim drugim mogućim sredstvima Zapad ne dozvoljava razvoj i jačanje. Zapad godinama i decenijama ne dozvoljava jačanje Srbije, jer postojanje jače ili baš jake Srbije to bi bio potencijal na koji bi se oslonila Srpska prilikom napuštanja BIH. Očigledno je da je i Srebrenicu pred kraj rata u BIH režirao Zapad. Time su unapred kreirali teret na onoj strani za Srpsku, jer ako je Srpska genocidna, onda otkud "genocidnoj tvorevini" još i pravo da se otcepi. A za tkzv. Kosovo kreirali su veliki scenario o njihovoj ugroženosti od Srbije, tojest Šiptari ni slučajno nisu genocidni te eto tako dali su im pravo da se otcepe od Srbije. Ne samo to pomogli su im vojno da se "de fakto odvoje" i većina zemalja Zapada priznala je njihovu nezavisnost 2008 godine. Nama predstavljaju da važan uslov ulaska Srbije u EU je "de jure" priznanje Kosova. Pravo pitanje je zašto se sa tim toliko žure kad jasno je da je Srbija daleko od eventualnog ulaska u EU. Čim bi isčupali priznanje Kosova* od strane Srbije njihov sledeći korak bio bi gušenje Republike Srpske u unitarnoj BIH, a NE bi se desilo ono čemu se mnoge srpske lude nadaju > značajno ubrzavanje Srbije ka EU. Mi svi znamo da je KIM (tkzv Kosovo) na prvom mestu pitanje Srbije. Medjutim Zapad je to kreirao tako da potpuno osamostaljenje Kosova sa priznanjem KIM od strane Srbije, da to bude veoma važna podloga za njihov sledeći korak > potpuno davljenje Republike Srpske. Ispada da je za Republiku Srpsku životno važnije kako će biti regulisano pitanje KIM, nego za Srbiju. ... Zamisli situaciju da Zapadu sve to uspe. U tom slučaju moguće je da bi se nekoliko stotina hiljada izbeglica iz Srpske preselilo u Srbiju, inače ima ih više od milion. Tek bi se onda medjusobno gombali Srbi srbijanci i drugosrbijanci sa svojim Srbima "bosančerosima". Ako nećemo da sačuvamo KIM imaćemo taj problem. A u EU nećemo nikad ni stići jer ona se korak po korak raspada. Drugačije rečeno, ali tačno je: naša konačna izdaja Kosova i Metohije istovremeno znači i našu izdaju Republike Srpske. Oni koji se nikad ni u mislima nisu borili za Republiku Srpsku izdaće je hladno za po lule duvana, čak ni za toliko.

  • Slobodanka says:

   To sam pokušala i ranije da objasnim na primeru RSK pa me nisu razumeli. Naše UNUTRAŠNJE razumevanja stanja stvari i prava koja nama pripadaju i ono što SPOLJA planiraju i sprovode moćne sile Zapada rekla sam da to veoma dobro treba da razlikujemo i da to ozbiljno shvatimo kao hod kroz minsko polje. Tojest ono što je u spoljnoj politici i praksi moćnih država Zapada, to nema blage veze sa onim što oni pričaju, a mi to umemo da razlikujemo. Naše unutrašnje nezadovoljstvo sa ranijim položajem u SFRJ pokušavamo da povežemo sa navodnim mišljenjima iz Zapadnih centara moći, nadajući se da ćemo se na taj način sa njima sporazumeti i dogovoriti. To je veoma glupo kao lepljenje muve na goFno. Baš njih briga šta je bilo i kako je nama bilo, oni imaju svoj plan na kome veoma ekspeditivno rade.

  • Slobodanka says:

   Hajde da napravimo poredjenja na nivou država kako je okončan rat i postignut mir u Hrvatskoj, u BIH i u Srbiji kako nastoje da postignu konačan mir. Naime treba imati u vidu da nema mirovnog sporazuma nakon rata iz 1999 godine izmedju Srbije i odmetnutog Kosova. Da ne ulazim u to ko im je pomogao da postignu svoj odmetnuti status. 1. U Hrvatskoj konačan mir je postignut na osnovu Erdutskog sporazuma iz 1995 godine i na osnovu mirne reintegracije koja je sprovedena do kraja 1997 godine. Po toj analogiji zašto Kosovo* kroz kroz proces mirne reintegracije ne udje ponovo u Srbiju? 2. U BIH je napravljen mir na osnovu Dejtonskog sporazuma. Na osnovu tog Sporazuma Republika Srpska je postala entitet, ali je ostala u sastavu BIH. Ni Republici Srpskoj nije dozvoljeno da napusti BIH. Zašto slično tome i Kosovo* ne bi ostalo u sastavu Srbije kao pokrajina sa pravima na široku autonomiju, a to tako stoji i u Rezolucija 1244. 3. Da bude gore američki ambasador u BIH ovih dana daje izjave o novom Ustavu BIH i o revidiranom Dejtonskom sporazumu. Zapravo tim revidiranjem Ustava izvorni Dejtonski sporazum bio bi uništen jer novim Ustavom regulisali bi sve ono što su dosad oteli od Srpske visoki predstavnici i ostala boranija. Dejtonski sporazum je medjunarodni sporazum, sličnu snagu ima i Rezolucija 1244 samo što ona nije dala konačna rešenja za Kosovo nego je to ostavljeno za proces daljeg političkog dogovaranja. Zašto za Kosovo podržavaju pravo na potpuno otcepljenje a za Republiku Srpsku istu mogućnost ne predvidjaju? Ako će oni sad ići ka tome da na osnovu novog Ustava naprave unitarnu BIH, zašto za Srbija nema mogućnosti da napravi unitarnu ili bar poluinitarnu Srbiju. Po čemu je u SAD država BIH baš toliko važnija od države Srbije? ... Amerikanci su od srpskog naroda dobili naučnike Pupina i Teslu. Kakve naučnike su dobili od Hrvata i od Bošnjaka. Od Hrvata dobili su "naučnike" za klanje preostalog srpskog naroda u Hrvatskoj, u Teslinom Smiljanu nema više Srba. Od Bošnjaka dobili su "naučnike" za klanje srpskog naroda u BIH i "naučnike" za klanja drugih naroda na Bliskom Istoku. Glavni problem jasno je da je u Americi, jer njima trebaju naučnici i "naučnici". Ne znam kako će ovaj razgovor u Vašingtonu teći, ali do nebesa štrče ove razlike.

  • Slobodanka says:

   Ognjeslav Kostović je naš srpski naučnik poreklom iz Novog Bečeja, živeo je i radio u Rusiji. Bio je izuzetno darovit. Ako Amerikanci Srbe tretiraju samo kao stoku za klanje, a očigledno da samo na tome rade, što odsad naši budući naučnici ne bi išli u Kinu, Rusiju i u druge zemlje koje nam ne čine ovakva zverstva? Evo da ne kažu da smo sebični, daćemo im sve Šiptare i sve Bošnjake da se lepo presele u Ameriku i da tamo a ne ovde rade na unapredjivanju američkih "izuma" one koljačke vrste.

 2. Zaliv says:

  Ako SAD misle da se bar malo iskupe za ono sta su nam nacinili ovo bi bilo sjajno. Naime na Kosovu ako izuzmemo severni deo mi dole juzno od Ibra mozemo malo sta da trazimo ako se izuzmu nase crkve i manastiri (za koje se moze dobiti poseban status). U Republici Srpskoj Srbi cine oko 80% stanovnistva stoga Srbija ako idemo zdravim razumom a ne srcem treba daleko vise paznje da posveti Republici Srpskoj. Povezivanje problema na Kosovu i RS je mudro a ne pogresno i to iz vise razloga, recimo da nekako i resimo (ali niko ne vidi kako) problem Kosova onda prelazimo na problem Republike Srpske i tako smo non stop u problemima, zasto se ne bi dva problema paralelno resavala. Srbi za razliku od vecine naroda u regionu nisu resili svoja nacionalna pitanja i granice stoga nama ne treba stalan problem jer ce nas to unistiti nama treba resenje sto pre kako bi nastavili da razvijamo nasu drzavu a ne da nam se deca radjaju u propaloj drzavi a jedini cilj da im bude da pobegnu. Nije sve u teritorijama ali ima dosta i u njima, ali nas je sve manje a da bi isli putem prosperiteta i jacanja naroda kako bi opstali moramo da zatvaramo goruce probleme. Onaj ko kaze da je pogresno vezivati ova dva problema je neko ko misli lose svom narodu ili najobicnija budala koja nista ne razume. Republika Srpska ako se ne priblizi vise Srbiji nestaje za 30-40god, nas narod ako se nesto ne uradi na Kosovu vise nece postojati za 10-20god i to su cinjenice. Stoga kad telo nagrize gangrena seci i ne kukaj mnogo. Videli smo kako je islo kada idemo srcem i galamom, rasturise nas kao svinja masan dzak....pamet u glavu jer i simpanza zna da vristi i skace al od toga NISTA

  • Slobodanka says:

   Ti nisi normalan. EU se godinama hvali sa nacionalnom i verskom tolerancijom, da su multi-kulti društvo, itd., a u isto vreme i celo vreme na prostoru bivše Jugoslavije rade na razbijanju po nacionalnim linijama, što podrazumeva da nas proteruju i ubijaju. Dok EU cveta u miru, odgovara im da Zapadni Balkan je u teškom propadanju. A ti ne vidiš to licemerstvo, nego baš prihvataš da nas i dalje komadaju kako su naumili. Ponašaš se kao Merkelicin iskenjak. Mnogo smrdi ovaj tvoj komentar. Ima li neko da povuče vodu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *