ДОКУМЕНТИ ОТКРИЛИ: Америка размишљала и о отцепљeњу Републике Српске

ДОКУМЕНТИ ОТКРИЛИ: Америка размишљала и о отцепљeњу Републике Српске

31 децембра 2021

Америка је озбиљно размишљала да дозволи Републици Српској референдум о отцепљењу две до три године након Дејтонског мировног споразума и понуди стварања конфедерације Српске са тадашњом Југославијом како би обезбедила завршетак рата у БиХ пре 1996. и америчких избора.Како преноси Срна, ово је наведено у документу од 20. јула 1995. године који је Сенди Бергер, саветник за националну безбедност тадашњег председника САД Била Клинтона, послао државном секретару Медлин Олбрајт и осталим највишим званичницима Клинтонове администрације о предлозима како окончати конфликт.

У документу под називом „Излазна стратегија за БиХ“, а који је пре два дана поменуо српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, наведена су два могућа сценарија за завршетак рата.

Први сценарио се односи на брзи завршетак конфликта и мировни споразум до краја 1995. године, а други предвиђа могућност наставка рата у 1996. години, уколико сукобљене стране не пристану на договор у 1995.

Бергер у документу упозорава да је за САД боље конфликт завршити пре америчких председничких избора 1996. године.

„За нас је боље суочити се с овим питањима ове године него да се бавимо операцијом повлачења НАТО-а током изборне кампање, јер ће странке имати снажнију потребу да нас или покушају обрукати или да нас увуку у сукоб. Одмах треба да почнемо консултације с нашим савезницима на нашу стратегију после повлачења“, написао је Бергер.

Бергер је јасно упозорио да је за Америку боље рат завршити у 1995. години, али да је свестан да српској страни то не одговара јер је још била војно јача од бошњачко-хрватских снага, па је у девет тачака предложио како да администрација Србима понуди озбиљне уступке.

Уколико Срби не би пристали на поделу 49:51 одсто, Бергер је предвидио могућност да Бошњаци прихвате мање од 51 одсто у замену за нешто квалитетнију територију.

У четвртој тачки је понуда Србима за велику аутономију српских подручја и обимне специјалне и паралелне везе са Србијом.

„Ако буде неопходно, треба да притиснемо Бошњаке да дозволе Србима спровођење референдума након две до три године, као што смо се сложили у пакету из 1993. године. Наша аргументација би била да, ако Бошњаци не могу да убебде српску популацију да је њихова будућност у реинтеграцији, нема сврхе блокирати мирно раздвајање по узору на чехословачки модел“, наводи се у документу, пренела је РТРС.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pingback: ДОКУМЕНТИ ОТКРИЛИ: Америка размишљала и о отцепљeњу Републике Српске - Шајкача

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u