ДОЛАЗИ ДО ВЕЛЕОБРТА: Ево кадa креће руска офанзива

DOLAZI DO VELEOBRTA: Evo kada kreće ruska ofanziva

20 septembra 2023

Sudeći po poslednjim izveštajima, Oružane snage Ukrajine su napravile pauzu u mnogim delovima linija fronta.

Barem se broj napada smanjio. To ukazuje da ofanzivni impuls ukrajinskih oružanih snaga presušuje i da bi to trebalo da iskoriste ruske trupe, za šta je vreme da pređu sa odbrane na napad, smatra poznati izraelski stručnjak i analitičar, bivši državnik, diplomata, šef izraelske Nativ službe, Jakov Kedmi.



Kako je rekao u programu „Uživo sa Vladimirom Solovjovom“, danas je pitanje gde, kada i kako će početi ofanziva ruske vojske. Ukrajina ima značajan nedostatak snaga, nema dovoljno rezervi, sve su praktično iscrpljene. Rusija, smatra Kedmi, naprotiv, ima dovoljno rezervi da krene u ofanzivu na bilo koji sektor ili nekoliko sektora fronta, razvijajući je u sektoru gde je situacija najpovoljnija.

Kedmi smatra da se operativna i strateška inicijativa seli na predstojeću. Sa vojne tačke gledišta, kaže on, ruska ofanziva bi mogla da počne „u roku od mesec dana“. Mada mnogo toga zavisi od niza sitnih, čisto tehničkih detalja, koji nisu uvek opravdani vojnom logikom.

Međutim, kada neprijatelju ponestane novca i stane, ovo je najbolji trenutak da krene u kontraofanzivu“, kaže stručnjak. Ne možete mu dozvoliti da dođe sebi i da pređe iz ofanzive u defanzivu.

Moramo da počnemo da delujemo pre nego što neprijatelj izgradi i ojača sopstvene linije odbrane i učini ih neprobojnim za nas. Upravo je to kritični trenutak kada je neprijatelj najranjiviji.

Prema Kedmijevim rečima, samo ruska ofanziva može da reši bezbednosni problem Krima, njegovih stanovnika, Crnomorske flote i konačno zaustavi granatiranje objekata duboko u ruskoj teritoriji, kao i da oslobodi nuklearnu elektranu Zaporožje od stalne i ozbiljne pretnje.

Ekspert smatra da ukrajinski front neće preživeti, pošto ukrajinske oružane snage nemaju sposobnost da se odbrane. Prodor u jednu ili drugu oblast širine 20-40 kilometara praktično će lišiti ukrajinsku vojsku mogućnosti otpora.

Ostalo će, napominje on, zavisiti od političkih ciljeva koje postavi rukovodstvo zemlje. Na primer, da uzmemo Kijev ili ne? Ako uzmete, u kojoj fazi?

Ofanzivu ne bi trebalo da prati juriš na gradove.

„Nema potrebe da uzimate gradove“, kaže on. „Samo treba zaobići posebno utvrđene tačke i probiti se tamo gde je odbrana slabija.“

Prema njegovim rečima, broj i kvalitet oklopnih formacija kojima ruska vojska sada raspolaže svedoči o tome da će borbe biti manevarske.

(Vebtribune.rs)

KOMENTARI



3 komentara

  1. V.D. Raka says:

    Sad će da vide kad su stigli leteći T-34.

  2. M says:

    Kedmi je u pravu,od riječi do riječi!

  3. GALOPOM PO EVROPAM says:

    Pametno. Treba zaobilaziti veće urbane centre i izbiti na levu obalu Dnjepra. Propala je kontraofenziva banderovaca, imaju ogromne gubitke u ljudstvu. Zaporoški pravac s tri linije koje s Rusi kompletno minirali i utvrdili pokazao se za banderovce smrtonosan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *