Долази „Седам величанствених“

Dolazi „Sedam veličanstvenih“

24 januara 2017

kul-Sedam-velicanstvenih-1_620x0

PREMIJEROM filma „Hello I am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom“ autorke Kozime Lange, 1. februara u Sava centru, počinje 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“.

Kako su najavili organizatori, ovogodišnje izdanje jednog od naših najznačajnijih i najpopularnijih festivala otvara film koji svedoči o čudu – svi oni koji su zavoleli „Sjaj“, ostvarenje nagrađeno Oskarom sa Džefrijem Rašom u glavnoj ulozi, imaće priliku da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma, legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota. Dokumentarac „Hello I Am David“ je sjajno napravljen film, sa vanserijskim muzičkim interpretacijama. Jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima, koju „7 veličanstvenih“ ove godine dovode pred našu publiku, potvrđuje i činjenica da čak četvorica najznačajnijih evropskih dokumentarista stižu u Beograd sa svojim novim ostvarenjima.

To su Nikolaus Gajrhalter, jedan od vrhunskih majstora, čiji je film „Homo Sapiens“ premijerno prikazan u Berlinu, Sergej Loznica, reditelj, scenarist i direktor fotografije čija se ostvarenja premijerno prikazuju u Kanu i Veneciji, i koji stiže sa briljantnim, provokativnim dokumentarističkim esejom „Austerlic“. Miljenik naše festivalske publike, Audrijus Stonis, treći put dolazi u Beograd, ovog puta sa poetskom studijom o neizrečenoj ljubavi, „Žena i glečer“. Miroslav Janek, još jedan od velikih autora, predstaviće se duhovitom, kolažnom pričom o misterijama autizma, „Normalni autistični film“, a reditelj Žerom le Mer kroz film „Izgaranje“ vodi nas u zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu…

ZA KRAJ

FESTIVAL 7. februara zatvara „In loco parentis“, ostvarenje Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, koje je najveće prošlogodišnje iznenađenje – prvi irski dokumentarac koji je ušao u glavnu selekciju najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, i koji će nas podsetiti na kultni film „Društvo mrtvih pesnika“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *