DOMAGOJ MARGETIĆ: Dinkić je oštetio Srbiju za više stotina miliona evra

DOMAGOJ MARGETIĆ: Dinkić je oštetio Srbiju za više stotina miliona evra

11 decembra 2013

domagoj-margetic-hypo2Nevladina organizacija Antikorupcijska liga Balkana ponovila je danas optužbe na račun nekadašnjeg guvernera Narodne banke Jugoslavije i lidera URSMlađana Dinkića da je na Kipru pronašao državni novac Srbije, kao i da je koruptivnim radnjama oštetio republički budžet za više stotina miliona evra.

Nekadašnji rukovodilac trezora Beobanke Slavica Đukić izjavila je na konferenciji za novinare da je lično lideru URS i tadašnjem viceguverneru NBJ Radovanu Jelašiću predala dokumentaciju iz koje se vidi gde je otišao novac koji je 1995. i 1996. preko Beobanke iznošen iz zemlje.

„Lično sam se potrudila da dokumentaciju o svom iznetom novcu predam Dinkiću. Posle 5. oktobra i on i Jelašić su imali informacije gde je novac otišao“, rekla je Đukićeva.

Ona je dodala da je od juna-jula 1995. do juna-jula 1996. svake nedelje jednom do dva puta švajcarskoj Union banci u Cirihu slat novac, ali da nije sigurna da je on završio na toj adresi.

„Taj novac nije vraćen u Beobanku“, rekla je Đukić i dodala da je, bez obzira na odliv novca, ta banka bila likvidna i da je bez razloga 10.000 njenih zaposlenih ostalo bez posla kada je ona otišla u stečaj.

Predstavnik Antikorupcisjke lige, hrvatski novinar Domagoj Margetić prikazao je novinarima ugovor o kupovini preduzeća Mobi 63 d.o.o. na osnovu kojeg Vlada Srbije za 357,9 miliona evra otkupljuje 30 odsto tog preduzeća koje, na osnovu ugovora, vredi svega 39, 6 miliona evra.On je optužio Dinkića da je potpisivanjem tog ugovora koruptivnim radnjama oštetio budžet Srbije za više stotina miliona evra.

„Ovo je čista matematika koja dokazuje odgovornost Mlađana Dinkića. Svako pominjanje afere izvan činjenica su politički spinovi koji služe da bi se zataškala veoma ozbiljna afera i da bi Dinkić izbegao odgovornost“, rekao je Margetić.

On je Vladu Srbije pozvao da se jasno izjasni na navedene optužbe i da kaže da istraga treba da se obavi kako treba, jer je na to obavezuje, kako kaže, Rezolucija Evropskog parlamenta od 29. marta 2012.

„Do 25. decembra predaćemo Evropskom parlamentu izveštaj da li Srbija ispunjava svoje obaveze iz člana 19 ove rezolucije“, najavio je Margetić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *