DOMINO EFEKAT – „Gardijan“ predviđa da posle Škotske odlazi i Vels?!

DOMINO EFEKAT – „Gardijan“ predviđa da posle Škotske odlazi i Vels?!

13 septembra 2014

1 UK Wales Scotland EnglandReferendum o nezavisnosti Škotske mogao bi da inspiriše i nacionaliste u Velsu da za nekoliko godina krenu sličnim putem, piše londonski dnevnik „Gardijan“.

Mada su ankete sprovedene ranijih godina pokazivale da svega 10 odsto građana Velsa podržava nezavisnost, „Gardijan“ ocenjuje da bi, posle kampanje i refenduma u Škotskoj, nacionalistički pokret mogao da ojača.

„Biće potrebno mnogo posla, ali mislim da to može da se dogodi. Imam više od 50 godina, ali verujem da ću doživeti nezavisnost“ Velsa, rekla je Enhared Tomos, dečija spisateljica, promoterka velškog jezika i politički aktivista po povratku iz posete Škotskoj.

Ona je izrazila uverenje da bi energija koju je osetila u razgovoru s ljudima u Škotskoj mogla da se proširi i na sela i gradove u Velsu.

Tomos je priznala da Vels nije ekonomski dovoljno snažan, da bi, u slučaju nezavisnosti, imao slab uticaj u Evropi i da je tesno povezan sa Engleskom, s kojom se graniči.

„Ljudi kažu da smo siromašna zemlja. Vels nije siromašan. Imamo ogromna prirodna bogatstva, a siromašni smo zato što Vestminster određuje pravila, koja nikad ne idu nama u prilog“, kaže Tomos.

Neki političari u Velsu smatraju da nezavisnost više ne treba smatrati za nedostižan san.

Hauel Vilijams, poslanik Velške partije, kaže da članovi njegove strane osećaju da im mogućnost promene uliva energiju i pruža inspiraciju.

„Kampanja „Da“ (za nezavisnost Škotske) nije epidemija, ali jeste zarazna“, rekao je on. „Mislim da su promene deo istorije ovih ostrva.“

Adam Prajs, bivši parlamentarac koji je pre 10 godina dospeo na naslovne strane zbog pokušaja impičmenta tadašnjeg premijera Tonija Blera zbog sukoba u Iraku, pozvao je velški narod da „zbaci okove 600-godišnje engleske dominacije“.

„Pre 600 godina naša država je uništena“, rekao je Prajs. „Mi smo možda najduže vojno okupirana nacija u istoriji Evrope… U ovom veku, možda u našoj generaciji, Vels će biti nezavisna država. Moramo da se pripremimo za to.“

KOMENTARI2 komentara

  1. Kralj, car, bog na zemlji says:

    Vreme je...

  2. Robert Lucas says:

    Sami naprijed Velsani. Tom Dzons, Ricard Barton, Ketrin Zita Dzons su Velsani. Imate podrsku iz Republike Srpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *