Domobranski antifašizam

Domobranski antifašizam

31 oktobra 2014

boris pavelicPiše: Boris Pavelić

Viktor Ivančić , Predrag Lucić i Boris Dežulović , a ne Jurica Pavičić , Ante Tomić i Zlatko Gall , trebali su u Splitu dobiti povelju za promicanje antifašističkih vrijednosti. Od toga nepreciznog odabira čudnija je samo šutnja kojom se on prihvaća kao samorazumljiv.

U nedjelju, 26. listopada, u splitskome HNK obilježena je 70. obljetnica oslobođenja Splita. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin uručio je povelje Pavičiću, Tomiću i Gallu, jer su »pisanom riječju doprinijeli promicanju antifašističkih vrijednosti«.

Odabir začuđujuće neprecizan: ako itko u Splitu treba dobiti takvo priznanje, onda su to, prije svih, utemeljitelji Feral Tribunea, Ivančić, Lucić i Dežulović.

Ne tvrdimo da nagrađena trojica ne promiču antifašističke vrijednosti. Štoviše, u prvim su redovima najboljih i najciviliziranijih današnjega hrvatskog novinarstva. Uz druge, od kojih su mnogi u Splitu, radovi te trojice važna su svjedočanstva slobodarstva i tolerancije te umjetničke i publicističke umješnosti.

A opet, antifašističku povelju trebali su, prije njih, dobiti utemeljitelji Ferala. Jer, novinarski put Ivančića, Lucića i Dežulovića autentično je i beskompromisno antifašistički, ozbiljnim egzistencijalnim rizicima usprkos.

Njihov odlazak iz Slobodne Dalmacije u ožujku 1993. godine, nakon što je HDZ, s Dragom Krpinom kao udarnom pesnicom nasilno preuzeo dnevnik, jedinstven je slobodarski čin u hrvatskome novinarstvu, po čistoći motiva i ignoriranju opasnosti sukladan postupcima splitske mladosti iz 1941. godine koja se, zajamčenom neuspjehu i patnji usprkos, suprotstavila svemoćnome i nasilnom neprijatelju.

Osnivanje Ferala u lipnju 1993. – nepopustljivo rugalačkog, ali nadasve humanog i slobodarskog – građanska štampa i konvencionalna pamet i tada i danas proglašavaju ludošću: jedan od trojice u nedjelju odlikovanih, Feral je tada nazvao »zastarjelom ljevičarskom tiskovinom«, dok je drugi Viktora Ivančića, ključnog čovjeka novina, pola godine kasnije u polemici javno nazvao »dezerterom«, jer se ovaj usprotivio protuzakonitoj mobilizaciji, za koju postoje snažne indicije da je organizirana s nakanom za Ivančićevom likvidacijom.

Takvoj atmosferi usprkos, Feral Tribune, pod vodstvom Ivančića, Lucića i Dežulovića, prvi je i sam objavio sve najveće zločine vlasti, prerastavši tako u ključno mjesto otpora nasilju, referentnu točku antifašizma ove zemlje.

Kasnije, s godinama, i Gall, i Tomić, i Pavičić, ili će raditi u Feralu, ili će, baš poput feralovaca, biti proglašeni nacionalnim izdajnicima. No u crnoj noći nacionalizma, u kojoj – kako vidimo – i heroji Vukovara bivaju proglašeni »četnicima«, lako je zaboraviti tko je sačuvao prostor antifašizmu kada je to moglo biti opasno po život.

Zaborav bivšega SUBNOR-a pritom možemo i razumjeti – svete li se oni to feralovcima zbog ruganja iz osamdesetih? Ali, Pavičić, Gall i Tomić mogli su promisliti pa reći: »Hvala, ljudi, ali imate u Splitu i većih partizana od nas.« Ovako, dogodilo se baš kako običava varirati ekskomunicirani Viktor Ivančić: partizanske tekovine njegujemo, dakako, ali – u domobranskom duhu.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Nemojte se sekirati gospon Pavelić, (vama to kažem a ja se sekiram itekako)ništa u ovoj zemlji nije kako treba biti,i ništa nema svoj logički red i završetak,mene "tješi" da uskoro neće biti nikakvih novina u Hrvatskoj,barem ne Hrvatskih,pa tako logikom stvari više nećemo imati razloga za brigu,bar što se tih stvari tiče.Rado čitam vaše tekstove,premda se ne slažem uvjek sa svime što napišete,ali sto ljudi sto čudi,nemožete nam svima udovoljiti.Ljep pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *