Доналд Трамп – далеки непријатељ и блиски савезник калифата

Доналд Трамп – далеки непријатељ и блиски савезник калифата

26 децембра 2015

Bosko Jaksic 45Пише: Бошко Јакшић

Док наставља да управља својим калифатом, регрутује нове борце и нападима на три светске силе потврђује глобалне терористичке амбиције, Исламска држава успева да помагаче нађе на најмање очекиваној адреси: у врховима америчког политичког естаблишмента.

Звучи парадоксално у време док иста та Америка и међународна коалиција под њеним вођством настављају да бомбардују исламисте по Ираку и Сирији покушавајући да зауставе ширење малигног џихадизма.

Наравно да помоћ окупљању исламиста није амерички циљ, али јесте директна последица интервенционистичке политике која је џихадистима омогућила да се убаце у Ирак, Сирију или Либију, земље у којима их није било пре рушења деспотских, мада секуларних режима.

У време инвазије на Ирак писао сам да је Џорџ В. Буш својом политиком, лицемерно замотаном у борбу за „срца и душе” Ирачана, потпомогнутом бомбама које су симболизовале амбициозни план „демократизације” ширег Блиског истока и изјавама о „крсташком рату”, претворио Пентагон у највећи регрутни центар исламског радикализма.

У чему је разлика између онога што је некада радио Џорџ В. и овога што данас говори Доналд Трамп? Само у чињеници да је први био републикански председник док се други забрињавајуће успешно бори за председничку номинацију републиканаца.

Трамп позива на депортацију милиона имиграната, приморао би муслимане у САД на посебну регистрацију и осматрао њихове џамије. Предлаже да Америка свим муслиманима „потпуно и комплетно” забрани улаз у земљу.

Трампа би неко морао да подсети какве је катастрофалне последице Буш нанео стратешким интересима САД: ојачао је џихадизам, код Арапа распламсао латентни антиамериканизам, активирао сукоб сунита и шиита, озбиљно нарушио углед САД као лидера слободног света и сукобио Вашингтон са западним савезницима. Хаосом на тржишту нафте допринео је снажењу Русије, а од Ирана је направио регионалну силу. Фијаско.

Трамп није усамљен. Сенатор Џеб Буш, такође председнички кандидат републиканаца, предлагао је да се права избеглицa из Сирије везују за њихову религију. Бен Карсон, још један кандидат републиканаца за Белу кућу, сматра да муслиман не сме да постане председник САД и тврди да смо суочени са „ратом цивилизација између радикалног ислама и западних вредности”. Представљајући своје истомишљенике као жртве, конзервативци шире страх, позивају на насиље и тако подржавају пут ка хантингтоновском сценарију конфликта цивилизација, што је и стратешки циљ самопроглашеног калифа Абуа Бакра ел Багдадија.

Барак Обама је 2011. повукао америчке војнике из Ирака и у Багдаду инсталирао власт која је већинским шиитима омогућила да прекину владавину сунитске мањине, али на рушевинама окупације створена је сасвим нефункционална држава. Маргинализација сунита прво је створила Исламску државу Ирака, потом Исламску државу Ирака и Сирије.

У Сирији је циљ тамошње варијанте „арапског пролећа” од старта био „демократизација”, али иза омиљеног слогана крила се жеља за „променом режима”, уклањањем истог оног Башара ел Асада кога је нешто раније тадашња државна секретарка Хилари Клинтон проглашавала за „реформатора”. Грађански рат широм је отворио врата продору Исламске државе.


У трагању за одговором на нови изазов, и Обамин Вашингтон се ослонио на давно написана скрипта. Председник је успео да спречи ново слање војника у блискоисточни театар операција, али није успео да избегне омиљену рецептуру стратега у Пентагону: бомбардовање.

Биће да ни њему нико није хтео да каже да ће западне бомбе у Ираку и Сирији изнедрити исто онолико џихадиста колико их униште. Свака нова радикална група настала из отпора Американцима по правилу је организованија, радикалнија и бруталнија од претходне.

Трамп је, да будемо поштени, отишао много даље од Обаме који се на старту првог мандата ипак надао „новом почетку” односа Америке са муслиманским светом. Естрадни милијардер окупља присталице ослањајући се на језик мржње. Док он регрутује „јеванђеоски појас” хришћанских фундаменталиста, самозвани калиф окупља локалне и белосветске џихадисте спремне да умру у светом рату против „неверника”.

Хилари Клинтон сада каже да Трамп „постаје најбољи регрутер” Исламске државе. Што је тачно. Абу Бакр, ака калиф Ибрахим, у лику далеког непријатеља добио је блиског савезника. Резултат њихових речи је истоветан, само је окренут различитој публици.

Идеологија Исламске државе је нов феномен, тим опаснији јер представља озбиљан изазов учмалости удобног капитализма. Док калиф Ибрахим под црним барјаком окупља мрзитеље читаве једне цивилизације и њене религије, Трамп постројава црне легије које шире страх од странаца, расних и верских мањина.

Трамп и Абу Бакр враћају у времена крсташког ратника Ричарда Лављег Срца и његовог арапског ривала Саладина. Један дан ратују, сутрадан размењују поклоне. Сваки од њих живи од мржње другог.

Трамп подсећа на популистичке демагоге прве половине 20. века који су Италијане повели у фашизам, а Немце у нацизам. Не случајно га либерална Америка пореди с Хитлером или Мусолинијем. Кажу да је он нови Џозеф Макарти, злогласни сенатор који је после Другог светског рата предводио лов на комунисте. Проглашавају га за америчку Марин ле Пен и тврде да је „бели ИСИС”.

Америка је пред дилемом: да ли се ослонити на подизање штита према муслиманима, што је решење коме део ЕУ прибегава у решавању избегличке кризе, или муслиманима омогућити да буду активни субјекти решења?

У овом тренутку нема евиденције да Исламска држава користи Трампове изјаве у кампањи привлачења нових бораца и симпатизера, али то неће дуго трајати. Исламисти су овладали маркетиншким техникама и добро знају да искористе сваки сигнал расизма, исламофобије, страха од муслимана.

Милитантни перверзирани ислам и баук исламофобије паралелно лутају светом регрутујући на сваком кораку нове следбенике. Али, као што Исламска држава не представља ислам, тако ни Доналд Трамп и дружина не представљају западну.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u