ДОНАЛД ТРАМП исправља неправду према СРБИЈИ

DONALD TRAMP ispravlja nepravdu prema SRBIJI

11 marta 2017

trump-serbia-6546

Rampa koja je Hašimu Tačiju ekspresno stigla iz Vašingtona zbog namere da formira vojsku Kosova najočigledniji je znak da predsednik SAD Donald Tramp zaokreće američku spoljnu politiku u korist Srbije. I odluka Međunarodnog suda u Hagu, pod okriljem SAD, da odbaci reviziju tužbe za genocid protiv Srbije, znak je da Beograd može u budućnosti politički da profitira, smatraju analitičari.

Poznavaoci međunarodne političke scene navode da je i analiza čuvenog američkog magazina Forbs, u kojoj se argumentovano govori o potrebi crtanja novih granica na Balkanu kako bi se „ispravila nepravda prema Srbima koji su zarobljeni iza neprijateljskih linija“, svojevrsna potvrda Trampovog zaokreta.

Optimizam

Politički analitičar Obrad Kesić kaže da je Forbsova analiza sasvim realna, jer svi Trampovi dosadašnji potezi daju Srbiji osnov za optimizam.

– Nova američka administracija već je nagovestila da će uskoro doći period kada će srpski interesi moći da se ostvare. Ima osnova da budemo optimisti, jer se nazire šansa i za Srbiju i za Republiku Srpsku. Već su se desili veliki pomaci na krupnim pitanjima. Pre svega mislim na popravljanje odnosa SAD i Rusije i uspostavljanje njihovog strateškog partnerstva. To je okvir u kom Srbija može politički da profitira – smatra Kesić.

Tramp je, prema Kesićevom mišljenju, napravio još jedan važan zaokret u spoljnoj politici koji može samo da ohrabri Srbiju.

– Novi predsednik je rešio da ukine tzv. programe finansiranja demokratizacije, koji su do sada bili stub mešanja Vašingtona u unutrašnje stvari pojedinih država. Sve to je uglavnom bilo na štetu Srbije, ali sada se to očigledno menja. Trampovi potezi i najava onoga što će tek uraditi meni izgledaju kao iskrena želja da se uspostavi potpuno novi pristup koji Beograd i Banjaluka mogu da iskoriste za ostvarivanje svojih interesa – uveren je Kesić.

Politikolog Vladimir Vuletić je umereni optimista, jer procenjuje da će Vašington davati određene ustupke Albancima, ali da će i te kako voditi računa o srpskim interesima.

Uticaj Rusije

– Poslednja epizoda s Tačijevom namerom da oformi vojsku Kosova pokazuje da Tramp ne želi da utre put za stvaranje velike Albanije. Time bi pucao sebi u nogu, jer velika Albanija nije problem samo za Srbiju nego i za druge pravoslavne zemlje, poput Makedonije, Grčke i Crne Gore. A Tramp zna da bi to otvorilo vrata za uticaj Rusije. Cilj Amerike uvek je da zadrži dominantnu poziciju u ovom delu Evrope – smatra Vuletić.

I politički analitičar Dragomir Anđelković je uveren da se kurs Amerike menja.

– Trampova administracija počinje da menja kurs politike, ali nailazi na otpor u sistemu. Već ono što se desilo, packe Kosovu zbog vojske i odbijanje revizije tužbe BiH, znači promenu politike prema Balkanu, što može da znači da će se pozicija Srbije još više učvrstiti. Uveren sam da bi revizija tužbe BiH bila prihvaćena pod ranijim okolnostima, ali svi ovi događaju su signal da se politika menja u korist Srbije – kaže on.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pero Joksimovic says:

    Opasno je kad ti je Amerika neprijatelj - a pogubno ako ti je prijatelj. U pamet se dobro sluđeni Srbi. Dršte se svoje krvne braće Rusa a vucima Amerima verujte ali ih ne puštajte u "tor".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *