DONATORSKA KONFERENCIJA U BRISELU: Srbiji 995,2 miliona, Bosni 809,2 miliona evra

DONATORSKA KONFERENCIJA U BRISELU: Srbiji 995,2 miliona, Bosni 809,2 miliona evra

16 jula 2014

eu2Države, međunarodne organizacije i finansijske institucije iz celog sveta obećale su Srbiji 995,2 miliona evra pomoći, a Bosni i Hercegovini 809,2 miliona, uz 41,4 miliona za regionalne potrebe. Ove sume podrazumevaju, zajedno, bespovratnu pomoć i pozajmice po povoljnim uslovima. Srbija je dobila 115,8 miliona donacije i 879,4 miliona pozjamice, a Bosna 138,5 miliona bespovratno i 670,7 miliona kredita. To je rezultat u sredu održane Donatorske konferencije „Obnovimo zajedno“ za postradale u poplavama, kojoj su u Briselu predsedavali Evropska komisija, Francuska i Slovenija.

– Danas me čini posebno ponosnim što sam predsednik Srbije čija je sadašnja iskrena, ispravna i čvrsta pozicija ovde u Briselu okupila njene prijatelje, čak i one koji između sebe imaju besmislene i nepotrebne, a veoma opasne sporove. Ponosan sam na građane Srbije, posebno mlade, koji su bez mašina, svojim telima, zaustavljali poplavu kojoj nije bilo kraja, danima i noćima – poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, obraćajući se skupu.

On je kazao da je tokom vodene stihije evakuisano 7.618 građana, da je 20 povređeno, a 24 izgubilo život. Šteta je procenjena na 1,5 milijardi evra, a posebno su pogođeni stambeni sektor, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, sistem za odbranu od poplava, rudarstvo i energetika, proizvodnja i trgovina, vodosnabdevanje, otpadne vode i otpad, životna sredina, saobraćaj i komunikacije. Predsednik je rekao i da će se Srbija s neposrednim posledicama poplava nositi godinama, kao i da će one izazvati recesiju: srpska ekonomija će u 2014. zabeležiti pad od 0,4 odsto, umesto ranije predviđeni rast od 0,5.

– Srbija dobročinstvo ne zaboravlja. Podigla je spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć u Prvom svetskom ratu, obeležiće dostojno, spomenikom u nekom od poplavljenih gradova, i ovo do sada nezabeleženo svrstavanje celog sveta uz naš narod – zaključio je Nikolić.

Otvarajući donatorsku konferenciju, evropski komesar za proširenje Štefan File je poručio da je pomoć Srbiji i BiH najveća zajednička akcija EU od formiranja mehanizma civilne zaštite. Zahvalio je svima koji su učestvovali, „bez obzira na to da li je reč o ruskim avionima, američkim helikopterima, turskim timovima ili medicinskim ekipama iz Belorusije“.

– EU treba da pokaže primer u pomoći našim susedima koji su u srcu Evrope i koji žele da postanu deo EU – rekao je File.

On je ukazao na opasnost od klimatskih promena i daljih elementarnih nepogoda, istakavši neophodnost rada na prevenciji.

– Naša predanost biće trajna – rekao je File i najavio novu  konferenciju već za šest meseci, da se rezimira šta se sve realizovalo,  istakavši nadu da će rekonstrukcija tada biti u završnoj fazi.

Evropski  komesar za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva je izrazila divljenje  zbog čvrstog odgovora građana i vlasti pogođenih zemalja i evropske  solidarnosti.

Alenka Bratušek, predsednica Vlade Slovenije, zemlje koja je uz  Francusku inicirala organizaciju ovog skupa, poručila je da treba odmah  da se započne s obnovom.

Predsednik predsedništva  BiH Bakir Izetbegović je rekao da katastrofa, ali i odgovor vlada i ljudi  nisu poštovali granice i ocenio da ovakvi odnosi na zapadnom Balkanu do  sada nisu viđeni. Evropska komisija je procenila da je BiH u prvom  naletu kao najneophodnija pomoć potrebno 750 miliona, a Srbiji 830  miliona evra.

60 ZEMALjA, 20 ORGANIZACIJA

NA konferenciji  je učestvovalo više od 60 zemalja, 20 međunarodnih organizacija i  finansijskih institucija i više od 30 predstavnika civilnog društva, s  oko 400 učesnika.

Učestvovale su praktično sve zemlje  EU, zatim Rusija, SAD, Brazil, Kina, Alžir, Andora, Albanija,  Azerbejdžan, Bahrein, Bruneji, Kanada, Egipat, Japan, Kosovo sa  zvezdicom, Kuvajt, Malezija, Meksiko, Moldavija, Maroko, Norveška,  Pakistan, Filipini, Katar, Saudijska Arabija, Švajcarska, Ujedinjeni  Arapski Emirati… Od institucija, tu su bili Svetska banka, UN, OEBS,  Organizacija za islamsku saradnju, Crveni krst, Fondacija princeze  Katarine Karađorđević…

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *