ДОНЕТА ОДЛУКА – СРПСКА ВИШЕ НЕМА ИЗБОРА, ИСТОРИЈСКО НЕ ИНЦКУ: Ових пет одлука су усвојили Срби у Бањалуци, почиње бојкот БиХ

ДОНЕТА ОДЛУКА – СРПСКА ВИШЕ НЕМА ИЗБОРА, ИСТОРИЈСКО НЕ ИНЦКУ: Ових пет одлука су усвојили Срби у Бањалуци, почиње бојкот БиХ

26 јула 2021

ЛИДЕРИ политичких партија из Републике Српске закључили су да српски представници у институцијама БиХ, односно Предсједништву, Савету министара и Парламенту БИХ не одлучују.То значи да српски представници неће повући из институција, али да неће учествовати у раду и доносити одлуке док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ. Један од закључака састанка је да се у процедуру бити упућена два закона. Такође, договорено је да се на седници НСРС која ће бити у петак нађу закони а седница ће бити затворена за јавност.

Милорад Додик председник СНСД поручио је да се одбацује одлука Валентина Инцка као ништавна, да од овог тренутка политички представници Републике Српске и Срба у Председништву БиХ, Савету министара БиХ и Парламенту БиХ неће учествовати у раду и одлучивању док се не види како нулирати потез Инцка.

– Тражимо да се обезбеди механизам да више нема наметања. Нећемо да живимо у земљи где неко може на сајту да прогласи закон. Напрости ни високи представник који долази нема легитимитет. Не можемо да прихватимо ни једну одлуку ОХР – поручио је Додик.

Он каже да ће се урадити два законска решења која ће бити у петак на седници НСРС али неће их коментарисати јер правници требају да сачине формални акт.

Бранислав Бореновић лидер ПДП каже да нема доношења никаквих одлука до даљег у институцијама БиХ.

– Најодоговорнији за овакво стање у БиХ је Валентин Инцко. Мора се решити питање законског решења које је наметнуто, да ли кроз неки други и закон или овај ставити ван снаге – истиче Бореновић.

Мирко Шаровић лидер СДС каже потпуно је јасно да Српска никада више неће прихватити одлуку и закон високог представника.

– Парламенти су једино место за доношење решења и закона. Свака одлука и новог високог представника биће одбачена, поручио је Шаровић.

Жељка Цвијановић Председница РС каже да ће се кроз два конкретна решења Српка пронаћи решење за насталу ситуацију.

– Највећа добит за грађане је што заједно градимо јединство и градимо бољу будућност за грађане, каже Цвијановићка

Драшко Бањац лидер НПС каже да у РС не смију постојати политичке странке или партије већ само једна политика а то је Република Српска.

– Високи представници не могу наметати закони нити некога смењивати. Српска нема више избора него да каже доста, поручио је Бањац.

Ненад Нешић, председник ДНС након састанка предсједника странака у РС, казао је како је задовољан исходом.

– Ових дана сам апеловао на јединство српских странака. Задовољан сам што смо показали да је РС изнад сваких страначких интереса.

Инцко је прекшио сва права загрантована уставом те угрозио права на слободу говора и тако даље. Нерад у заједничким институцијама ће трајати све док бошњачка страна не схвати да БиХ може фунцкионисати само на бази договора. Нисмо спремни да нам било ко шта намеће, казао је Нешић.

Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске рекао је да ће Српска истрајати на одлукама које су донели лидери политичких партија.

– Жао ми је што није био пренос данашњег састанка лидера странак да се види како смо јединствено наступили кад су у питању интереси Републиек Српске, поручио је Стевандић.

Лидер СПС, Горан Селак, истакао је да су политички представници јединствени у одбрани Републике Српске и да око тога нема никаквог спора.

ЗАКЉУЧЦИ

Након одржаног састанка председника парламентарних странака у Српској донесено је неколико закључака:

 • Политички представници из РС одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.
 • Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ – Председништву БиХ,
 • Парламентарној скупштини и Савету министара.
 • Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.
 • На састанку је било речи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду
 • Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а реч је о кривичним законима

KOMENTARI8 коментара

 1. Gospodi Pomiluj says:

  Nema izbora - Dodik za predsednika doživotno. A taj jevrejin Incko bolje da pogleda kakva su sve krvoprolića napravili Palestincima pa ako to nije genocid onda je ovo u srebrenici kolateralna šteta i to nameštaljka od Klintonovih i od Alije Izetbegovića koji je sam svoj bošnjački narod pokokao mada zna da je i sam srbin isto kao i taj bratski ubijeni narod. Ali se zato američki i engleski sotona samo smeška i opija krvlju pravednih.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Ko Incko? Ma teraj te i takve hohštaplere iz Srpske. Jes da će oni posle da naprave Dodiku obojenu revoluciju, i njemu će tu da zaigra neka tihanovska i nevaljni na vrata Srpske i biće mu kao i Lukašenku, ali obzirom da je Dodik dokazan u svom narodu kao i Lukša, opstaće na vlasti i potiraće tu i takvu gamad. Srbija i Rusija će pomoći, i naravno Si.

 3. persida says:

  Јевреји раде са Косовом против Србије, а Јеврејин ИНЦКО ради против Републике српске. Јевреји су највећи непријатељи српског народа, где год био. Али, глупи Срби су заборавали своју стару веру и одлучили да клече пре Јеврејином Исусом. На здравље.

  • Ivana says:

   Hrvati im srušili Sinagogu u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske. Ubijali ih i klali zajedno sa Srbima i Romima ali Hrvate koljače veličaju a neprekidno kenjaju po Srbima. Srbija im plaća oštetu za ubijene šta su ubili Nemci po Srbiji a Hrvatska ne plaća mada su ih klali Hrvati nikad im zaboraviti.

   • Max Baum says:

    Srbi 41. pobili sve Židove u Srbiji i postali 1. "Judenfraj" država u Evropi. Posle su se proglasili najvećim žetvama holkausta.

    • Suzuki Vitara says:

     Maxe, ne brabonjaj. Nemci su odvodili Jevreje u "konclager Zemun", na starom sajmistu koje je tada bilo pod n d h . Tako da su i Srbi i Jevreji ubijani u genocidnoj Krvatskoj za vreme 2.SR.

 4. marko says:

  HAJDE MOJ DODIK ONI CE DONOSTI ODLUKE I BEZ SRBA U REP SRPSKOJ ZA NJIH SRBI I NE TREBA DA BUDU U BOSN I NEK KUPE PRNJE I ODU KUD KOJI I MILI MOJI TO JE FASIZAM ZAPADA A SMRDLJIVA SRBIJA NECE POMOCI DA SE SAD REP SRPSKA OCEPI STO JE TREBALA NAPRAVIT ODMAH 1995

 5. Velika Metla says:

  Аустро-угарско копиле фашистичко заборавило како му је деда прошао са Србима. Не брини се фашисто, историја се понавља, а ви сте од Бога предодређени да је константно понављате. Само напред у вашу пропаст.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u