ДОНЕТА ОДЛУКА – СРПСКА ВИШЕ НЕМА ИЗБОРА, ИСТОРИЈСКО НЕ ИНЦКУ: Ових пет одлука су усвојили Срби у Бањалуци, почиње бојкот БиХ

DONETA ODLUKA – SRPSKA VIŠE NEMA IZBORA, ISTORIJSKO NE INCKU: Ovih pet odluka su usvojili Srbi u Banjaluci, počinje bojkot BiH

26 jula 2021

LIDERI političkih partija iz Republike Srpske zaključili su da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BIH ne odlučuju.To znači da srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. Jedan od zaključaka sastanka je da se u proceduru biti upućena dva zakona. Takođe, dogovoreno je da se na sednici NSRS koja će biti u petak nađu zakoni a sednica će biti zatvorena za javnost.

Milorad Dodik predsednik SNSD poručio je da se odbacuje odluka Valentina Incka kao ništavna, da od ovog trenutka politički predstavnici Republike Srpske i Srba u Predsedništvu BiH, Savetu ministara BiH i Parlamentu BiH neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se ne vidi kako nulirati potez Incka.

– Tražimo da se obezbedi mehanizam da više nema nametanja. Nećemo da živimo u zemlji gde neko može na sajtu da proglasi zakon. Naprosti ni visoki predstavnik koji dolazi nema legitimitet. Ne možemo da prihvatimo ni jednu odluku OHR – poručio je Dodik.

On kaže da će se uraditi dva zakonska rešenja koja će biti u petak na sednici NSRS ali neće ih komentarisati jer pravnici trebaju da sačine formalni akt.

Branislav Borenović lider PDP kaže da nema donošenja nikakvih odluka do daljeg u institucijama BiH.

– Najodogovorniji za ovakvo stanje u BiH je Valentin Incko. Mora se rešiti pitanje zakonskog rešenja koje je nametnuto, da li kroz neki drugi i zakon ili ovaj staviti van snage – ističe Borenović.

Mirko Šarović lider SDS kaže potpuno je jasno da Srpska nikada više neće prihvatiti odluku i zakon visokog predstavnika.

– Parlamenti su jedino mesto za donošenje rešenja i zakona. Svaka odluka i novog visokog predstavnika biće odbačena, poručio je Šarović.

Željka Cvijanović Predsednica RS kaže da će se kroz dva konkretna rešenja Srpka pronaći rešenje za nastalu situaciju.

– Najveća dobit za građane je što zajedno gradimo jedinstvo i gradimo bolju budućnost za građane, kaže Cvijanovićka

Draško Banjac lider NPS kaže da u RS ne smiju postojati političke stranke ili partije već samo jedna politika a to je Republika Srpska.

– Visoki predstavnici ne mogu nametati zakoni niti nekoga smenjivati. Srpska nema više izbora nego da kaže dosta, poručio je Banjac.

Nenad Nešić, predsednik DNS nakon sastanka predsjednika stranaka u RS, kazao je kako je zadovoljan ishodom.

– Ovih dana sam apelovao na jedinstvo srpskih stranaka. Zadovoljan sam što smo pokazali da je RS iznad svakih stranačkih interesa.

Incko je prekšio sva prava zagrantovana ustavom te ugrozio prava na slobodu govora i tako dalje. Nerad u zajedničkim institucijama će trajati sve dok bošnjačka strana ne shvati da BiH može funckionisati samo na bazi dogovora. Nismo spremni da nam bilo ko šta nameće, kazao je Nešić.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske rekao je da će Srpska istrajati na odlukama koje su doneli lideri političkih partija.

– Žao mi je što nije bio prenos današnjeg sastanka lidera stranak da se vidi kako smo jedinstveno nastupili kad su u pitanju interesi Republiek Srpske, poručio je Stevandić.

Lider SPS, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora.

ZAKLJUČCI

Nakon održanog sastanka predsednika parlamentarnih stranaka u Srpskoj doneseno je nekoliko zaključaka:

 • Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.
 • Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH – Predsedništvu BiH,
 • Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara.
 • Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.
 • Na sastanku je bilo reči i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu
 • Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a reč je o krivičnim zakonima

KOMENTARI8 komentara

 1. Gospodi Pomiluj says:

  Nema izbora - Dodik za predsednika doživotno. A taj jevrejin Incko bolje da pogleda kakva su sve krvoprolića napravili Palestincima pa ako to nije genocid onda je ovo u srebrenici kolateralna šteta i to nameštaljka od Klintonovih i od Alije Izetbegovića koji je sam svoj bošnjački narod pokokao mada zna da je i sam srbin isto kao i taj bratski ubijeni narod. Ali se zato američki i engleski sotona samo smeška i opija krvlju pravednih.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Ko Incko? Ma teraj te i takve hohštaplere iz Srpske. Jes da će oni posle da naprave Dodiku obojenu revoluciju, i njemu će tu da zaigra neka tihanovska i nevaljni na vrata Srpske i biće mu kao i Lukašenku, ali obzirom da je Dodik dokazan u svom narodu kao i Lukša, opstaće na vlasti i potiraće tu i takvu gamad. Srbija i Rusija će pomoći, i naravno Si.

 3. persida says:

  Jevreji rade sa Kosovom protiv Srbije, a Jevrejin INCKO radi protiv Republike srpske. Jevreji su najveći neprijatelji srpskog naroda, gde god bio. Ali, glupi Srbi su zaboravali svoju staru veru i odlučili da kleče pre Jevrejinom Isusom. Na zdravlje.

  • Ivana says:

   Hrvati im srušili Sinagogu u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske. Ubijali ih i klali zajedno sa Srbima i Romima ali Hrvate koljače veličaju a neprekidno kenjaju po Srbima. Srbija im plaća oštetu za ubijene šta su ubili Nemci po Srbiji a Hrvatska ne plaća mada su ih klali Hrvati nikad im zaboraviti.

   • Max Baum says:

    Srbi 41. pobili sve Židove u Srbiji i postali 1. "Judenfraj" država u Evropi. Posle su se proglasili najvećim žetvama holkausta.

    • Suzuki Vitara says:

     Maxe, ne brabonjaj. Nemci su odvodili Jevreje u "konclager Zemun", na starom sajmistu koje je tada bilo pod n d h . Tako da su i Srbi i Jevreji ubijani u genocidnoj Krvatskoj za vreme 2.SR.

 4. marko says:

  HAJDE MOJ DODIK ONI CE DONOSTI ODLUKE I BEZ SRBA U REP SRPSKOJ ZA NJIH SRBI I NE TREBA DA BUDU U BOSN I NEK KUPE PRNJE I ODU KUD KOJI I MILI MOJI TO JE FASIZAM ZAPADA A SMRDLJIVA SRBIJA NECE POMOCI DA SE SAD REP SRPSKA OCEPI STO JE TREBALA NAPRAVIT ODMAH 1995

 5. Velika Metla says:

  Austro-ugarsko kopile fašističko zaboravilo kako mu je deda prošao sa Srbima. Ne brini se fašisto, istorija se ponavlja, a vi ste od Boga predodređeni da je konstantno ponavljate. Samo napred u vašu propast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *