Доњецк: Артиљеријска ватра код аеродрома, сукоби и код Маријупоља и Луганска

Donjeck: Artiljerijska vatra kod aerodroma, sukobi i kod Marijupolja i Luganska

22 marta 2015

ukrain_ Donetsk 575Jaka artiljerijska vatra izbila je jutros kod Donjecka, javio je Frans pres, dok ruske i ukrajinske novinske agencije prenose da su predstavnici Kijeva i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštili da je tokom protekle noći više puta registrovano kršenje primirja.

AFP navodi da je eksplozija počela rano jutros i da se čini da dolazi iz pravca aerodroma Donjeck.

Pres centar „Štaba za antiterorističku operaciju“ u Kijevu saopštio je da su tokom noći ukrajinski vojnici nastavili sukobe sa nelegalnim oružanim formacijama kod Donjecka, Luganska i Marijupolja i da je do jutros registrovano devet puta otvaranje vatre iz automatskog oružja i minobacača kalibra 82 i 120 milimetara, kao i jedan sukob koji je trajao duže od pola sata, preneo je Ukrinform.

Ministarstvo odbrane „DNR“ tvrdi, pak, da su ukrajinske snage bezbednosti 41 put otvarale vatru na njihove pozicije i da su ranjena četiri pripadnika proruskih snaga kod sela Peski.

Takođe, u Donjecku se navodi da je, između ostalog, pucano i na naselja Širokino, Kalinovka, Žabunjki, Gorlovka i selo Signalnaja.

Zamenik komandira štaba ustanika „DNR“ Eduard Basurin sinoć je optužio ukrajinske snage da su povećale broj kršenja prekida vatre po čitavoj liniji razdvajanja, prenela je RIA Novosti.

POROŠENKO: TREĆINA MOBILISANIH – DEZERTERI

Predsednik Ukrajine Porošenko rekao da je među vojnicima koji su krenuli u prvom talasu mobilizacije, bila skoro trećina dezertera.

Oni su krenuli u borbu bez pripreme, bez obuke, bez odgovarajućeg oružja… a zatim su došli pod artiljerijsku paljbu, kazao je Porošenko i dodao su oni Ukrajinci koji vole svoju zemlju.

Vrhovna Rada Ukrajine najavila je tri talasa mobilizacije, 17. marta, 6. maja i 22. jula. Do kraja 2014. godine oružane snage Ukrajine su se gotovo udvostučile sa 130.000 na 232.000 ljudi pod oružjem.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Ukrajinci imaju izbor. Novorusija nema jer brani svoje pravo na opstanak. Daleko manje Ukrajinaca bi poginulo u borbi protiv domaćih fašista i bio bi mir i bila bi Ukrajina cela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *