DONJECKA ARMIJA PORUČUJE: Oslobodićemo i Kijev od fašista

DONJECKA ARMIJA PORUČUJE: Oslobodićemo i Kijev od fašista

6 jula 2014

donetsk_flagViše od 2.000 proruskih pristalica okupilo se danas u Donjecku, na skupu sa koga je poručeno da će povesti gerilsku borbu, i da će osloboditi i Kijev.

Više od 2.000 pristalica proruske, samoproglašene „Narodne Republike Donjeck“ okupilo se danas u centru istoimenog glavnog grada te oblasti, tvrdeći da će braniti grad s gotovo milion stanovnika od ukrajinske vojske koja tamo stiže.

„Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka“, izjavio je bivši „guverner“ Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih „kalašnjikovima“.

„Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno“, dodao je Gubarev.

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente „Spasti Donjeck od ukrajinske vojske“, i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju „Rusija, Rusija!“ i „Fašizam ovde ne prolazi!“.

Ima i transparenata podrške Igoru Strelkovu, jednom od vođa separatista, koji je, prema mišljenju vlasti Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije.

Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

Posle zauzimanja Slavjanska i Kramatorska, ukrajinska vojska nastavila je danas napredovanje ka Donjecku, udaljenom od tih gradova stotinak kilometara, ka jugu. Vojska je usput isterala proruske pobunjenike iz jednog sela – Konstjantinivka, i dva manja grada – Artemivska (77.000 stanovnika) i Drujkivka (60.000), saopštile su vlasti.

Zauzimanje Slavjanska gde se život normalizuje, i Kramatorska, dva značajna uporišta proruskih aktivista, predstavljaju prve uspehe ukrajinske vojske.

Analitičari ocenjuju da to podstiče Kijev da do cilja dođe vojnim, a ne diplomatskim putem, što traže Moskva i Evropska unija.
Ukrajinska vojska, kako javlja Raša tudej, granatira stambenu četvrt grada Luganska na istoku Ukrajine. Jedna osoba je poginula, a četiri je ranjeno, tvrde očevici.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *