DONJECKA I LUGANSKA REPUBLIKA SAOPŠTILE: Ukrajina neće preuzeti naš deo granice sa Rusijom

DONJECKA I LUGANSKA REPUBLIKA SAOPŠTILE: Ukrajina neće preuzeti naš deo granice sa Rusijom

30 oktobra 2014
Alexander Zakharchenko, Andrei PurginDonjecka i Luganska Republika saopštile su da nemaju nameru da prepuste Ukrajini kontrolu svog dela granice sa Ukrajinom.Donjeck i Lugansk su u zajedničkoj izjavi – koju su uputili Ruskoj Federaciji i OEBS – objavili da pristaju jedino na međunarodni monitoring svog dela granice. A za sam monitoring su postavili uslov: puno i sveobuhvatno rešenje konflikta sa Ukrajinom, uspostavljanje ekonomskih i socijalnih veza sa Ukrajinom, potvrda svih sporazuma koji budu postignuti od strane Rusije i EU i garancije bezbednosti stanovnicima DNR i LNR.

U istom saopštenju se naglašava da je ukrajinski zakon o „posebnom statusu nekih delova Donbasa“ za DNR i LNR „pravno ništavan“.

Prethodno je premijer DNR, Aleksandar Zaharčenko, izjavio da je taj zakon „unutrašnja stvar Ukrajine koja se Donbasa ne tiče“.

Njegov zamenik, Andrej Purgin, ocenio je da Kijev nije ostavio kamen na kamenu od sporazuma potpisanih u Minsku. Pa upozorio:

„Kijev odbija da se pravno fiksira linija razdvajanja i da od nje bude odmaknuto teško naoružanje. Sa ishodom ukrajinskih parlamentarnih izbora u Vrhovnu Radu je ušla partija rata. S obrizom da je komandant ukrajinske nacionalne garde već imenovan za ministra odbrane – mi očekujemo obnovu ratnih operacija u Donbasu. Mi se zato spremamo za nastavak rata. A biće to rat čiji će tok i ishod razvaliti Ukrajinu“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *