DONJECKA REPUBLIKA: Ko je Amerika da prizna Kosovo, a nas ne?

DONJECKA REPUBLIKA: Ko je Amerika da prizna Kosovo, a nas ne?

13 maja 2014

Donetsk Ukraine Russia 37382Kopredsednik vlade Donjecka Miroslav Rudenko izjavio da im nije potrebno priznanje međunarodne zajednice, kao i da je još rano govoriti o pripajanju Rusiji.

On je u intervjuu letonskoj radio stanici Baltkom rekao da Donjeckoj narodnoj republici suštinski nije bitno priznanje međunarodne zajednice već da imaju „zaista nezavisnu državu“, a kao primer je naveo Južnu Osetiju i Abhaziju, „koje je priznalo šest zemalja“, kao i Kosovo „koje je priznalo 100 zemalja“.

„Očigledno da je u pitanju pristrasno postupanje. SAD diktiraju celom svetu ko treba, a ko ne treba da bude priznat. Ono što je povoljno za SAD, one priznaju“, rekao je Rudenko a prenela je Ruska informativna agencija Novosti.

On je dodao da „DNR“ nije potrebno priznanje „međunarodne zajednice koja je postala marioneta SAD“. „Naravno, mi ćemo se obratiti Rusiji povodom priznanja tog referenduma“, rekao je on, dodajući da je, međutim, prioritetan zadatak „oslobađanje jugoistoka Ukrajine od nacističke okupacije“.

„U budućnosti želeli bismo civilizovan razvod (sa Ukrajinom) ali on, zahvaljujući naporima hunte, protiče veoma necivilizovano“, rekao je Rudenko.

Još jedan „kopredsednik DNR“ Denis Pušilin, rekao je u intervjuu „Komsomolskoj pravdi“ da „pošteno govoreći, ne očekuje pozitivan rezultat“ od obraćanja UN radi priznanja „DNR“. „Pozicija Zapada prema nama je prilično jasna, međutim, mi se naročito ne uzbuđujemo, znali smo kuda smo krenuli“, rekao je on.

Pušilin je, takođe, rekao da „vlasti republike nameravaju da se u vrlo kratkom roku pozabave formiranjem novih organa vlasti“, preneo je Itar-Tas s.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Donjecka „faktički se vodi gradjanski rat“.

„Tu je mnogo vojnih jedinica i zato treba sa njima da se vidi – ili će oni preći na našu stranu ili će biti proglašeni okupatorskom vojskom i biti proterani“, rekao je Pušilin.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *