Donjecka republika objavila „ratno stanje“, a vojsku Ukrajine proglasila okupatorom

Donjecka republika objavila „ratno stanje“, a vojsku Ukrajine proglasila okupatorom

16 maja 2014

donetsk-data„Narodni gubernator” Donjecke narodne republike Pavel Gubarjev upozorio je večeras ukrajinsku policiju i armiju da će njihove jedinice koje do ponoći ne budu povučene sa teritorije Donbasa biti uništene.

Komandirima tih jedinica i njihovim pripadnicima obratio se kao „ukrajinskim okupatorima” i fašistima i dodatno ih upozorio: „Ako se ne povučete, sledi totalno uništavanje – i tehnike i žive sile!”

Gubarjev je stanovnike Donbasa – Donjecke i Luganske narodne republike – upozorio: da se u te dve republike uvodi „ratno stanje”.

Bivši načelnik međunarodne uprave Ministarstva odbrane RF, Jevgenij Bužinski, ocenio je da sa prelaskom u ofanzivu odreda Donjecke i Luganske republike na snage samozvane kijevske vlasti počinje – nova faza rata.

„Ovo što sada pokazuju odredi dve republike u sebi već sadrži elemente pravog partizanskog rata. Ljudi koji su njima više ne mogu nazad. Ili će nešto uraditi ili će svi u zatvor. Sada oni moraju napadati skladišta sa oružejm, nabavljati odnekud eksploziv i započeti pravi gerliski rat” – rekao je Bužinski.

On nije bio spreman da prognozira – koliko će sve potrajati. Jedino je podsetio da gerilski ratovi nekad traju i godinama i decenijama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *