Donjecka republika zatražila od ukrajinske armije da položi oružje

Donjecka republika zatražila od ukrajinske armije da položi oružje

14 maja 2014

51544Donjecka narodna republika vuče svoje prve, ali sasvim očekivane poteze.

Formiranje sopstvene armije tek je najavila i započela, ali su njeni odredi samoodbrane već jutros blokirali jedinicu ukrajinske armije u Donjecku. Njenoj komandi vojnicima je ponuđeno: da polože oružje.

Osim ovoga, širom DNR počela je gradnja utvrđenih kontrolnih tačaka radi onemogućavanja akcija ukrajinske vojno-policijske „kaznene ekspedicije“.

I treći potez je takođe više nego očekivan: odredi odbrane Slavjanska, koji su se već prekalili u dosadašnjim borbama, objavili su da više neće samo odgovarati na napade snaga kijevske hunte.

„Naši odredi su odlučili da promene taktiku i da pređu u ofanzivu. Znači: neće se više samo braniti. Dosta je bilo čekanja da protivnik napadne“ – objavila je Stela Horoševa, portparol „narodnog gradonačelnika“ Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova.

Sve ove promene je, nema sumnje, ubrzao pokušaj likvidacije „narodnog gubernatora“ Luganske oblasti Valerija Bolotova kojem su Ukrajinci postavili zasedu kod mesta Izvarino (60 kilometara od Luganska prema granici sa Rusijom).

Bolotovu – na kojeg je pucano dok se vozio automobilom zajedno sa dvojicom telohranitelja – život je spasio zaštitni prsluk, ali je iz rane na ramenu izgubio mnogo krvi.

Iz Kijeva je za glavu Bolotova obećan milion dolara nagrade, ali je on uspešno operisan i prebačen na tajno i sigurno mesto.

Povodom ovog atentata, predsednik privremene vlade Donjecke republike Denis Pušiljin izjavio je:

„To je nova provokacija kijev ske hunte koja pokušava da okrene stvari u svoju korist i da se pred Desnim sektorom opravda za grešeke i promašaje. Kijevska vlast je već razvalila Ukrajinu i gaglibila je u krizu. Uveren sam da će narod ustati na celoj teritoriji Ukrajine i stati na put ovom haosu“.

Koordinator pokreta otpora Luganske narodne republike, Vladimir Karasjov, otišao je i korak dalje, rekavši:

„Na Lugansk i Donjeck sa nadom gleda svih šest ostalih regiona jugoistoka Ukrajine. Mi smo dužni da im pomognemo da organizuju svoje referendume. Znamo da su Harkov, Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Herson, Odesa i Nikolajev u težoj situaciji od nas jer su pod okupacijom kijevsko-fašističke vojske. Ali, mi ćemo zajedničkim snagama očistiti ceo jugoistok“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *