Доњи дом Конгреса САД изгласао нове санкције против Русије

Donji dom Kongresa SAD izglasao nove sankcije protiv Rusije

26 jula 2017

PREDSTAVNIČKI dom Kongresa SAD prihvatio je zakon o sankcijama protiv Irana, Rusije i Severne Koreje.

Bezamlo jednoglasno: 419 kongresmena bilo je „za”, a samo 3 protiv.

Ovakav ishod glasanja pokazuje da donji dom Kongresa SAD može sa lakoćom odbaciti veto na ovaj zakon šefa Države Donalda Trampa (ako ga bude).

Ukoliko i Senat prihvati isti zakon, sankcije koje će njim biti uvedene biće najobuhvatnije nakon onih iz 2014-te koje su usledile nakon prisajedinjenja Krima RF.

Bela kuća je već saopštila da u celini podržava ovaj zakon iako ozbiljno ograničava šrava predsednika SAD da uvodi, ublažava ili ukida sankcije. Jer, obavezuje ga da čak i svako ublažavanje sankcija mora prethodno usaglasiti sa kongresmenima.

Kremlj je saopštio da se prema izglasanom u Predstavničkom domu odnosi „krajnje negativno”, a Evropska unija je ocenila da se radi o „jednostranim dejstvima Vašingtona”.

Nije ni čudo: novim sankcijama se predviđa i udar na ruske energetske projekte u Evropi i sve koji u njima učestvuju.

Nove sankcije se pojavljuju u momentu kada američki mediji pišu da je između Stejt departmana, na čelu sa Reksom Tilersonom, i Bele kuće u toku „otvoreni rat”. Navodno povodom Irana, izraelsko-palestinskog konflikta i Katara.

Washington Free Beacon je objavio da ključni ljudi oko Tilersona ignorišu direktive iz Bele kuće. Uključujući i Trampove predloge za imenovanja na ključne funkcije u Stejt departmanu  (zahvaljujući čemu i dalje na važnim mestima ostaju „Obamini kadrovi”).

Tilersonu se pripisuje da je polovinu „Obaminih” ostavio na funkcijama, a drugu polovinu premesetio na uticajna mesta. Kako se tvrdi, sa namerom da onemoguće  da Tramp izmeni ključne elemente onoga što je bilo odrađeno „po Obamom”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *