Đorđević: Na Kosovu bilo zločina, izvinjavam se žrtvama

Đorđević: Na Kosovu bilo zločina, izvinjavam se žrtvama

13 maja 2013

vlastimir-djordjevicBivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimir Đorđević izjavio je danas pred Haškim tribunalom da su na Kosovu 1999. bili počinjeni zločini nad Albancima i izvinio se žrtvama i raseljenim civilima.

Penzionisani general Đorđević potvrdio je i da je učestvovao u prikrivanju tela ubijenih Albanaca, naglasivši da se zbog toga kaje.

„Izvinjavam se svim žrtvama i raseljenim licima“ zbog počinjenih zločina, rekao je general Đorđević, napominjući, međutim, da je za te zločine prvi put saznao kada je u Dunavu kod Tekije bila otkrivena hladnjača puna leševa civila sa Kosova.

Potvrđujući da je, zatim, bio učesnik u tajnom pokopavanju leševa u bazi Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije u Batajnici, Đorđević je priznao da se „nije usprotivio prikrivanju zločina“ i da nije pokrenuo istragu o počiniocima zato što „nije imao snage“ da se suprotstavi tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću.

„Kajem se što se nisam suprotstavio ministru… Zbog toga se osećam krivim… Imao sam određenu ulogu u svemu tome i smatrao sam da treba da budem kažnjen“, podvukao je Đorđević.

Kao jedini razlog zbog kojeg nije priznao krivicu pred Tribunalom, naveo je, međutim, to što mu je i optužnicom, a zatim i prvostepenom presudom, pripisana mnogo veća uloga u zločinima na Kosovu od one koju je, kako je tvrdio, realno imao.

Đorđević je tvrdio da je veći deo rata na Kosovu proveo u Beogradu i da nije mogao da naređuje tadašnjem komandantu Štaba MUP Srbije na Kosovu Sretenu Lukiću. Taj štab, Đorđević je nazvao „ministrovim“. On je podsetio i da nije bio član „zajedničke komande“ MUP Srbije i Vojske Jugoslavije na Kosovu.

Tribunal je 23. februara 2011. generala Đorđevića prvostepenom presudom proglasio krivim, po svim tačkama optužnice, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999, kada je on bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Presudom je utvrđeno da je general Đorđević odgovoran za proterivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, kao i za ubistvo i premeštanje tijela najmanje 724 albanska civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte. Prikrivanje leševa kao dokaza zločina naredio je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, presudio je Tribunal.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje albanskog stanovništva s Kosova radi promene etničke ravnoteže i obezbeđivanja trajne srpske kontrole u pokrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *