ДОСАД НАЈВЕЋУ УКРАЈИНСКИ ГУБИЦИ: Преко 700 погинулих и 100 заробљених

DOSAD NAJVEĆU UKRAJINSKI GUBICI: Preko 700 poginulih i 100 zarobljenih

29 novembra 2023

Ukrajinske snage doživele su svoj možda najteži poraz u jednom danu.

Na donbaskom frontu zapadno od gradića Jasinovata imali su preko 700 poginuliha, a još oko 100 ukrajnskih vojnika je zarobljeno. Neki od njih su se sami predali.Ukri su pokušali proboj prema Jasinovatoj, koja se nalazi malo istočno od Avdejevke, bili uvučeni u „vatreni džak“ i masovno izginuli.

U glavnoj ulozi sa druge strane je bila jedinica ruskih padobranaca pojačana sa nekoliko desetina bivših boraca „Vagnera“. Među zarobljenima su i dvojica Amerikanaca. Instruktora iz njihove privatne vojne kompanije „Mocart“. Obojica su bila ranjena u noge.

Nekoliko sati su Rusi kod Bahmuta zarobili još dvojicu „Mocartovaca“.

Bitka kod Jasinovate je za Ukrajince mnogo tragičnija od gubitaka koje su 28. novembra imali južno od Bahmuta.

Ruski ratni izveštači prenose da je među 700 poginulih najviše mobilisanih u Černigovskoj, Vinickoj, Rovenskoj i Zakarpatskoj oblasti Ukrajine. Takođe: da su krenuli u napad uz vatrenu podršku jedne ukrajinske jedinice za specijalne operacije.

Iza leđa im je bio vod Poljaka koji je imao zadatak da im ne dozvoli da napuste položaje.

Posle pola sata u „vatrenom džaku“, Ukrajinci su počeli da se masovno predaju. Po onima koji su pokušali da pobegnu, Poljaci su otvarali minobacačku vartu.

Međutim, kada su ruski višecevni raketni bacači Smerč i Grad „pokrili“ i jedne, a uključila se i ruska artiljerija, i Poljaci su počeli masovno da spasavaju žive glave.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *