Dosad poginulo 300 ukrajinskih vojnika

Dosad poginulo 300 ukrajinskih vojnika

22 јула 2014

02 ukraine flagUkrajinske vlasti saopštile su da je tokom „antiterorističke operacije“ na istoku zemlje poginulo više od 300, a ranjeno blizu 1.000 ukrajinskih vojnika.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Andrej Parubij rekao je za govornicom danas u Vrhovnoj radi (skupštini) da je „u tom periodu poginulo više od 300 boraca“, prenela je agencija RBK-Ukrajina.

Direktor Vojno-medicinskog odeljenja Ministarstva odbrane, pukovnik Vitalij Andronatij, međutim, nije mogao da saopšti broj poginulih vojnika, rekavši da nema takvu informaciju.

Andronatij je novinarima u Kijevu rekao da je tokom operacije na istoku Ukrajine do danas ranjen 991 ukrajinski vojnik, od čega je 200 za samo poslednja dva dana dopremljeno u bolnicu jer su intenzivirane borbe.

Prema njegovim rečima, polovina od 991 ranjenika je izlečena, u bolnici se i dalje nalazi 556 njih, od kojih je 20 odsto teško ranjeno, 30 odsto zadobilo je povrede srednjeg stepena a pedeset odsto je lakše ranjeno, preneo je Ukrinform.

Andronatij je naveo da su tokom operacije, koja je započetana istoku Ukrajine u aprilu, umrla četiri ukrajinska vojnika koja su bila u izuzetno teškom stanju.

On je saopštio i da se u ruskim bolnicama nalaze 22 ranjena ukrajinska vojnika, od kojih će neki lakše ranjeni u sredu biti avionom iz Rostova na Donu odvezeni u Ukrajinu, navodi Ukrinform.

Prema ruskim agencijama, prošle sedmice su u ruske bolnice smeštena dva ukrajinska graničara u izuzetno teškom stanju, od kojih je jedan kasnije podlegao povredama, kao i 20 ukrajinskih vojnika, od kojih je jedan preminuo.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva zdravlja od 10. jula, u operaciji u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine poginulo je blizu 500 civila.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u