ДОШАО ЈЕ ТАЈ ТРЕНУТАК: Време је да Србија направи ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ

DOŠAO JE TAJ TRENUTAK: Vreme je da Srbija napravi VELIKI ZAOKRET

17 decembra 2018

Samo dan pošto je kosovski bezbednosni korpus i zvanično dobio ingerencije vojske, to jest oružane sile nepriznate države Kosovo, prištinski parlament je posle duže od šest meseci „natezanja“ naprasno usvojio i rezoluciju o dijalogu sa Srbijom i osnovao novi pregovarački tim.

S obzirom da je briselski dijalog Prištine i Beograda u kojem posreduje Evropska unija delimično zamrznut upravo zbog nesloge među kosovskom političkom elitom, oko toga ko i kako će da predstavlja Prištinu u Briselu, vest sa Kosova bi mogla da bude povoljan nagoveštaj, da svemu nije prethodila perfidna igra Prištine oko osnivanja vojske.Naime, stav Beograda i EU po pitanju formiranja oružanih snaga Kosova i više je nego negativan, pa se čini da je Priština upravo i čekala ovakvu priliku, kako bi Beogradu i EU ponudila nastavak dijaloga. Jer kako prištinski mediji prenose reči kosovskih zvaničnika, kosovska politička scena sada je savim spremna da uđe u finalni dijalog sa Beogradom koji treba da rezultira priznanjem Kosova od strane Beograda i ulaskom Kosova u UN i EU.

Da li su oba ta poteza Prištine namerno povučena sinhronizovano kako bi Beograd na neki način naterali da prvi zvanično odustane od Briselskog sporazuma, koji je za Prištinu inače samo „formalnost“?

Politikolog Dragomir Anđelković slaže se da je cilj Prištine da svakako predstavi Beograd kao stranu koja odustaje do dijaloga i misli da Beograd ne bi trebalo da prihvati takvu igru.

„Beograd treba da konstatuje da je Priština poništila ceo dijalog i da je svojim jednostranim potezima sve anulirala što je iz sporazuma do sada primenjeno, što znači da se vraćamo na stanje pre dijaloga“, smatra Anđelković.

Ako bi Beograd povukao takav potez morao bi da ima snagu i da deluje.

„Sama deklaracija, sama odluka da se ovako nešto uradi ne znači ništa ako Beograd munjevito ne vrati sve srpske institucije koje je imao na severu Kosova i Metohije i ako ne bude spreman i na konsekvence u domenu evrointegracija i odnosa sa Zapadom“, ističe naš sagovornik.

Dakle, ako stvari budu krenule u još gorem smeru, dodaje Anđelković, ovo bi značilo da bi Beograd morao i geopolitički da se opredeli.

„Dakle, ako politika balansiranja više nije moguća, onda Beograd u potpunosti treba da se okrene Rusiji i Kini, zatraži saradnju sa ODKB-om na višem nivou, odnosno da prekine svaku saradnju sa NATO, i zatraži ulazak u Evroazijsku ekonomsku uniju“, nabraja naš sagovornik redosled mogućih poteza Beograda.

On napominje da bi zvanični Beograd morao da bude definitivno spreman na činjenicu da nas Zapad ne gleda blagonaklono, ukoliko Zapad ne izvrši dodatni pritisak na Albance i ne prizna da sve što se dešava nije krivica Srbije.

Na pitanje da li je sada uopšte moguće vratiti se na stanje pre Briselskog sporazuma, Anđelković kaže da je sve moguće samo ako je Srbija spremna da stane iza toga.

„Ne moramo mi da pošaljemo direktno vojsku na Kosovo, ali možemo kao 2011. godine da omogućimo dobrovoljcima da odu dole ili da se ponovo uspostavi sistem civilne zaštite, kako bi se zaštitio i pomogao naš narod“, mišljenja je naš sagovornik.

On ne spori da takvi potezi mogu da dovedu do sukoba i tvrdi da bi se sve drastično odrazilo na odnose sa Amerikom i Evropskom unijom.

„Mi ne možemo unapred da se odreknemo bilo kakvih komplikacija ako želimo da branimo Kosovo i da povlačimo samo poteze koji neće izazvati kontraefekat“, zaključuje Anđelković.

Dokument koji je usvojen o daljim pregovorima sa Beogradom u kosovskom parlamentu obezbeđuje da se ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje i da su nepromenljivi.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. doktor says:

  vucic i dacicc dodik i mile dukanovic vode srbiju u nato pakt za mir

 2. trikornjanin says:

  Od izvora nekoliko putica: da opozicija skloni Vucica i oslobodi ga daljih obaveza oko Kosova, da Ruska vojska dodje na Kosovo u sastav KFOR-a, da Srbi na KiM formiraju svoju vojsku. Ali jedno bi svakako trebalo uraditi, sve dogovore sa siptarima treba ponistiti i zahtevati od KFORa da izvrsava svoje zadatke. Onoliko koliko oni to izbegavaju toliko Srbija mora da se vraca na svoju teritoriju. I obavezno raskinuti sve izdajnicke dogovore Draskovica, Kostunice, Nikolica i Vucica sa NATO paktom. Ili smo ozbiljna zemlja ili prostor za zajebanciju belosvetskih mafijasa. To sto sada radimo ostavljamo nasoj deci, ovo do sada je svakako bilo zlo i naopako.

 3. Deda Micko says:

  Ne lazi Vucko vise, lazovane stari. Skidaj se sa vlasti dopk je vreme.

 4. Zoran says:

  Kakav zaokret, jel priznajete Kosovo?

 5. Budi Bog s nama says:

  Malo pregovara, pa malo osvaja, pa onda opet, ko zna, zna.

 6. Cetnik says:

  Dok god kite sebe i zemlju plavim zastavama sa zvezdicama koje predstavljaju analni otvor, nama ce biti beda.

 7. milos says:

  To vise nije moguce bez zrtava , KPS se instalirao na severu i upotrebice silu uz podrsku kfora

 8. mrak says:

  Slika govori vise od 1000 reci! Pametnom dosta!

 9. Ivan Grozni says:

  Gospodine Andjelkovicu, pitajte Ruse dali bi nas krimili u OCKB, je,r ako nas prime sa lazljivim, onda snose i odgovornost za sudbinu Srba Rusi nece da se kompromituju pa da AV posle ode kod mame Merkele i ponudi joj "saradnju" jer EU "nema alternativu". Zar ne vidis koliko silikonki sedi u Briselu i prima platu da bi promovisale Vucicevu "demokratiju".

 10. Dusan says:

  Ovi neozbiljni komentari samo stete Srbiji od ovakuh nepismenih svasta covek moze procitati gluposti koji nerazumiju politiku samo lupaju ko Maksim zasto se bavite necim kad nerazumete.Nitice neko u NATO niti ce neko da prizna nekog daleko je to albanci bi na precac ali nema od toga nista.Na kraju ce biti REFERENDUM.

  • Velika Metla says:

   Dušan,nepismenih???? Posle tvoje "pismenosti" koja se ogleda u rečima "nerazumiju,nerazumete,nitiće"mi se opismenismo,zahvaljujući tebi!

  • Miraš says:

   Razumemo mi politiku druge strane: Obadva poteza Prištine, uvođenje takse 100% i formiranje vojske Kosova služi za njihovo jačanje u nastavku Briselskog dogovaranja o budućnosti Kosova. Srbija se tim potezima sateruje u ćošak i očekuju da ubrzo potpiše Sveobuhvatni mirovni sporazum za koji znamo da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Cilj je da proces dijaloga sa Beogradom bude što pre završen i to sa rezultatom "međusobno priznanje, članstvo Kosova u UN i podrška Kosovu za priključenje EU i NATO". Ujedno moćni Zapad sprema i novu podlu prevaru, jer ako Srbija to ne uradi reći će da Srbija je ta koja odustaje od pregovora i da Srbija je glavni problem celo vreme. Tvrdiće da Haradinaj i njegova vlada je šampion mira i demokratije i da je Kosovo privrženo EU integracijama. Svima koji su u ovakvoj domaćoj politici videli mudro kupovanje vremena sada im je izbijen taj adut jer jasno se nazire još jedan problem: U KFORU vodeće su snage SAD, V.B. Nemačke, Francuske i Italije, a one su ujedno zemlje Kvinte tj. vodeće zemlje Zapada. Politika direktnih stranih investicija koje će navodno ekonomski osnažiti Srbiju, a domaći akteri sistematski nam pričaju samo tu jednu jedinu bajku, računa na investicije baš iz razvijenih zemalja Zapada. Dakle sada mogu i ekonomski da nas ucenjuju, te ne postoji "mudrost" ni u toj dosadašnjoj politici navodnog ekonomskog snaženja Srbije. Sve što je rađeno od strane Srbije u orbiti Zapada ispada da je Promašaj do promašaja, Abortus do abortusa. Sa zapada nam namerno stalno izmiču hoklicu da bi ostvarili svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu, a jasno je da ovakve vlasti pristale su da budemo poražavani u miru na razne načine. Dozvolili su kuvanje žabe Srbije. Da li su mislili da to nećemo primetiti? Neko ko hoće profesionalno da se bavi politikom treba da ima puno više znanja i nemoguće je da nisu mogli da pretpostave ovakve poteze Zapada. Promene koje dokazuju ozbiljnost su neophodne. Za početak neka ceo Generalštab prebace pod hitno na novu adresu, na toj staroj adresi mogu npr. da otvore muzički studio, a NATO podstanari neka tamo sede i osluškuju "novu muziku". Na neozbiljno se reaguje neozbiljno, a ne kao glupavi tupan sa punom ozbiljnošću.

   • Miraš says:

    Novu adresu Generalštaba im ni ne dati, neka budu dezorijentisani. Na staroj adresi ne treba im omogućiti da slušaju našu muziku jer ona je samo za našu dušu, a oni dušu nemaju i prema tome to nije za njihove uši, naravno ne ni rusku. Nego u tom studiju držati sa Zapada onu prilično zaboravljenu i staru evergrin muziku, u stilu "spram sveca i tropak" tj. prevaziđeni NATO i prevaziđena muzika. Mogu i Mekdonalds da im otvore, pa prodavnicu "Iz druge ruke" (sekund hend), a može i seksi šop "Stidljivko". Od tipično domaćih proizvoda dolazi u obzir samo prodavnica oklagija, varjača, drvenih kašika, itd.

   • Miraš says:

    Odveć su se slizali sa tim NATO-om, poput teških malograđana. Servirali su im sebe lično i to najobrazovaniji kadar iz oblasti naše odbrane. Servirati im samo neukusne šaljivčine jer bolje ne zaslužuju.

 11. Monster haubica says:

  Ccccccc..., vučiću , vučiću , svaka treća ti je ""nikada više neče biti OLUJE"" , Oluja ovo , OLUJA ono"", cviliš o OLUJI ,a više je nego očito....., Da joj se potajice DIVIŠ i da je sanjaš i priželjkuješ kao i večina srbijanaca i time samo potvrđuješ njenu veličanstvenost. No neka vas to ne vrijeđa i ne uznemirava , jer niste vi jedini, Sanjaju je i dive joj se i Ukrajinci , Gruzijci i mnogi drugi narodi. Nema tog dijaloga , pregovora , rezolucija , političkih pritisaka koji bi pokolebali narod ,a koji je spreman za svoju državnost (poput Albanaca), kako često naglašavam , jesti travu i piti vodu s potoka. Oluja je Hrvatski Unikat i pripada samo Hrvatskom narodu i nikome više...., ipak , moram priznati i da je dobrim djelom za nju zaslužan i sam vučić i ne trebam objašnjavati zašto , zar ne?. Ukratko , jedino pravo i trajno rješenje za Kosovo jest OLUJA svejedno sa srbijanske ili Albanske strane , a za nju treba imati dva sastojka :SNAGE i SRCA ( MUDA),a stvarnost je ovakva : Albanci imaju srca ,al nemaju snage ,a srbijanci imaju snage a srca nemaju.---Dakle , uvalimo se u fotelje i "uživajmo" u "trakavici" koja će potrajati još dugi niz godina , sve dok netko ne skupi i sjedini SNAGU i SRCE (ili ako baš hočete MUDA)...

 12. Milica says:

  U Beogradu nikad dosta javnih toaleta, mogu i takav objekat da otvore što bliže ofisu starog "dobrog" NATO-a. ... U prizemlju može biti prodavnica pomagala za invalide, pa prodavnica ortopedskih pomagala počev od štapova, invalidskih kolica, razne hodalice, i obavezno ona toaletna kolica "princeza" namenjena za invalide u kućnim uslovima. Neka ih to asocira na slabljenje i poraz, a možda će im nešto od toga i zatrebati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *