ДОШЛО ДО КРАЈА: Меркелова се спрема да узврати ударац Америци

DOŠLO DO KRAJA: Merkelova se sprema da uzvrati udarac Americi

11 juna 2018

Evropa će sprovesti kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je izrazila žaljenje zbog iznenadne odluke predsednika SAD Donalda Trampa da ne podrži saopštenje G7.

“Povlačenje, da se tako izrazim, preko tvita je po malo depresivno”, rekla je Merkel u intervju za tv stanicu ARD posle samita G7 u Kanadi.Kao i Kanada, Evropska unija priprema kontramere protiv američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, rekla je Merkel, preneo je Rojters.

SAD su uvele tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Tramp je, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom ka Singapuru na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su “napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD”.

Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je juče okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.

Misija MMF-a je u poseti Srbiji poslednji put boravila od 7. do 18. maja.

Na kraju posete Ruf je kazao da je postignut sporazum oko ključnih elemenata novog programa i da će pregovori biti okončani kad bude imenovan novi ministar finansija.

U to vreme ministar finansija Dušan Vujović je dao ostavku iz ličnih razloga, a premijerka Ana Brnabić je preuzela dužnost ministra finansija do imenovanja novog ministra.

Novi ministar finansija Siniša Mali je izabran 29. maja.

Novi aranžman Srbije i MMF-a, kako je ranije najavljivano, ne bi bio finansijski već savetodavni (Instrument za koordinaciju politika – PCI), nazvan “čuvarkuća”.

Srbija je u februaru ove godine okončala trogodišnji aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra, ali taj novac nije koristila.

Tramp, kojeg AP naziva “plahovitim Amerikancem”, objavio je tokom leta za Singapur, gde bi utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vodjom Kim Džong-unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenih zemalja sveta.

Sve je počelo nekoliko časova ranije kada je Trudo izašao pred novinare i kazao da se svih sedam lidera saglasilo oko zajedničkog saopštenja. Kanadski premijer je potom rekao da je Trampu ponovio da će američke tarife naneti štetu industrijama i radicima obe zemlje i naveo da ne bi “uživao” u uvođenju mera odmazde, ali da ne bi u tome ni oklevao.

“Ja ću uvek štiti kanadske radnike i kanadske interese. Mi Kanađani smo učtivi, mi smo razumni, ali nećemo da dozvolimo da se sa nama poigravaju”, poručio je Trudo.

Tramp je to očigledno video kada je već bio u predsedničkom avionu i odmah kreneo da tvituje.

“Na osnovu Džastinovih lažnih izjava iznetih na njegovoj konferenciji za medije, kao i činjenicu da Kanada primenjuje ogromne tarife na našim američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim američkim predstavnicima da ne podrže saopštenje pošto razmatramo tarife na automobile koji preplavljuju američko tržište!”, napisao je Tramp na društvenoj mreži.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    Hrana je vrlo skup au Kanadi u odnosu na Ameriku, ziveo i tamo i ovamo. Sto s enemacke tice...nece bas da se usreci ako uvede sankcije AMerici...nema veceg i boljeg trzista za bilo sta od Amerike. Kupuju kao ludi. Ovo Merkel radi zbog rejtinga kod naorda, ne dobija nista.

  2. goran says:

    Baba može samo da popusti lastiš na gaćama ako je žulja, to je sve što može da uradi...

  3. M says:

    Nitko neće dobro proći tko bude ekonomski ratovao protiv USA!Jer su svi imali spram USA privilegirane položaje,krasno tržište za plasman svojih roba,usluga,kapitala itd.,a istovremeno postavljajući barijere USA proizvodima,uslugama,kapitalu itd.!Pa tko bude ekonomski ratovao protiv USA,izgubiti će to tržište,dok USA neće ništa izgubiti jer ništa nije ni imala.Nego će samo profitirati iz toga,jer će se osloboditi krvopija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *