ДОСТА ЈЕ РУСИЈА ТРПЕЛА, КРЕМЉ СЕ ОДЛУЧИО ЗА ДРАМАТИЧАН ПОТЕЗ! Ако Америка уради ово, распоређујемо нуклеарне ракете дуж Европе!

DOSTA JE RUSIJA TRPELA, KREMLJ SE ODLUČIO ZA DRAMATIČAN POTEZ! Ako Amerika uradi ovo, raspoređujemo nuklearne rakete duž Evrope!

22 jula 2020

Rusija će rasporediti rakete srednjeg i manjeg dometa u blizini granica EU ako američke rakete budu raspoređene u Evropi, izjavio je za Interfak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Alekander Gruško.

Prema njegovim rečima, rakete će biti raspoređene duž granica sa Baltikom i Poljskom, ako SAD presele rakete ranije raspoređene u Nemačkoj u te regione, kako je to predložio ambasador SAD u Poljskoj Džordž Mosbaher.„One zemlje koje se sada bukvalno bore za američko vojno prisustvo u bilo kojem obliku, za status „frontovskih“ država – mislim na Poljsku i baltičke države – treba da shvate sve posledice takvog izbora u smislu sopstvene bezbednosti“, upozorio je Gruško.

Prema njegovim rečima, stav Rusije se nije promenio od propasti Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa. „Ako u Evropi ne postoje američke rakete, nećemo rasporediti naše. Čim se pojave rakete, rasporedićemo naše tamo“, objasnio je Gruško.

Ako SAD prebaci taktičko nuklearno oružje iz Nemačke u Poljsku, „preduzeće se sve neophodne mere, uključujući i vojne“, dodao je. Do sada su postojali samo nagoveštaji za takav scenario i niko nije postigao konkretne dogovore u vezi s tim pitanjem. „Ali, uzimajući u obzir kako Sjedinjene Države neometano, ne vodeći računa o nečijim interesima, deluju, ta mogućnost se ne može u potpunosti isključiti“, rekao je Gruško.

Rezultat će biti haos u kontroli naoružanja i kolaps osnivačkog akta NATO-a i Rusije. „To će biti samo smrtna presuda ovom dokumentu“, rekao je diplomata. Podsetio je da Moskva već ima potraživanja prema Sjedinjenim Državama, kao univerzalni lanci sistema protivraketne odbrane u Poljskoj i Rumuniji, omogućavaju lansiranje raketa srednjeg dometa, što Moskva smatra direktnom pretnjom.

U Rumuniji je sistem za protivraketnu odbranu spreman, „postoje rakete MK-41 sa kojih je moguće lansirati različite vrste raketa“, rekao je Gruško. U Poljskoj je kompletiranje raketne baze planirano za 2021. godinu.

„To će dodatno poremetiti ravnotežu, predstavljaće direktnu pretnju interesima Ruske Federacije, posebno imajući u vidu da ni dve nedelje nakon povlačenja iz Sporazums o nuklearnim raketama srednjeg dometa, Amerikanci nisu vršili ispitivanja krstarećih raketa na kopnu“, rekao je zamenik ministar.

Iste lansere MK-41 koriste američki ratni brodovi koji su opremljeni sistemima balističke rakete Egis Ašor. Tomahavk, tj. rakete srednjeg dometa, takođe su tamo postavljene, rekao je Gruško i dodao da sve ovo, naravno, uzima u obzir u procesu planiranja odbrane.“

2. juna, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se odobravaju „Osnove državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja“, proširivši listu uslova za upotrebu nuklearnih sila i de fakto sahranivši princip „kontranapad“ koji je Moskva imala još iz sovjetskog vremena.

Prema vojnoj doktrini iz 2014. godine, ruski predsednik bi mogao da pritisne „nuklearno dugme“ u slučaju upotrebe nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje Rusije, kao i tokom agresije uz pomoć konvencionalnih oružanih snaga, ukoliko je ugroženo postojanje države.

Sada, prema „osnovama državne politike nuklearnog odvraćanja“, Rusija može lansirati nuklearne rakete ako neprijatelj izvrši „uticaj na kritične državne ili vojne objekte“. Što se tiče objekata, to je infrastruktura koja će „poremetiti reakciju nuklearnih sila“, kaže se u dokumentu. Dok se u prošlosti radilo isključivo o „upotrebi“ nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje od strane neprijatelja, sada će se osnovom smatrati „primanje pouzdanih informacija o lansiranju balističkih raketa“ u pravcu Rusije.

Rusija takođe može pokrenuti nuklearne udare kao odgovor na napad na svoje „saveznike“, prema novoj doktrini. Napad nuklearnog i drugog „oružja za masovno uništenje“ može se smatrati uslovom reakcije Rusije.

(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad2 says:

  Drugim rečima rusija im je najavila da će po potorebi prvi lansirati taktičko nuklearno oružje i to po teritorijama i vojnim instalacijama država koje pristaju da budu isturene baze američke armije.U slučaju bilo kakve zategnutosti ide preventivni udar.Posle toga amerikanci su na potezu i mogu da razmišljaju šta će dalje.Dali ići na pun nuklearni konflikt zbog litvanije ili poljske ili rumunije? Takodje posle takve situacije je sasvim sigurno da nikakav IZNENADNI taktički il istrateški napad na rusiju više neće biti moguć jer rusija će sigurno biti u ratnom stanju u tom trenutku što JOŠ VIŠE zaoštrava ionako prenapregnutu situaciju.Mislim da rusija i nema drugu opciju posle pretnji koje su im upućene i akcija koje sprovodi vermaht,pardon..US army na njihovom granicama.Iskreno, ja bi ih odavno gadjao:)ali mislim da je najbolja meta upozorenja ipak neka od američki flota nosača aviona. Tu bi jedna jača termonuklearna raketa bila vrlo JASNO upozorenje da dalje više nema šale a razaranja su minimalana na okeanu,plus 2-3 nosača sa pratećim brodovima je priličan gubitak u prvom momentu RATA i ostavlja amerikance da se češu po glavi irazmišljaju dali hoće i ostatak isporuke ili će se urazumiti.Mi se svi sada nalazimo pred sudbonosnim i vrlo opasnim vremenima i nešto gadno se sprema očigledno, kada se uzme u obzir opasno opšte namerno širenje ANARHIJE u gotovo svi državama sveta preko ove vrlo čudne epidemije i njenog uticaja na apsolutno razaranje ekonomija i osnovnih funkcija društva svuda gde se pojavila.SVE JE TO U PAKETU i sve vodi prema RATU.Molimo Boga da ne počne opet kod nas.

 2. persida says:

  Pa, Izrael vas koka svakodnevno, a vi: "ko Amerika ovo, ako Amerika ono.."?

 3. petrovgrad says:

  Neće zapad da udari vojno na Rusiju. Jednostavno zapad to čini dolarima. Odštampa jedan kamion dolara bez pokrića i plasira u Rusuju i kraj priče. Svedok Rusi ne izbace dolar iz Rusije, oni su kolonija zapadu. Umesto da uvedu klasičnu trapmu mašine za sirovine, automobile za sirovine, i sl. Rusku ekonomiju diktira dolar.

  • Slobodanka says:

   SAD plasira dolar bez pokrića u kolonijama koje su osvojili ili koje su im se same otvorile, a ne u Rusiju. To su naprimer države Srednje i Južne Amerike s nekoliko izuzetaka, zatim države Nove Evrope (Poljska, Estonija, itd), državice na takozvanom Zapadnom Balkanu, neke afričke države, itd.

 4. da da says:

  Rusija ne može udariti po baltiku nuklearnim oružijem jer će kontaminirati svoju teritoriju..Bilo bi jeftinije preorati litvaniju,letoniju i estoniju tenkovima i pešadijom onako čisto za vikend..Onda amerima reći sve što bude lansirano iz poljske vraćamo po njujorku,majamiju,los anđelesu itd...

 5. E.Lirsch says:

  Ovo je ono...ocu kakim, necu kakim. Ako ti meni uredis ono ja cu tebi "ovo". Nije cudo sto PUutina Niko ne uzima za ozbiljno. On uvek ide na "pregovore sa zapadnim partnerima" I kao sto obicno biva dobije po nosu. I treba tako sve dok ne pokaze da je spreman da i oruzje upotrebi.

  • persida says:

   Putin je isto sto i Vucic, samo u ruskoj varijanti. Pisala sam godinama o tome i svi ste me pljuvali. Ha, ha, uzivajte.

   • uddu says:

    Tužan sam što si u pravu i mnogo mi je žao što si u pravu,ali stvarno si u pravu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *