ДОТАКЛИ СМО ДНО: У Србији јагма за бајатим хлебом!

DOTAKLI SMO DNO: U Srbiji jagma za bajatim hlebom!

28 oktobra 2015

srb-hleb_620x0Predsednik Unije privatnih pekara Niša Bratislav Vukadinović najavio je da su pekari spremni da siromašnim građanima besplatno dele deo hleba i peciva „od juče“

Kako kaže, još pregovaraju sa gradskim opštinama o obezbeđivanju adekvatnih uslova za takvu akciju.

“U svih pet opština u Nišu naišli smo na razumevanje za ovakvu ideju, ali sada nam predstoji obezbeđivanje adekvatnih prostorija i osoba koje zadovoljavaju sanitarne uslove za ovakav posao. Gradske opštine imaju neku vrstu socijalnih karti, odnosno spiskove najsiromašnijih građana, tako da bi hleb i pecivo, isključivo ono bez sira, sigurno završilo u pravim rukama”, rekao je Vukadinović.

“Niški pekari su i ranije imali ovakvu akciju, ali je podela jučerašnjeg hleba i peciva išla preko Studentskog centra, pa se dešavalo da te namernice završe i kod onih koji nisu najsiromašniji”, objašnjava on.

Pekari kažu da je evidentna „navala“ siromašnijih građana Niša na bajat hleb i pecivo, koje se do sada prodavalo po dvostruko nižim cenama. U redovima pred pekarama čeka se u rano jutro i kasno uveče, a neke pekare ih i „upisuju u spisak“.

U pojedinim pekarskim radnjama se rano ujutro u prodaji mogu naći kese u koje se pakuju hleb i razne vrste peciva od prethodnog dana, koje koštaju 100 dinara, a interesovanje za takvim „paketima“ je izuzetno veliko.

U kompaniji „Don Don“, odnosno bivšem niškom Žitopeku, koji je najveći snabdevač hlebom u Nišu, navode da i oni prodaju jučerašnji hleb po 20 dinara, na fabričkoj kapiji, te da ga kupuju i siromašni i nakupci koji ga kasnije preprodaju.

„Jagmu“ za jeftinim starim hlebom potvrdio je i nedavni incident pred jednom pekarom u centru grada, kada je u redu umalo došlo do masovne tuče.

Niš je, inače, najsiromašniji među velikim gradovima u Srbiji, sa prosečnom platom koja je ispod republičkog proseka i nezaposlenošću koja je iznad takvog proseka.

Prema statističkim podacima, Niš se po prosečnoj zaradi nalazi na 55. mestu u Srbiji, a dve od pet niških opština spadaju u najsiromašnije u zemlji – Pantelej je na 159, a Palilula na 149. mestu na listi lokalnih samouprava, kojih je ukupno 168. Sa više od 35.000 nezaposlenih Niš ima stopu nezaposlenosti koja prelazi 35 odsto, podaci su SIEPA.

(Danas)

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Ovo je "drugovi" dragi ispod dna.

  2. Pitagora says:

    Dno je kod nas, kažu, vrlo nisko, drugim rečima ponor je dubok, ima još da se pada, do nivoa Kameruna, i niže. A Bata Bane koji se pominje u članku je cvećka svoje vrste. SPS-ovac, pa otpadnik, pa ko zna šta - bolje da se ne brine mnogo za sirotinju, jeza me hvata kad vidim ko se sve brine...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *