ДОВЕДЕНИ НОВИ ЉУДИ: Ова двојица ће одлучивати о уласку Србије у ЕУ

DOVEDENI NOVI LJUDI: Ova dvojica će odlučivati o ulasku Srbije u EU

8 avgusta 2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han završava svoju misiju, a u Briselu se vodi otvoreni rat za fotelju koja za Srbiju je od krucijalnog značaja!

U trci da budu Han na mestu Hana su jedan Slovenac i Mađar. Prema saznanjima iz izvora u Briselu za sada blaga prednost se daje Slovencu Janezu Leanarčiču, koji je do sada obavljao poslove šefa misije Slovenije pri EU.Laslo Tročanji i Janez Lenarčič

Drugi kandidat jeste bivši ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji.

Bilo kako bilo oba kandidata su veliki zagovornici proširenja Evropske unije, a stvarna zabrinutost je da li će obojica podržati ne samo ekonomsku i političku već i ideološku integraciju.

Kako tvrdi izvor portala espreso.rs gotovo izvesno da će sledeći komesar za proširenje doći iz susedstva zapadnog Balkana.

– Može se očekivati da posle izvesnog imenovanja Španca Đozepa Borela za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednost, resor proširenja vodi osoba koja će moći da uspostavi određenu protivtežu politici koja bi se iz EU vodila prema regionu zapadnog Balkana. Iz tog ugla Slovenac bi se činio kao pametan izbor – kaže navedeni izvor.

Konačnu reč i udarac čekićem imaće Ursula fon der Lajen, koja dužnost predsednice Evropske komisije preuzima 1. novembra.

Fon der Lejenova se ove nedelje sastala s Lenarčićem kako bi s njim razgovarala o mogućoj poziciji unutar EK, ali se ne očekuje se da bi ona u ovom trenutku mogla otkriti karte.KO SU KANDIDATI?

Laslo Tročanji je pravnik, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je i ambasador Mađarske u Luksemburgu i Francuskoj. Tročanji je takođe bio i član Venecijanske komisije Saveta Evrope i član mađarskog Ustavnog suda, a juna 2014. godine postavljen je za ministra pravde u Mađarskoj.

Janez Lenarčič je slovenački diplomata i bivši direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju. Radio je i kao savetnih ministra spoljnih poslova i premijera Slovenije, a bio je i državni sekretar u kabinetu premijera.

Lenarčič je bio vanredni i opunomoćeni ambasador Slovenije pri OSCE-u u Beču, a predsedavao je Stalnim savetom 2005. godine. Godine 2014. imenovan je za državnog sekretara u kabinetu slovenačkog premijera dr Mira Cerara u 12. Vladi Republike Slovenije.

DA LI ĆE NOVI KOMESAR BITI NEZAVISAN ILI NE?

Nakon što bude izabran, novi komesar moraće da položi zakletvu kojom se obavezuje da će u izvršavanju svojih dužnosti biti potpuno nezavisan i da će raditi u opštem interesu Unije. Kao i da neće tražiti uputstva od bilo koje vlade ili druge institucije, tela, kancelarije ili entiteta.

Srđan Cvijić, viši analitičar politike u Institutu za evropsku politiku otvorenog društva i član BiEPAG-a, smatra da zabrinutost da komesari nisu nezavisni možda ne postoji.

– Ako pogledate prethodna iskustva komesara koji dolaze iz zemalja sa problematičnom evidencijom vladavine zakona, oni su imali tendenciju da budu lojalniji predsedniku i Komisiji koje predstavljaju nego vladi države članice koja ih je predložila. Drugim rečima, ne bih potcenio snagu socijalizacije u Briselu – kaže Cvijić.

(Espreso)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Još dakle traje igra bez granica zvana Pristupni Pregovori………. U stvari, mi smo kodža odavno u EU, samo to mnogi nisu saznali. Srbija je članica EU posredstvom Evrounijatske regije zvane Zapadni Balkan. Čak imamo i svoju upravu, koja se zove „Komitet Regiona“. I 7 komesara, koji rukovode sledećim komisijama: COTER, ECOS, DEVE, EDUC, ENVE, CIVEX i NAT. Članovi Komiteta žive i rade u regionima iz kojih potiču. Članovi Komiteta se takođe grupišu u nacionalne delegacije, po jedna ispred svake države članice. Postoje i međuregionalne grupe koje promovišu prekograničnu saradnju. U Briselu se sastaju pet puta godišnje na plenarnim sednicama na kojima se definišu i usvajaju mišljenja o politikama. Ne mora uvek u Briselu, može i u Trstu, Tirani, – ili na nekoj drugoj pogodnoj lokaciji. Kao kontrola ispravnosti politike nacionalnih komiteta, postavljene su pri srpskoj vladi kancelarije Nevladinih vladinih organizacija (NVO). One daju izveštaje Savetu Evrope o podobnosti članova srpske vlade ………. Članovi smo Evropske Energetske Zajednice, koja nam pomaže svojim nalozima kakva energetska preduzeća možemo da otvaramao, da li da gradimo mini elektrane, gasovode, da li da poskupljujemo energiju za energetsku efikasnost, da li da zatvaramo ogavne termoelektrane………. Sve je pod kontrolom, ne treba se toliko brinuti jer mi očigledno već živimo u svetloj budućnosti iz naše prošlosti ………. A Pristupni Pregovori (PP), to je zaista potrebno, da bi narod mogao da se zabavlja, pa i da ima o čemu da razmišlja, umesto subverzivnih misli koje mogu da mu padnu na pamet. Zato služi i ovaj dunek Srđan Cvijić – viši analitičar iz administrativnog odelenja otvorenog društva. Kao Pera Pisar iz administrativnog odelenja gospođe ministarke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *