„Довлатов“ у трци за европски Оскар

„Dovlatov“ u trci za evropski Oskar

27 avgusta 2018

EVROPSKA filmska akademija (EFA) objavila je da je film “Dovlatov” (na slici) ruskog reditelja Alekseja Germana Mlađeg ušao u uži izbor za nominacije za godišnju nagradu koja ona dodeljuje iliti evropski Oskar.

Glavnog junaka u “Dovlatovu” igra naš glumac Milan Marić, film je snimljen u produkciji beogradske kuće Art & Popcorn i Miroslava Mogorovića, a svetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Berlinalu, gde je dobio sjajne kritike. U užem izboru od 49 dugometražnih igranih filmova iz 35 zemalja našla se i drama “Muškarci ne plaču” bosanskog reditelja Alena Drljevića, u kojoj je briljirao naš glumac Boris Isaković u jednoj od glavnih uloga, a takođe je snimljena u srpskoj manjinskoj koprodukciji.

U kategoriji dokumentarnih ostvarenja, u trku za evropski Oskar ušla je naša rediteljka Mila Turajlić, sa dugometražnim dokumentarcem “Druga strana svega”, sa kojim je tokom ove godine pobeđivala na svetskim festivalima. Naša najnagrađivanija autorka u oblasti dokumentaristike ušla je u širi izbor za nagradu EFA, a lista filmova koji će ući u uži izbor biće objavljena 10. novembra, tokom Festivala evropskog filma u Sevilji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *