ДОЗВОЛА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА: Зашто су француски специјалци убијали Србе?

ДОЗВОЛА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА: Зашто су француски специјалци убијали Србе?

26 јануара 2016

FRF2_56uЛиста са именима за одстрел је једна од највећих тајни Француске Републике. Од када је ступио на власт, Франсоа Оланд даје „дозволу за убијање“ одлучније од својих претходника, резултат је трогодишњег истраживања француског новинара и публицисте Венсана Нузила.

Његова књига „Лес туеурс де ла Рéпублиqуе“ („Убице Републике“), која је недавно објављена у Француској, бави се убиствима и специјалним операцијама тајних служби у француским зонама утицаја у Африци, али и на Блиском истоку и у бившој Југославији.

Оланд чува листу за одстрел у свом кабинету у Јелисејској палати. На њој су имена оних чије убиство је тајно одобрено. У зависности од околности, то могу да буду циљана убиства за која су задужени војници, агенти француске тајне службе или земаља савезница. У кодираном језику професионалних обавештајаца, реч је о „операцији Омо“ („хомициде“, убиство).

У специјалном интервјуу за Спутњик, аутор открива како је једна таква операција спроведена у Босни и Херцеговини у којој је „елиминисан“ босански Србин оптужен за ратне злочине.

Током рата у бившој Југославији за операције „Омо“ су били задужени Франсоа Митеран и Жак Ширак.

Митеран се устезао да се изјасни против Срба, важио је за србофила, говорио је да не треба „додавати рат на рат“. Са доласком Ширака наступио је заокрет. Тек што је изабран за председника, 1995. године, суочио се са кризном ситуацијом, када су трупе Ратка Младића у близини Сарајева заробиле око триста плавих шлемова, међу којима је било стотинак француских војника. Ширак је био бесан и понижен и спремао се да узврати.

Војска га је саветовала да пошаље командосе да ослободе заробљенике и убију српске војнике. План је био да се пошаље више од 250 војника и четрдесетак хеликоптера. У исто време је Јелисејска палата упутила генерала Бертрана де ла Пресла да преговара са Младићем и Радованом Караџићем. Преговори су успели, војници су ослобођени и операција је отказана. Потом се догодила Сребреница и саветовано му је да пошаље падобранце како би спасао цивиле. Ширак је проценио да је то сувише ризично, да би могао да изгуби педесетак војника у моменту када је тек ушао у Јелисејску палату. У том тренутку је био спреман да нареди убиство лидера босанских Срба. Смирио се када је потписан мир у Дејтону, који су наметнули Американци, а не Европљани.

Операција „Омо“ је спроведена нешто касније.

Од лета ’97. до краја ’98. постојао је јак притисак на Французе да ухвате осумњичене за ратне злочине у њиховој зони. Хашки трибунал их је оптужио да се не труде и да штите осумњичене. На мети се нашао Драган Гаговић, бивши шеф полиције у Фочи, који се крио у француској зони. Француске специјалне јединице су му поставиле заседу. Њени припадници су се маскирали у војнике СФОР-а, једна екипа је била задужена да о његовом доласку обавести другу екипу која је поставила барикаде на путу. У аутомобилу је, међутим, било петоро деце, од једанаест до дванаест година, која су се враћала са турнира у каратеу. Операција је требало да буде прекинута због непредвиђеног присуства деце, али прва екипа није упозорила другу, или друга то није узела у обзир. На аутомобил су испаљена 22 метка и он се срушио у оближњи јарак. Гаговић је убијен, а право је чудо што су деца преживела.

Званична верзија је била да Гаговић није хтео да се заустави на барикади и да је на њега пуцано из легитимне одбране. Извори из војног врха су ми потврдили да је наређење било да га уклоне.


Наређење је издао Ширак?

Донето је на врло високом нивоу, али не значи да је Ширак био обавештен. Он је извршио притисак на војску да се нешто предузме и они су прешли у акцију. Скандал је избио због присуства деце у колима, јер су могли да их убију, али француски војници нису показали кајање. Порука је била јасна: „Господо ратни злочинци, готово је са некажњавањем, можемо да вас ухапсимо или да вас убијемо“.

Између француске и америчке обавештајне службе су у то време владале тензије?

Једни друге су оптуживали да су се договорили са Слободаном Милошевићем да не ухвате Караџића и Младића. Американци су говорили да су Французи у директној вези са Караџићем, што се касније показало тачним, јер је један француски војник, који је био посредник, осуђен. Мостови нису срушени, укључујући и период када се трагало за ратним злочинцима.

Французи су са своје стране сумњали да су Американци у Дејтону постигли договор са Милошевићем о потписивању примирја, под условом да се не дирају Караџић и Младић. Уместо да су сарађивали на њиховом хватању, ове две службе су биле у конкуренцији и међусобно су се оптуживале. Неке операције су пропале због тога што једна или друга страна није сарађивала. То је био огроман неуспех.

Да ли за то постоје политички разлози?

Многима није ишло у прилог да се Караџић и Младић ухапсе сувише рано. Постојао је политички притисак Трибунала, па су морали нешто да предузму, али тек касније су уложена значајна средства како би Караџић био ухваћен.

Ширак и Клинтон су разговарали о томе да се они „неутралишу“?

Да, на неформални начин. О томе нема писаног трага, али ми је то поново потврђено након објављивања књиге. Током потписивања мировног споразума у Дејтону, Клинтон и Ширак су говорили о могућности да Караџић и Младић буду неутралисани, што би могло да значи и у политичком смислу. То је, уосталом, била улога Милошевића у Дејтону, да се склоне Караџић и Младић. А потом, уколико сувише буду сметали, да се елиминишу. Та могућност је споменута, француска и америчка обавештајна служба су на томе радиле, иако можда нису заиста намеравали да их убију.

О томе је било речи и у Јелисејској палати?

Питер Тарноф, државни подсекретар Била Клинтона, алудирао је 1996. године на могућу елиминацију Караџића и Младића у разговору са Жаном Давидом Левитом, Шираковим дипломатским саветником. Левит није знао шта да одговори, па је питао Ширака, који је одговорио зашто да не, али да то ураде Американци а не ми.

Француска је организовала тајне операције и у Хрватској?

Моји извори су ми потврдили да су официри Службе за акције (Сервице д’ацтион) били у редовима хрватске војске, укључујући и у операцији „Олуја“. Представљали су се као плаћеници или инструктори хрватских специјалних јединица. Операцију је одобрила француска обавештајна служба, која је добила зелено светло од државног врха.

Француска није хтела да се ангажује на терену на видљив начин, али обавештајна служба, ДГСЕ, служи за то да покрене невидљиве канале. Један број хрватских специјалних јединица су предводили официри из Службе за акције, који су тамо стигли уз одобрење Анте Готовине. Хрватски генерал који је био легионар у француској војсци позвао је своје контакте како би добио подршку француске тајне службе за ову операцију. Постојала је, дакле, одлука обавештајне службе, која зависи од министарства одбране и Јелисејске палате, да се помогне генералу Готовини да организује специјалне јединице. Директор операција, пуковник Пјер Жак Костедоа, састао се у Загребу са Готовином како би организовали ову тајну операцију која је названа „Симонд“. Циљ операције је био да се заустави напредовање Срба и припреми контранапад за чишћење територије од Срба који су се ту населили.

Десет година касније за Готовином, као једним од оптуженика за ратне злочине, трагао је Хашки трибунал.

Потврђено ми је да је Готовину штитила француска тајна служба, иако је био на листи ратних злочинаца, јер је постојао ризик да открије њихове везе. Пронашао сам траг контакта између Готовине и француске обавештајне службе у тренутку када за њим трага Трибунал, где он каже да неће открити ништа о њиховим везама и да се осећа заштићеним од својих хрватских пријатеља. Није се плашио да ће бити ухапшен. Када се то догодило 2005. године, осуђен је, а потом ослобођен оптужби у жалбеном поступку.

Да ли је било политичких притисака да се ослободи?

Не знам да ли је ослобађање Готовине резултат притисака Француске или неке друге земље, али знамо да су током неколико година званично трагали за њим, а незванично му помагали. Поставља се, међутим, питање пресуда Трибунала у жалбеном поступку и у другим случајевима, јер је често прва пресуда изузетно озбиљна, а друга ослобађајућа.

Човек за везу са Готовином био је генерал Рондо, саветник за обавештајне активности и специјалне операције више министара одбране.

То је почело са Аланом Ришаром, министром одбране Лионела Жоспена, у време левичарске владе, а наставило се са десницом на власти. Генерал Рондо је осмислио операцију помоћи француске обавештајне службе генералу Готовини 1992. године, а потом су од њега тражили да крене у потрагу за њим. Средином пролећа 2003. године састао се у Дубровнику са генералом Росом, како би му пренео да Готовина „остане тамо где је“, односно да се крије како би избегао хапшење.

Француска обавештајна служба била је активна и на Косову, где је подржала ОВК. У књизи помињете агента ДГСЕ који је био задужен за ту везу, Арноа Данжана. Он данас има високу функцију у Европском парламенту, где се бави питањима безбедности и одбране, као и односима са НАТО савезом.

Француска није хтела да отворено сарађује са ОВК, јер је знала да њихови циљеви могу да буду супротни француским, али је обавештајна служба сматрала да имају политичку улогу, па је Данжан добио задатак да са њима ступи у везу у току преговора у Рамбујеу и та веза се потом наставила. Паралелно са званичним преговорима, успостављен је канал за комуникацију са ОВК. То је била Данжанова мисија. Американаци су гурали независност Косова, а Французи су такође играли на ту карту.

Ширак се у томе углавном слагао са Американцима, иако сам дошао до делова других разговора који показују да су се разилазили по питању разоружавања ОВК. Американци нису желели да разоружају ОВК, док су Французи сматрали да су њени припадници опасни и да је потребно да предају оружје.

Али Француска је играла дуплу игру. Обавештајна служба ДГСЕ је војно помагала ОВК и обучавала их, док се француска војска, која је дошла да смири ситуацију у оквиру КФОР-а, са њима сукобљавала. Исповест пуковника Жака Огара је интересантна. Био је изненађен када је открио да је у сукобима на Косову са припадницима ОВК међу њима било људи из француске службе и да је могао да пуца на њих. Припадници Службе за акције не носе униформе током мисије, већ су вероватно били обучени као плаћеници.

И у Хрватској и на Косову Француска је била против Срба.

Да, желели су да спрече да Срби буду сувише јаки. То је био дискретни рат, како би се војно ослабили Срби.

Најављено је оснивање специјалног трибунала за злочине ОВК. Пред судом се могу наћи и они који су блиски француској и америчкој обавештајној служби…

Нарочито Американцима…

Да ли је могуће очекивати правду?

То је сложено питање, али откривање веза ДГСЕ са бившим лидерима ОВК у то време када су почињени злочини је сигурно непријатно за Француску. Помоћ је постојала и на политичком плану — то је била улога Данжана, и на војном — за њу је била задужена Служба за акције. Прва мисија је разумљивија, јер је улога тајних служби да успоставе канале комуникације са свим странама, иначе немамо утицај. Војна страна је деликатнија, јер је ту реч о директној помоћи у борбама.

Операције „Омо“ се настављају?

Настављају се из освете, из опасности по Француску. Два главна мотива су тероризам и освета, која је често повезана са тероризмом. Интересантно је да смо се раније мање светили.

Да ли је то опасно?

Ризик постоји ако сви ти саветници око Оланда кажу да треба да се иде у рат, ако нема гласа који ће да га упозори да, уколико се превише ангажују, то може да има геополитичке, економске и безбедносне последице.

Ана Оташевић (Спутњик)

KOMENTARI22 коментара

 1. Baja says:

  Joj koja je ovo budala napisala,pa Vrancuzi su uvik bili Srpski prijatelji,kolko ja se razumijem u svijetske prilike i neprilike.

 2. miroslav says:

  Nemam pojma sta je tu tacno?Ali pao je ruski mig-31,doduse u Sibiru,piloti su dobro hvala bogu.A pao je pre neki dan i americki f-16 i oni su zivi hvala bogu.E to su vesti.Inace sve sto leti moze i da padne.Ja sam dobro hvala istom bogu!

 3. miroslav says:

  Bajo moj jesu bili prijatelji,ali po potrebi.

 4. dr no no says:

  Ova dvojica gore podpisanih su uporni zarobljenici svojih gluposti..

 5. dr no no says:

  Cini mi se da se pored Nisa nalazi jedno mesto koje se zove Toponica, iliti LUDARA.U Beogradu je Laza Lazarevic,a u Zagrebu za jednog od njih bliza je ona u Zagrebu pod imenom, cini mi se Vrapce. Po onome kako se ovde patoloski izivljavaju ova dvojica, nisam siguran di bi ih tamo uopste i primili. Tamo primaju ipak likove koji imaju sansi da se islece, a ova dvojica su daleko od toga,jer su oni beznadezni slucajevi. Teski oblik mentalne patologije.

 6. dr no no says:

  Zamislite formu neolibarnog kapitalizma kao simbiozu profesija kojima se bave ova dva bolida.Njihovi primeri pokazuju zasto je bio osudjen ovaj koncept kapitalizma na propast. Pazite,jedan gaji kozice i jarice,a ovaj drugi bolid navodno vodi neku privatnu firmu kod kog navodno rade neki radnici sa kojima super saradjuje.Kukavni zaposlenici od ovakog vlasnika firme,a Bogami kukavne i te zivotinje. To je taj navodno vid savremenog drustvenog uredjenja,nevidjena demokratija u kojoj kazu uzivaju,formalno slobodni,a sustinski od prevelike slobode se mentalno razboleli. Ali nisam bas siguran da oni zbog svoje slobode uopste ovo upuceno njima i razumeju!!!!

 7. miroslav says:

  Doktore pusti ludnice,vest o padu aviona je tacna.Surfuj internetom pa procitaj.A sto se tice Francuza i njihovih ladja,ne bi one ni dosle po Srpske vojnike da Ruski Car nije zapretio da ce izaci iz rata(prvog ako ne znas)ako neko od tadasnjih saveznika ne dodje po ono sto je ostalo od zaista slavne Srpske vojske.Kasnije je ta slavna vojska oslobodila citavu Srbiju.A Francuske trupe su uglavnom sacinjavali vojnici njihovih kolonija i nesto malo pravih Francuza.Najvise zrtava u tom ratu po broju stanovnika je dala malena Srbija.Ni ti ni ja nismo im ni do peta od cizama!Toliko iz ludnice.Baja ne mora to da zna.A ja moram i obavezan sam!

 8. miroslav says:

  A Bolid je izvorna Srpska rec?Za sta?Za kapitalisticke trke formule 1 iskljucivo zbog para.A ti te trke nikad nisi gledao?Nisi zamenio dinar za franak,euro,dolar?Ma nije valjda!Gade ti se te valute?Pa podeli ih,ako ih imas?Cuti i jedi mamin ili tatin hleb!Ili svoj ako radis?Dok jos ima posla.A ima ga sve manje i za mene i moje radnike!Lako za mene,tesko za njih.Zbog njih ne spavam nocas.Trudimo se da zaradimo za porodice!Kad vec pratis sta pisem,onda pogledaj i vreme kada pisem.A ti pajki dok te zeludac ne probudi.

 9. miroslav says:

  I kad se probudis mamlaze,evo ti jos nesto:Ko si ti da vredjas bolesne ljude po psihijatrijskim ustanovama bilo gde?Oni ne mogu da pisu,oni se lece,ljudi oko njih se trude da im pomognu!Ako mene mislis da si uvredio nisi ni malo.Alh jesi njih i ljude koji tamo rade!Mamlaze jedan.

 10. Baja says:

  Miroslave prika,ovaj oce nesto da nam kaze ali cini mi se da je u pola misli sve zaboraio,pamcenje mu je kratkovidno. Da doktor,ooooo Boze pameti mu dodaj.

 11. miroslav says:

  Bajo prijatelju znamo sta je hteo mamlaz da kaze.Sad pajki.Pisace kad se probudi.Sad mamlaz neka pise sta hoce,takvim mamlazima vise i ne treba odgovarati.Sacekace ga zivot .Pozdrav Bajo ljudino!

 12. Оматорили и полудели says:

  Ова два селф "полтрончића" отерали коментаторе. Кад их видим у дуету, на гомили, мало ми се омрке слика и одустанем. Овај мирослав млатара непрекидно о неком жртвовању, а баја му стално повлађује. Ебеш ми течу, изгледате ко да вас неко испрдно овде. А тако се и осећа. Е сад, да ја нисам прочитао од вас двојице и добрих, основаних коментара, па да кажем мани будале. Али имате знање и уместо да лепо напишете нешто, да објасните, оба већином тренирате струготине из свог мозга. Тога сви имамо. Ебеш расправу, пишите нешто паметно и не давите се са контра коментарима. Па нисте овде да се свађате? Или јесте? Ајде, памет у главу, па у коментар и нема више надлајавања, бем вас маторе. Оматорило и полудело. Само закерају и надлајавају се. Дорбо, нисам ни ја бољи, али бар не одговарам на сваки антикоментар. Како Госпа Мара, Бајо? Како козе? Хебеш расправе, гледај од чега живиш А ти мирославе, добро: Знамо да се жртвујеш и да си оличење свега доброг и праведног. Па пиши о томе не губи време на рат речима. Него, вите ви како ови нас убијају? Ништ о томе, кај? Прва моја посета позоришту је била посета ХНК-у са мојом Кларом. И тако свуда редом. Онај ресторан на Медведици смо обожавали зими. Ја имо онда зеленог "амија" оног ко гљиста, али ишао брате. Клара после није волела ни један други ауто који ја волим, па сам куповао само оне које она воли. А и није их било много. Једном ја изненада купим пежо 404 и после месец дана препродам. Ради мира у кући. Немош ти как ти оћеш са Хрватицама. Додуше, Загорка је. А фижол што прави, дечки, е то је нешто посебно. Ајд пуно поздрава и не секирајте ми моје Србе кад су на крај срца. Знате обоје да су лоше прошли и што им чачкате ране? Па да се ја и моја Клара тако гледамо, не би ни месец дана саставили, нити ја живе главе носио. Дакле, где смо сада нас три са овога сајта? Не бих ја писао о Клари. Никад и нисам до овог момента, али баја спомену Фрау Мару, мирослав такође неког блиског из породице, а ја имам око ко јастреб и пантим детаље ко компјутер. Нећу баш да вам учиним ни нажао ни на криво и да ставим мој познати ник. Погађајте, метузалеми!

 13. miroslav says:

  Bas cu i tebi jos da odgovaram.Ako ne znas o cemu i sta sam napisao tvoja stvar.A ko si?Nije me briga.

 14. Оматорили и полудели says:

  Не треба ти мени да одговараш. Погледај се уогледало и прочитај шта пишеш. Тебе нико не занима, осим да зајебаваш овде људе. Ниси ти оматорио и полудео, него поманито. Нашао си место где да се лечиш.

 15. Baja says:

  Znaci.opet sam lupnuo nesto a jbga nemamo svi isti kooficijent. Sorry

 16. Harry Neron says:

  U vednost čitalaca ovog tekta i glupome avtoru tog teksta: Svaki suveren ( predsednik države ili monarh (kralj, kraljica) ima pravo donošenja ovakve odluke, lišenja života pojedinca koji ugrožava suverenitet njegove teritorije). Istine radi u današnjici je taj institut, pogibija protivnika, više manje stvar istorije ( koristi se večinoma u najbizarnijim primerima) jer sa alatima koje nude nove tehmologije možeš maltene svakoga skoro da preko noči uništiti do te mere da od veoma opasnog pojedinca za suverenitet jedne zemlje postaje totalno neopasan za bilo kakve radnje te vrste.

 17. miroslav says:

  Hari,to je pravi komentar.Ja stvarno nisam znao sta pisac ovog teksta hoce da kaze.I jos tako bombastican naslov?Zasto se to radi ne znam.

 18. marko says:

  sve je ovo tacno ali moze i srpska sluzba ubijati francukse vojnike i drzavlja ne raditi to tiho ubijati i po francuskoj nikad ne objavljivati tko stoji iza ubistva. Cak vise to mogu raditi nekakvi paravojci koji nikad i nikom ne bih obavljali spisak ubijenih. UVEK MAC IMA DVE OSTRICE SAMO OVISI O TIM LJUDIMA ZELE LI NESTO RADITI ILI NE. uvek je to smesno kad se netko stavlja u silu oni to mogu raditi pa moze to njima bilo tko raditi ako ubijaju drzavljane ne samo srbi rusi kinezi sirijci,i li bilo koja juzno americka zemlja

 19. Sale says:

  I onda ih je stigla kazna od onih istih koje su podrzavali...islamskih terorista,koji su napravili haos po Francuskoj...ubijajuci neduzne ljude...

 20. koji ste vi retardi says:

  Koji ste vi retardi kad dodje do rata jenog dana pusku na rame pa udri. A dotle bole me kurac za francusku siriju ameriku tajne sluzbe imam porodicu radim imam pritojnu platu ne diram nikog pecem rostilj pecam vozim motor i druzim se sa ljudima bise juge... Ajd u zdravlje...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u