ДОЗВОЛА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА: Зашто су француски специјалци убијали Србе?

DOZVOLA ZA UBIJANJE SRBA: Zašto su francuski specijalci ubijali Srbe?

26 januara 2016

FRF2_56uLista sa imenima za odstrel je jedna od najvećih tajni Francuske Republike. Od kada je stupio na vlast, Fransoa Oland daje „dozvolu za ubijanje“ odlučnije od svojih prethodnika, rezultat je trogodišnjeg istraživanja francuskog novinara i publiciste Vensana Nuzila.

Njegova knjiga „Les tueurs de la République“ („Ubice Republike“), koja je nedavno objavljena u Francuskoj, bavi se ubistvima i specijalnim operacijama tajnih službi u francuskim zonama uticaja u Africi, ali i na Bliskom istoku i u bivšoj Jugoslaviji.

Oland čuva listu za odstrel u svom kabinetu u Jelisejskoj palati. Na njoj su imena onih čije ubistvo je tajno odobreno. U zavisnosti od okolnosti, to mogu da budu ciljana ubistva za koja su zaduženi vojnici, agenti francuske tajne službe ili zemalja saveznica. U kodiranom jeziku profesionalnih obaveštajaca, reč je o „operaciji Omo“ („homicide“, ubistvo).

U specijalnom intervjuu za Sputnjik, autor otkriva kako je jedna takva operacija sprovedena u Bosni i Hercegovini u kojoj je „eliminisan“ bosanski Srbin optužen za ratne zločine.

Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji za operacije „Omo“ su bili zaduženi Fransoa Miteran i Žak Širak.

Miteran se ustezao da se izjasni protiv Srba, važio je za srbofila, govorio je da ne treba „dodavati rat na rat“. Sa dolaskom Širaka nastupio je zaokret. Tek što je izabran za predsednika, 1995. godine, suočio se sa kriznom situacijom, kada su trupe Ratka Mladića u blizini Sarajeva zarobile oko trista plavih šlemova, među kojima je bilo stotinak francuskih vojnika. Širak je bio besan i ponižen i spremao se da uzvrati.

Vojska ga je savetovala da pošalje komandose da oslobode zarobljenike i ubiju srpske vojnike. Plan je bio da se pošalje više od 250 vojnika i četrdesetak helikoptera. U isto vreme je Jelisejska palata uputila generala Bertrana de la Presla da pregovara sa Mladićem i Radovanom Karadžićem. Pregovori su uspeli, vojnici su oslobođeni i operacija je otkazana. Potom se dogodila Srebrenica i savetovano mu je da pošalje padobrance kako bi spasao civile. Širak je procenio da je to suviše rizično, da bi mogao da izgubi pedesetak vojnika u momentu kada je tek ušao u Jelisejsku palatu. U tom trenutku je bio spreman da naredi ubistvo lidera bosanskih Srba. Smirio se kada je potpisan mir u Dejtonu, koji su nametnuli Amerikanci, a ne Evropljani.

Operacija „Omo“ je sprovedena nešto kasnije.

Od leta ’97. do kraja ’98. postojao je jak pritisak na Francuze da uhvate osumnjičene za ratne zločine u njihovoj zoni. Haški tribunal ih je optužio da se ne trude i da štite osumnjičene. Na meti se našao Dragan Gagović, bivši šef policije u Foči, koji se krio u francuskoj zoni. Francuske specijalne jedinice su mu postavile zasedu. Njeni pripadnici su se maskirali u vojnike SFOR-a, jedna ekipa je bila zadužena da o njegovom dolasku obavesti drugu ekipu koja je postavila barikade na putu. U automobilu je, međutim, bilo petoro dece, od jedanaest do dvanaest godina, koja su se vraćala sa turnira u karateu. Operacija je trebalo da bude prekinuta zbog nepredviđenog prisustva dece, ali prva ekipa nije upozorila drugu, ili druga to nije uzela u obzir. Na automobil su ispaljena 22 metka i on se srušio u obližnji jarak. Gagović je ubijen, a pravo je čudo što su deca preživela.

Zvanična verzija je bila da Gagović nije hteo da se zaustavi na barikadi i da je na njega pucano iz legitimne odbrane. Izvori iz vojnog vrha su mi potvrdili da je naređenje bilo da ga uklone.


Naređenje je izdao Širak?

Doneto je na vrlo visokom nivou, ali ne znači da je Širak bio obavešten. On je izvršio pritisak na vojsku da se nešto preduzme i oni su prešli u akciju. Skandal je izbio zbog prisustva dece u kolima, jer su mogli da ih ubiju, ali francuski vojnici nisu pokazali kajanje. Poruka je bila jasna: „Gospodo ratni zločinci, gotovo je sa nekažnjavanjem, možemo da vas uhapsimo ili da vas ubijemo“.

Između francuske i američke obaveštajne službe su u to vreme vladale tenzije?

Jedni druge su optuživali da su se dogovorili sa Slobodanom Miloševićem da ne uhvate Karadžića i Mladića. Amerikanci su govorili da su Francuzi u direktnoj vezi sa Karadžićem, što se kasnije pokazalo tačnim, jer je jedan francuski vojnik, koji je bio posrednik, osuđen. Mostovi nisu srušeni, uključujući i period kada se tragalo za ratnim zločincima.

Francuzi su sa svoje strane sumnjali da su Amerikanci u Dejtonu postigli dogovor sa Miloševićem o potpisivanju primirja, pod uslovom da se ne diraju Karadžić i Mladić. Umesto da su sarađivali na njihovom hvatanju, ove dve službe su bile u konkurenciji i međusobno su se optuživale. Neke operacije su propale zbog toga što jedna ili druga strana nije sarađivala. To je bio ogroman neuspeh.

Da li za to postoje politički razlozi?

Mnogima nije išlo u prilog da se Karadžić i Mladić uhapse suviše rano. Postojao je politički pritisak Tribunala, pa su morali nešto da preduzmu, ali tek kasnije su uložena značajna sredstva kako bi Karadžić bio uhvaćen.

Širak i Klinton su razgovarali o tome da se oni „neutrališu“?

Da, na neformalni način. O tome nema pisanog traga, ali mi je to ponovo potvrđeno nakon objavljivanja knjige. Tokom potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu, Klinton i Širak su govorili o mogućnosti da Karadžić i Mladić budu neutralisani, što bi moglo da znači i u političkom smislu. To je, uostalom, bila uloga Miloševića u Dejtonu, da se sklone Karadžić i Mladić. A potom, ukoliko suviše budu smetali, da se eliminišu. Ta mogućnost je spomenuta, francuska i američka obaveštajna služba su na tome radile, iako možda nisu zaista nameravali da ih ubiju.

O tome je bilo reči i u Jelisejskoj palati?

Piter Tarnof, državni podsekretar Bila Klintona, aludirao je 1996. godine na moguću eliminaciju Karadžića i Mladića u razgovoru sa Žanom Davidom Levitom, Širakovim diplomatskim savetnikom. Levit nije znao šta da odgovori, pa je pitao Širaka, koji je odgovorio zašto da ne, ali da to urade Amerikanci a ne mi.

Francuska je organizovala tajne operacije i u Hrvatskoj?

Moji izvori su mi potvrdili da su oficiri Službe za akcije (Service d’action) bili u redovima hrvatske vojske, uključujući i u operaciji „Oluja“. Predstavljali su se kao plaćenici ili instruktori hrvatskih specijalnih jedinica. Operaciju je odobrila francuska obaveštajna služba, koja je dobila zeleno svetlo od državnog vrha.

Francuska nije htela da se angažuje na terenu na vidljiv način, ali obaveštajna služba, DGSE, služi za to da pokrene nevidljive kanale. Jedan broj hrvatskih specijalnih jedinica su predvodili oficiri iz Službe za akcije, koji su tamo stigli uz odobrenje Ante Gotovine. Hrvatski general koji je bio legionar u francuskoj vojsci pozvao je svoje kontakte kako bi dobio podršku francuske tajne službe za ovu operaciju. Postojala je, dakle, odluka obaveštajne službe, koja zavisi od ministarstva odbrane i Jelisejske palate, da se pomogne generalu Gotovini da organizuje specijalne jedinice. Direktor operacija, pukovnik Pjer Žak Kostedoa, sastao se u Zagrebu sa Gotovinom kako bi organizovali ovu tajnu operaciju koja je nazvana „Simond“. Cilj operacije je bio da se zaustavi napredovanje Srba i pripremi kontranapad za čišćenje teritorije od Srba koji su se tu naselili.

Deset godina kasnije za Gotovinom, kao jednim od optuženika za ratne zločine, tragao je Haški tribunal.

Potvrđeno mi je da je Gotovinu štitila francuska tajna služba, iako je bio na listi ratnih zločinaca, jer je postojao rizik da otkrije njihove veze. Pronašao sam trag kontakta između Gotovine i francuske obaveštajne službe u trenutku kada za njim traga Tribunal, gde on kaže da neće otkriti ništa o njihovim vezama i da se oseća zaštićenim od svojih hrvatskih prijatelja. Nije se plašio da će biti uhapšen. Kada se to dogodilo 2005. godine, osuđen je, a potom oslobođen optužbi u žalbenom postupku.

Da li je bilo političkih pritisaka da se oslobodi?

Ne znam da li je oslobađanje Gotovine rezultat pritisaka Francuske ili neke druge zemlje, ali znamo da su tokom nekoliko godina zvanično tragali za njim, a nezvanično mu pomagali. Postavlja se, međutim, pitanje presuda Tribunala u žalbenom postupku i u drugim slučajevima, jer je često prva presuda izuzetno ozbiljna, a druga oslobađajuća.

Čovek za vezu sa Gotovinom bio je general Rondo, savetnik za obaveštajne aktivnosti i specijalne operacije više ministara odbrane.

To je počelo sa Alanom Rišarom, ministrom odbrane Lionela Žospena, u vreme levičarske vlade, a nastavilo se sa desnicom na vlasti. General Rondo je osmislio operaciju pomoći francuske obaveštajne službe generalu Gotovini 1992. godine, a potom su od njega tražili da krene u potragu za njim. Sredinom proleća 2003. godine sastao se u Dubrovniku sa generalom Rosom, kako bi mu preneo da Gotovina „ostane tamo gde je“, odnosno da se krije kako bi izbegao hapšenje.

Francuska obaveštajna služba bila je aktivna i na Kosovu, gde je podržala OVK. U knjizi pominjete agenta DGSE koji je bio zadužen za tu vezu, Arnoa Danžana. On danas ima visoku funkciju u Evropskom parlamentu, gde se bavi pitanjima bezbednosti i odbrane, kao i odnosima sa NATO savezom.

Francuska nije htela da otvoreno sarađuje sa OVK, jer je znala da njihovi ciljevi mogu da budu suprotni francuskim, ali je obaveštajna služba smatrala da imaju političku ulogu, pa je Danžan dobio zadatak da sa njima stupi u vezu u toku pregovora u Rambujeu i ta veza se potom nastavila. Paralelno sa zvaničnim pregovorima, uspostavljen je kanal za komunikaciju sa OVK. To je bila Danžanova misija. Amerikanaci su gurali nezavisnost Kosova, a Francuzi su takođe igrali na tu kartu.

Širak se u tome uglavnom slagao sa Amerikancima, iako sam došao do delova drugih razgovora koji pokazuju da su se razilazili po pitanju razoružavanja OVK. Amerikanci nisu želeli da razoružaju OVK, dok su Francuzi smatrali da su njeni pripadnici opasni i da je potrebno da predaju oružje.

Ali Francuska je igrala duplu igru. Obaveštajna služba DGSE je vojno pomagala OVK i obučavala ih, dok se francuska vojska, koja je došla da smiri situaciju u okviru KFOR-a, sa njima sukobljavala. Ispovest pukovnika Žaka Ogara je interesantna. Bio je iznenađen kada je otkrio da je u sukobima na Kosovu sa pripadnicima OVK među njima bilo ljudi iz francuske službe i da je mogao da puca na njih. Pripadnici Službe za akcije ne nose uniforme tokom misije, već su verovatno bili obučeni kao plaćenici.

I u Hrvatskoj i na Kosovu Francuska je bila protiv Srba.

Da, želeli su da spreče da Srbi budu suviše jaki. To je bio diskretni rat, kako bi se vojno oslabili Srbi.

Najavljeno je osnivanje specijalnog tribunala za zločine OVK. Pred sudom se mogu naći i oni koji su bliski francuskoj i američkoj obaveštajnoj službi…

Naročito Amerikancima…

Da li je moguće očekivati pravdu?

To je složeno pitanje, ali otkrivanje veza DGSE sa bivšim liderima OVK u to vreme kada su počinjeni zločini je sigurno neprijatno za Francusku. Pomoć je postojala i na političkom planu — to je bila uloga Danžana, i na vojnom — za nju je bila zadužena Služba za akcije. Prva misija je razumljivija, jer je uloga tajnih službi da uspostave kanale komunikacije sa svim stranama, inače nemamo uticaj. Vojna strana je delikatnija, jer je tu reč o direktnoj pomoći u borbama.

Operacije „Omo“ se nastavljaju?

Nastavljaju se iz osvete, iz opasnosti po Francusku. Dva glavna motiva su terorizam i osveta, koja je često povezana sa terorizmom. Interesantno je da smo se ranije manje svetili.

Da li je to opasno?

Rizik postoji ako svi ti savetnici oko Olanda kažu da treba da se ide u rat, ako nema glasa koji će da ga upozori da, ukoliko se previše angažuju, to može da ima geopolitičke, ekonomske i bezbednosne posledice.

Ana Otašević (Sputnjik)

KOMENTARI22 komentara

 1. Baja says:

  Joj koja je ovo budala napisala,pa Vrancuzi su uvik bili Srpski prijatelji,kolko ja se razumijem u svijetske prilike i neprilike.

 2. miroslav says:

  Ovaj zna vise od mene:)))

 3. miroslav says:

  Nemam pojma sta je tu tacno?Ali pao je ruski mig-31,doduse u Sibiru,piloti su dobro hvala bogu.A pao je pre neki dan i americki f-16 i oni su zivi hvala bogu.E to su vesti.Inace sve sto leti moze i da padne.Ja sam dobro hvala istom bogu!

 4. miroslav says:

  Bajo moj jesu bili prijatelji,ali po potrebi.

 5. dr no no says:

  Ova dvojica gore podpisanih su uporni zarobljenici svojih gluposti..

 6. dr no no says:

  Cini mi se da se pored Nisa nalazi jedno mesto koje se zove Toponica, iliti LUDARA.U Beogradu je Laza Lazarevic,a u Zagrebu za jednog od njih bliza je ona u Zagrebu pod imenom, cini mi se Vrapce. Po onome kako se ovde patoloski izivljavaju ova dvojica, nisam siguran di bi ih tamo uopste i primili. Tamo primaju ipak likove koji imaju sansi da se islece, a ova dvojica su daleko od toga,jer su oni beznadezni slucajevi. Teski oblik mentalne patologije.

 7. dr no no says:

  Zamislite formu neolibarnog kapitalizma kao simbiozu profesija kojima se bave ova dva bolida.Njihovi primeri pokazuju zasto je bio osudjen ovaj koncept kapitalizma na propast. Pazite,jedan gaji kozice i jarice,a ovaj drugi bolid navodno vodi neku privatnu firmu kod kog navodno rade neki radnici sa kojima super saradjuje.Kukavni zaposlenici od ovakog vlasnika firme,a Bogami kukavne i te zivotinje. To je taj navodno vid savremenog drustvenog uredjenja,nevidjena demokratija u kojoj kazu uzivaju,formalno slobodni,a sustinski od prevelike slobode se mentalno razboleli. Ali nisam bas siguran da oni zbog svoje slobode uopste ovo upuceno njima i razumeju!!!!

 8. miroslav says:

  Doktore pusti ludnice,vest o padu aviona je tacna.Surfuj internetom pa procitaj.A sto se tice Francuza i njihovih ladja,ne bi one ni dosle po Srpske vojnike da Ruski Car nije zapretio da ce izaci iz rata(prvog ako ne znas)ako neko od tadasnjih saveznika ne dodje po ono sto je ostalo od zaista slavne Srpske vojske.Kasnije je ta slavna vojska oslobodila citavu Srbiju.A Francuske trupe su uglavnom sacinjavali vojnici njihovih kolonija i nesto malo pravih Francuza.Najvise zrtava u tom ratu po broju stanovnika je dala malena Srbija.Ni ti ni ja nismo im ni do peta od cizama!Toliko iz ludnice.Baja ne mora to da zna.A ja moram i obavezan sam!

 9. miroslav says:

  A Bolid je izvorna Srpska rec?Za sta?Za kapitalisticke trke formule 1 iskljucivo zbog para.A ti te trke nikad nisi gledao?Nisi zamenio dinar za franak,euro,dolar?Ma nije valjda!Gade ti se te valute?Pa podeli ih,ako ih imas?Cuti i jedi mamin ili tatin hleb!Ili svoj ako radis?Dok jos ima posla.A ima ga sve manje i za mene i moje radnike!Lako za mene,tesko za njih.Zbog njih ne spavam nocas.Trudimo se da zaradimo za porodice!Kad vec pratis sta pisem,onda pogledaj i vreme kada pisem.A ti pajki dok te zeludac ne probudi.

 10. miroslav says:

  I kad se probudis mamlaze,evo ti jos nesto:Ko si ti da vredjas bolesne ljude po psihijatrijskim ustanovama bilo gde?Oni ne mogu da pisu,oni se lece,ljudi oko njih se trude da im pomognu!Ako mene mislis da si uvredio nisi ni malo.Alh jesi njih i ljude koji tamo rade!Mamlaze jedan.

 11. Baja says:

  Miroslave prika,ovaj oce nesto da nam kaze ali cini mi se da je u pola misli sve zaboraio,pamcenje mu je kratkovidno. Da doktor,ooooo Boze pameti mu dodaj.

 12. miroslav says:

  Bajo prijatelju znamo sta je hteo mamlaz da kaze.Sad pajki.Pisace kad se probudi.Sad mamlaz neka pise sta hoce,takvim mamlazima vise i ne treba odgovarati.Sacekace ga zivot .Pozdrav Bajo ljudino!

 13. Omatorili i poludeli says:

  Ova dva self "poltrončića" oterali komentatore. Kad ih vidim u duetu, na gomili, malo mi se omrke slika i odustanem. Ovaj miroslav mlatara neprekidno o nekom žrtvovanju, a baja mu stalno povlađuje. Ebeš mi teču, izgledate ko da vas neko isprdno ovde. A tako se i oseća. E sad, da ja nisam pročitao od vas dvojice i dobrih, osnovanih komentara, pa da kažem mani budale. Ali imate znanje i umesto da lepo napišete nešto, da objasnite, oba većinom trenirate strugotine iz svog mozga. Toga svi imamo. Ebeš raspravu, pišite nešto pametno i ne davite se sa kontra komentarima. Pa niste ovde da se svađate? Ili jeste? Ajde, pamet u glavu, pa u komentar i nema više nadlajavanja, bem vas matore. Omatorilo i poludelo. Samo zakeraju i nadlajavaju se. Dorbo, nisam ni ja bolji, ali bar ne odgovaram na svaki antikomentar. Kako Gospa Mara, Bajo? Kako koze? Hebeš rasprave, gledaj od čega živiš A ti miroslave, dobro: Znamo da se žrtvuješ i da si oličenje svega dobrog i pravednog. Pa piši o tome ne gubi vreme na rat rečima. Nego, vite vi kako ovi nas ubijaju? Ništ o tome, kaj? Prva moja poseta pozorištu je bila poseta HNK-u sa mojom Klarom. I tako svuda redom. Onaj restoran na Medvedici smo obožavali zimi. Ja imo onda zelenog "amija" onog ko gljista, ali išao brate. Klara posle nije volela ni jedan drugi auto koji ja volim, pa sam kupovao samo one koje ona voli. A i nije ih bilo mnogo. Jednom ja iznenada kupim pežo 404 i posle mesec dana preprodam. Radi mira u kući. Nemoš ti kak ti oćeš sa Hrvaticama. Doduše, Zagorka je. A fižol što pravi, dečki, e to je nešto posebno. Ajd puno pozdrava i ne sekirajte mi moje Srbe kad su na kraj srca. Znate oboje da su loše prošli i što im čačkate rane? Pa da se ja i moja Klara tako gledamo, ne bi ni mesec dana sastavili, niti ja žive glave nosio. Dakle, gde smo sada nas tri sa ovoga sajta? Ne bih ja pisao o Klari. Nikad i nisam do ovog momenta, ali baja spomenu Frau Maru, miroslav takođe nekog bliskog iz porodice, a ja imam oko ko jastreb i pantim detalje ko kompjuter. Neću baš da vam učinim ni nažao ni na krivo i da stavim moj poznati nik. Pogađajte, metuzalemi!

 14. miroslav says:

  Bas cu i tebi jos da odgovaram.Ako ne znas o cemu i sta sam napisao tvoja stvar.A ko si?Nije me briga.

 15. Omatorili i poludeli says:

  Ne treba ti meni da odgovaraš. Pogledaj se uogledalo i pročitaj šta pišeš. Tebe niko ne zanima, osim da zajebavaš ovde ljude. Nisi ti omatorio i poludeo, nego pomanito. Našao si mesto gde da se lečiš.

 16. miroslav says:

  Ti me uopste ne zanimas.

 17. Baja says:

  Znaci.opet sam lupnuo nesto a jbga nemamo svi isti kooficijent. Sorry

 18. Harry Neron says:

  U vednost čitalaca ovog tekta i glupome avtoru tog teksta: Svaki suveren ( predsednik države ili monarh (kralj, kraljica) ima pravo donošenja ovakve odluke, lišenja života pojedinca koji ugrožava suverenitet njegove teritorije). Istine radi u današnjici je taj institut, pogibija protivnika, više manje stvar istorije ( koristi se večinoma u najbizarnijim primerima) jer sa alatima koje nude nove tehmologije možeš maltene svakoga skoro da preko noči uništiti do te mere da od veoma opasnog pojedinca za suverenitet jedne zemlje postaje totalno neopasan za bilo kakve radnje te vrste.

 19. miroslav says:

  Hari,to je pravi komentar.Ja stvarno nisam znao sta pisac ovog teksta hoce da kaze.I jos tako bombastican naslov?Zasto se to radi ne znam.

 20. marko says:

  sve je ovo tacno ali moze i srpska sluzba ubijati francukse vojnike i drzavlja ne raditi to tiho ubijati i po francuskoj nikad ne objavljivati tko stoji iza ubistva. Cak vise to mogu raditi nekakvi paravojci koji nikad i nikom ne bih obavljali spisak ubijenih. UVEK MAC IMA DVE OSTRICE SAMO OVISI O TIM LJUDIMA ZELE LI NESTO RADITI ILI NE. uvek je to smesno kad se netko stavlja u silu oni to mogu raditi pa moze to njima bilo tko raditi ako ubijaju drzavljane ne samo srbi rusi kinezi sirijci,i li bilo koja juzno americka zemlja

 21. Sale says:

  I onda ih je stigla kazna od onih istih koje su podrzavali...islamskih terorista,koji su napravili haos po Francuskoj...ubijajuci neduzne ljude...

 22. koji ste vi retardi says:

  Koji ste vi retardi kad dodje do rata jenog dana pusku na rame pa udri. A dotle bole me kurac za francusku siriju ameriku tajne sluzbe imam porodicu radim imam pritojnu platu ne diram nikog pecem rostilj pecam vozim motor i druzim se sa ljudima bise juge... Ajd u zdravlje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *