Dozvoljeni minus u Srbiji najskuplji u Evropi

Dozvoljeni minus u Srbiji najskuplji u Evropi

29 juna 2013

Bankomat Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečna godišnja kamatna stopa za korišćenje dozvoljenog minusa u maju iznosila je 35,62 odsto. U Evropskoj uniji prosek je 7,92 odsto, saznaje “Blic“.

“Kamata na dozvoljeno prekoračenje je svuda u svetu najskuplji oblik kreditiranja s obzirom na to da banka nije u mogućnosti da predvidi kada će klijent koristiti ovaj vid pozajmice, te da u svakom trenutku mora da ima likvidna sredstva na raspolaganju koja ne može da plasira u druge zajmove“, kažu u Banci Intezi za beogradski list.

Dozvoljeno prekoračenje je najčešći vid zaduživanja građana i oni mu često pribegavaju, jer je to fleksibilniji način zaduživanja od kredita, pre svega zbog jednostavnije procedure odobravanja.

“Kod dozvoljenog minusa, kao i kod drugih kreditnih proizvoda, visina kamatne stope zavisi od cene izvora sredstava za konkretan proizvod, ali i od drugih faktora kao što je obavezna rezerva, troškova rizika određenog plasmana… Svi ti faktori utiču na to da banke među sobom imaju različite kamatne stope za krajnjeg korisnika“, ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Kako bi skupu pozajmicu ipak pametno koristili, savet građanima je da ne budu neprekidno u minusu, pošto se pozajmica obračunava na osnovu vremena korišćenja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *