ДПС би да обједини СПЦ и канонски непризнату ЦПЦ!

DPS bi da objedini SPC i kanonski nepriznatu CPC!

9 marta 2015

cg-MANASTIR_620x0 56746Novom organizacijom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, njenom imovinom, pozabaviće se u vrhu DPS na predstojećem kongresu, sedmom po redu. Iako se ova partija od osnivanja predstavljala kao građanska, ona sada preuzima ulogu arbitra i to tamo gde joj nije mesto, a to je da uređuje crkvenog pitanja. Cilj je jasan, pokušaj integracije SPC i kanonski nepriznate CPC u jednu koja će se zvati Pravoslavna crkva. Ovu priču najavio je Svetozar Marović, potpredsednik DPS, ističući da pravoslavna crkva treba da ima svoje jedno sedište u Crnoj Gori, „i da ima ista prava kao Katolička crkva i Islamska zajednica.“

– Mitropolija crnogorsko-primorska je jedina institucija u Crnoj Gori koja nije pod kontrolom režima, i koja nije u službi crnogorskog ideološkog projekta. Sve druge ustanove i udruženja to odavno jesu: i Univerzitet, i Akademija nauka, i studentska udruženja, i sindikalne organizacije, i najveći deo NVO sektora – kaže za „Novosti“ prof. dr Budimir Aleksić, sa Cetinjske bogoslovije.

– Diktatorski režim ne može da se pomiri sa činjenicom da joj neka institucija izmiče kontroli. Zato taj režim vrši pritisak na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kako bi došlo do promene njenog kanonsko-pravnog statusa, odnosno do stvaranja „autokefalne crnogorske crkve“. To bi, međutim, bio samo početak režimskog projekta instrumentalizovanja crkve u ideološke svrhe. Jer ovdašnja vlast se ne bi zadovoljila samo autokefalnim statusom crkve. Njoj ne bi bilo dovoljno da crkva više ne bude srpska. Vlast želi da crkva bude antisrpska, i samo bi kao takva bila prihvatljiva. Milo Đukanović je tu nameru jasno saopštio: treba mu crkva koja će biti „u saglasju sa državnim interesima Crne Gore“. A prioritetni državni interes Crne Gore jeste – asimilacija Srba.

Aleksić upozorava da u planovima Mila Đukanovića pravoslavna crkva treba da bude jedan od konstituenata crnogorskog nacionalnog bića, „što je etnofiletistički pristup crkvi, suprotan kanonima i potpuno stran njenom biću“.

– On neće pravoslavnu crkvu koja ima jevanđeljsku misiju, već on želi instituciju koja bi imala nacionalističku i asimilatorsku funkciju, i koja bi bila „u harmoničnim odnosima sa državnim organima“, u kojima za Srbe nema mesta. Dakle, u crkvi kakvu Đukanović i Ranko Krivokapić projektuju ne bi bilo mesta, pre svega za Svetog Savu, jer je on sa stanovišta oficijelne crnogorske istoriografije ne samo strani svetac, nego i „okupator Crne Gore“. U takvoj crkvi ne bi bilo mesta ni za srpski jezik (kao što mu nema mesta ni u institucijama ove zemlje), već bi se služba vršila na lingvistički nepostojećem „crnogorskom jeziku“, i sledstveno ne bi bilo mesta ni za ćirilično pismo koga odavno nema u državnim organima sa kojima bi crkva trebalo da bude, po Đukanovićevom naumu, „u harmoničnim odnosima“ – poručuje Aleksić.

BRANIĆE OSTROG

Srpska lista najoštrije osuđuje pokušaj okupacije ostroškog manastira od strane partijskih vojski, saopštio je koordinator Srpske liste za Bjelopavliće Tomislav Đurović.

– Za svaku je osudu najava Svetozara Marovića da će Demokratska partija socijalista realizacijom programskih normi krenuti u nasilno brisanje srpske odrednice iz imena kanonske pravoslavne crkve. Srpska lista tvrdi da ukoliko pravoslavna crkva nije srpska, ona u Crnoj Gori ne može biti ni pravoslavna, navode iz ove partije.V. R.

NA OKU TAJKUNA

Budimir Aleksić smatra da posle brojnih neuspelih privatizacija režim sada želi da pridobije i crkvenu imovinu.

– I da je prodaju nekom tajkunu! Koja ludost i bezobrazluk.

SEDIŠTE

– DPS ne smeta što Katolička crkva i Islamska zajednica nemaju sedište u Crnoj Gori, ali smeta kada je u pitanju Mitropolija crnogorsko-primorska. Neka odu do Rožaja i saopšte Bošnjaku i muslimanu da nemaju veze za Islamskom zajednicom u Novom Pazaru, pa će videti reakciju – poručuje naš sagovornik.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *