Др АНА ГЛИГИЋ: „Руски лекари и Путин не би ризиковали свој углед, ВЕРУЈТЕ ИМ“

Dr ANA GLIGIĆ: „Ruski lekari i Putin ne bi rizikovali svoj ugled, VERUJTE IM“

16 avgusta 2020

Rusija je nedavno registrovala prvu svetsku vakcinu protiv koronavirusa. Da li je bezbedna, i da li će biti efikasna?

„U ovu vakcinu su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, uložili svoje ‘Ja’. Moramo verovati onome što kažu, iako znamo jako malo o njoj. Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu“, kaže virusolog Ana Gligić za Jutro Prve TV.„Oni su iskoristili oslabljeni virus, ukoji su ugradili deo sadšnjeg koronavirusa koji će obezbediti stvaranje antitela a neće naškoditi organizmu. Prema tome, ova vakcna je, u stvari, genetski modifikovana“, objasnila je.

Kako kaže, glavna uloga vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da mi ovu koronu svedemu na najmanju meru – da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi. Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60% na globalnom nivou, a to ćemo dostići.

„Pročitala sam da vakcina daje imunitet na dve godine. To je nemoguće reći, jer tek osam meseci znamo za ovaj virus. Ali, ako su ruski naučnici radili na SARS-u, pa su zamrzli istraživanja, oni su mogli da ih nastave. Zato su tako brzo mogli da kažu i trajanje imuniteta, i efikasnost, i bezbednost vakcine“, kaže Gligićeva.

Objasnila je i da bi trebalo dugo da se radi za ovu vakcinu, ali ne koliko i za klasične, za koje je potrebno oko tri godine. Takve klasične vakcine prolaze velika istraživanja, ali možda traju i čitav život.

Istakla je i da je virus potekao iz prirodnog žarišta, pa ne može nikada potpuno da nestane. Koronavirusi postoje u prirodi u raznim formama, a rezervoar su slepi miševi.

„Da je virus nastao u laboratoriji, za ovih osam meseci, već bi se neko pohvalio rezultatom.Jeste da se malo zna o vakcini, međutim, ne bi trebalo pričati o prestižu. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače“, objašnjava.

Koliko je značajno što je vakcina dobrovoljna?

„Jako je značajno. Ako bismo išli na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu. Predviđeno je da u početku mala deca ne primaju vakcinu, jer imaju nasledni imunitet“, kaže Gligićeva.

Ne smatra da je vakcina opasna po zdravlje ljudi, jer ne veruje da bi rizikovali svoj ugled i ruski naučnici, a ni predsednik Vladimir Putin. Kako kaže, trebalo bi primiti i vakcinu protiv koronavirusa, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i koronavirus – tada može doći do komplikacija.Kako Srbiji ide sticanje kolektivnog imuniteta?

„Mi već sada imamo da je više od polovine naših bolesnika koji su testirani bez ikakvih kliničkih znaka. Ne moraju u bolnicu, ali moraju u izolaciju. To je takozvano prirodno prokuživanje. Može da pređe sa svih životinja iz prirode na čoveka, to su takozvani intermedijalni prenosioci“, objasnila je Gligićeva.

Od mera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti savete i izveštaje epidemiologa.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Ne kaže se džabe "Sistem ne možeš pobediti!" Deo tog sistema su i ruski lekari, oligarsi i Putin. Za lekare znamo a i Putin je niz puta dokazao da je dobar igrač u pojedinim igrama, samo što u nekima ne odgovara. Zapad je tražio način kako da razume Putina i našao je, a morao je da nađe jer iza Putina stoji arsenal vrlo nezgodnog oružja. Putin shvata da ima šansu ako neke stvari, kao što je Sirija, pandemija, Donbas i slično, radi samo do određene granice i Zapad je zadovoljan da Putin ne prelazi crvenu liniju. Srbiju su podelili sa Putinovim oligarsima i tako mu dali mesto gde može da se pravi važan iako pod kontrolom. Slično je i u Siriji. Sistem sankcija nije Putinu, nego Rusiji i tu se Putin uklopio. Rusija stagnira, Putin se razvija. Što više vremena protiče, Rusija je sve slabija i izolovanija i Putin na kraju očekuje i Nobela. Spravom! Mediji Zapada i naravno, mediji Istoka kopirajući Zapad, drže Putina zdravo jako u javnosti sveta i Putin sve više uspeva da se uklopi u zapadne šeme i ostaje na vlasti bez većih problema. Sirija se raspada, Putin je na čvrstom. Pandemija je prihvaćena, vakcina napravljena, Banderovci napravili polugenocid a Putin smenio ratne komandante Donbasa koji su skoro pobedili celu ukrajinsku raspadnutu vojsku. Ukrajinci su dobili vreme i stegli Donbas u obruč koji neprekidno traje. Sistem je zahvalan Putinu. Konfrontacije Zapada i Rusije, nisu konfrontacije sa Putinom.

  • Slobodanka says:

   "Putin shvata da ima šansu ako neke stvari, kao što je Sirija, pandemija, Donbas i slično, radi samo do određene granice i Zapad je zadovoljan da Putin ne prelazi crvenu liniju." - To Vi tako zamišljate Putinove crvene linije. Putin neće da uvuče Rusiju u direktan sukob sa SAD. To bi bilo slično kao rat protiv Hitlerove Nemačke, u kom je bivši SSSR izgubio najviše stanovništva i pretrpeo najveća razaranja. Sa aspekta mnogobrojnih žrtava i invalida rata to je bila Pirova pobeda. Sad bi bilo i gore nego u drugom svetskom ratu jer obadve države su nuklearne sile. Na šta bi to ličilo? Potuku se direktno dve najveće vojne sile. Medjusobno se totalno poubijaju. Ako neko preživi odseliće se zbog ratom zagadjene teritorije. I posle naši potomci pričaju: Ah, setio sam se to su one velike države što su potpuno nestale: Rusija i SAD. ... Rusija će jedino učestvovati u posredničkim ratovima kao sad u Siriji. I to samo onda ako je to u njenom geostrateškom interesu. Rusija više neće nositi glavni teret konfrontacije sa SAD_om kao tokom Hladnog eata jer to je imalo cenu ekonomsko slabljenje države SSSR pa do njenog raspada. Ako bi tako nastavili da oni nose glavni teret u sledećem periodu raspala bi se i Ruska Federacija. Zašto Rusi da budu stegonoše prvog reda? Čime je Ruse zadužio veliki beli svet da bi Rusi bili dužni da ga spašavaju i to po cenu svog slabljenja i uništenja? To podseća na staru priču o jednom izvanredno talentovanom vraču. On je mogao da izleči baš sve bolesne ljude koje sretne. Oni bi odmah ozdravili, ali tako da on preuzima njihovu bolest. Znači veoma krotko se žrtvovao preuzimajući tudje bolesti. Na kraju je umro od sijaset bolesti. Ne razumem kako neko može bratu da poželi takav kraj? To je slično onoj babi: Predji smrti na unuče.

  • Slobodanka says:

   Kad će Rusija eventualno moći da nam pomogne. Kad još više ojača i bolje se učvrsti na Bliskom Istoku. U sledećem koraku rešavaće se pitanje Ukrajine. A Srbija je na kraju. Slično je kao paranje nekog komada oštrikane tkanine, naprimer šala. Najpre se para ono što je poslednje "oštrikano"-zapetljano (Sirija), zatim ide sledeći deo ranije "oštrikan"-zapetljan (Ukrajina). A Srbija će biti rešena na kraju jer je prva "oštrikana"-zapetljana.

 2. Rista says:

  Sistem ima i svoje slepe sigrače, kao što su Kon i Gligićka, koja je izvučena iz guznog creva kao još jedan surovi dokaz pandemije. Za ruske vakcine je vešto smotala kritiku sa odobravanjem i kaže, jeste - nije, ali ako su, to je genetski(ova izjava je početak pljuvačine na rusku vakcinu, iako je Gligićka jako dobro zamaskirala udar) i sistem je zadovoljan, Gligićka masturbira ponovo i pod stare dane i sve je idilično koronarno. Nestorović se izreklamirao, objavio knjigu i pošto nije baš potaman sistemu, otišao u penziju kao isluženi igrač ali su mu ostavili mogućnost da masturbira sa svojim psiho lutanjima i to javno. Svi nose maske, neko milom neko ognjem i mačem i sve ide po planu. Mrtvih staraca ne manjka i ostaje - Sistem ne možeš pobediti. Sistem je upao već u sevdah od silnog uspeha. Hrvatskoj je dozvoljeno, a kome bi drugom, da uzme pare turcima na svome moru i da ih oma razjuri uz nečuvenu reklamu korone i dobila je još jedan plus od Sistema. Korona magično nestaje i magično se vraća. Sistem ne možeš pobediti a pogotovo kada se ovce upuste u idiličnu borbu sa pokimon pandemijom misleći da stvarno uništavaju neprijatelja noseći masku. I Gligićka je jedna vrsta maske preko usta ovaca. Glikićka je pokimon maska korone, kao i Kon, Nestorović, ruski lekari i zapadni lekari svih vrsta. Stalno ih ubijaš a oni se neprekidno vraćaju još poletniji i življi.

 3. uddu says:

  Bi oni ,bako,bi ! Rizikovali bi oni svoj ugled,itekako,i to im neće biti ni pr vi a ni poslednji put !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *