Др ЕЛЗВОРТ ИМА 100 ГОДИНА: Ево у чему је његова тајна!

Dr ELZVORT IMA 100 GODINA: Evo u čemu je njegova tajna!

5 januara 2016

elzvort-varehem-stogodisnjak-doktor-hirurg-630Da li verujete da postoji osoba na svetu koja koja se penzonisala sa 95 godina!? Dokaz da je moguće je dr Elzvort Verhem, poznati kardiovaskularni hirurg koji je nedavno napunio 100!

Simpatični deka je iskusio sve i svašta u životu, uključujući i Drugi svetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao lekar, jer spada u one ljude koji vole svoju profesiju. “Oduvek sam osećao da je moj životni poziv medicina. Čak se nikada nisam preispitivao”– rekao je Verhem u intervjuu za Foks Njuz.

Zahvaljujući njegovoj profesiji uvek je bio u prilici da analizira sve posledice loših životnih navika, jer kao poznati hirurg, on je video mnogo slučajeva u kojima su srce, krvni sudovi i pluća uništeni hranom, pušenjem, nedostatakom sna i kretanjem.

Pre više od 60 godina, Elzvort je odlučio da promeni svoj način ishrane i obezbedi samo zdravu hranu za svoj organizam. Dok se meso i dalje smatra hranom bogatom hranljivim materijama odlučio je da lično ispita šta je dobro za njega. 

On je sproveo istraživanje i zaključio da proteini iz životinjske masti povećavaju nivo holesterola u krvi, tako da je odlučio da se prebaci na vegansku ishranu – meni koji isključuje svu hranu životinjskog porekla.

Takođe, on spava 8-9 sati svaki dan i budi se u 5 ujutru. Elzvort smatra da je najbolje za njega da dva puta dnevno jede, a njegov doručak uvek uključuje žitarice sa mlekom od badema.

Ugledni lekar provodi ostatak dana sa svojom porodicom i vodeći računa o svom vrtu – od košenja travnjaka pa do orezivanja ruža i ukrasnog grmlja.

Zahvaljujući ovom načinu života, prestao je da radi operacije u svojoj 74. godini života, čak dve godine kasnije nego što zakon nalaže.


Štaviše, on je podučavao na univerzitetu dok mu je bilo 95 i bio je mentor mlađim lekarima tokom velikih operacija a kada je bilo potrebno, on im je i pomogao.

Čak i danas ne treba mu nikakva pomoć od drugih, sam se suočava sa problemima u svojoj bašti, radi do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez teškoća, izbegava liftove i ne oslanja se na štap za hodanje.

Dane provodi u društvu svoje 14 godina mlađe žene, Barbare, koju je upoznao 1948. godine u bolnici, gde je radio kao načelnik hirurgije, a ona kao medicinska sestra, stažistkinja.

“Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu interesovali” – priznaje Barbara koja je imala samo 21 godinu kada je upoznala Elzvorta. Iz braka koji traje već 60 godina, imaju petoro dece, četiri sina i jednu ćerku i osam unučadi.

Doktor Verhem veruje da je tajna dugovečnosti u dobroj ishrani i aktivnom životu.

“Ako vam je nivo holesterola blizu donje granice, šanse su male da ćete doživeti srčani udar. Ja se čak ne bih ni brinuo ako bih osetio bol u grudima, jer znam da to nije ništa “– kaže Verhem.

On smatra da su njegove navike, rezultat interesovanja u medicini, koje ne jenjavaju sve do današnjih dana. “Oduvek sam bio zainteresovan da istražujem i još uvek sam. I dalje obavljam mala istraživanja, ali ne više od toga. Uživam u svom životu” zaključuje stogodišnji lekar.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vujadin says:

    Tajna je u grešci matičara koje ga je upisao darum 20 godina prije rođenja.

  2. Milutin says:

    sta ce ti 95 godina ziveti na ovom rdjavom svetu. nije to ambijent za coveka.. dobro, ako si zdrav... stari Tracani su bili veseli kad je neko umro. Rekavsi, resio se muka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *