Dr. Etker drugovao sa Hajnrihom Himlerom i nacistima

Dr. Etker drugovao sa Hajnrihom Himlerom i nacistima

25 oktobra 2013

dr-oetkerNemačka firma „Dr Etker“ konačno se suočila sa tamnom stranom svoje prošlosti – onom iz perioda nacizma. Ispostavilo se da su Etkerovi bili bliskiji režimu Adolfa Hitlera nego što se moralo.

Čuveno ime sa pakovanja zamrznutih pica, pudinga u prahu ili praška za pecivo „Dr Etker“ jedna je od najpoznatijih i najbogatijih porodičnih firmi Nemačke. I uz to jedna od poslednjih koje su progovorile o svojoj nacističkoj prošlosti. Skoro 70 godina nakon Drugog svetskog rata konačno je gotova studija o ulozi porodice Etker u nacionalsocijalističkom režimu, a Avgust Etker je dao veliki intervju nedeljniku Cajt u kojem decidirano kaže: „Moj otac je bio nacionalsocijalista.“ I upravo taj otac, od 2007. pokojni Rudolf Avgust Etker, nije želeo ni da govori o svojoj prošlosti, a kamoli da se suoči sa njom.

Donatori SS jedinica

– Kao dugogodišnji patron firme, on čak ni sa svojih osmoro dece nije želeo da govori o vremenu nacizma – rekao je za DW istoričar Jirgen Finger, jedan od autora studije. – Ali, njegov sin Avgust je imao potrebu da se istorija firme detaljno istraži.

Porodica Etker je onda, po ugledu na brojne druge, studiju uredno i finansirala pa je prvi put javnosti, ali i samim članovima porodice, otkriveno koliko su Etker stariji i njegov očuh bili bliski Hitlerovom režimu.

Tamne mrlje u istoriji „Dr Etkera“ iskaču sa svih strana – Rihard Kaselovski, očuh Rudolf Avgusta Etkera, bio je šef firme, ali i pristalica nacionalsocijalizma. Ubrzo pošto je Adolf Hitler prigrabio vlast, Kaselovski postaje član stranke i posebno se približava šefu zloglasnih SS jedinica Hajnrihu Himleru, kojem je često slao velike donacije. Sam Etker se 1941. dobrovoljno prijavio u SS jedinice.

Porodična firma u to vreme koristi i prinudne radnike, mada ne u velikoj meri.

– Nijedan preduzetnik nije ostao čist u Drugom svetskom ratu. Svako je morao da uzme prinudne radnike jer su njegovi odlazili na front – rekao je bonski istoričar Joakim Šoltisek.

Tako je praktično robove koristio čak i poznati industrijalac Robert Boš, koji je važio za protivnika režima.

Naručene studije

Joakim Šoltisek se ranije bavio ratnom istorijom BMW-a, po nalogu porodice Kvant, koja decenijama ima veliki broj akcija čuvenog proizvođača automobila. Istoričar se priseća kako su velike firme počele da se suočavaju sa sramotnim delovima svoje istorije.

– Početkom novog milenijuma najpre je Dojče bank naručila studiju, a onda su i mnogi drugi uradili slično – između ostalih i Dajmler i Folksvagen su želeli da ispitaju svoju ulogu u vreme nacizma. Razlog je pre svega smena generacija u poznatim firmama – rekao je Šoltisek.

Stariji rukovodioci, koji su bili na pozicijama i četrdesetih, više nisu tu i ne predstavljaju prepreku obradi prošlosti. Pri tome, najviše su oklevale upravo porodične firme, iz poštovanja ili straha od starijih članova porodice.

– Što se više vremenski udaljavamo od Trećeg Rajha, sve je lakše baviti se njim – istakao je bonski istoričar.

Doduše, ne treba pomisliti da svi rado govore svojoj istoriji. Postoji i pritisak javnosti, otvaraju se dosijei tajnih službi, pa je onda nezgodno za pojedine firme da i same ne učine taj korak. Takođe, mnogi se plaše da neko nezavisno istraživanje ne iznese prljav veš na svetlost dana, pre nego što firma to sama učini. Tako se desilo sa pomenutom porodicom Kvant, koja je finansirala studiju tek pošto je televizija prikazala film o njihovoj nacističkoj prošlosti.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *