Др ЈАНКОВИЋ: „Фајзерова вакцина не мења људски ДНК“

Dr JANKOVIĆ: „Fajzerova vakcina ne menja ljudski DNK“

27 decembra 2020

Polemike u javnosti o navodnom uticaju „Fajzerove“ vakcine na DNK čoveka nisu ni naučno ni činjenično utemeljene, izjavio je imunolog Srđa Janković.

U intervjuu za današnje izdanje lista „Politika“, Janković je objasnio da ta vakcina uopšte ne sadrži DNK, već RNK, koja, kako navodi, može isključivo da posluži kao matrica za sintezu specifične belančevine virusa, ne dolazeći ni na koji način u dodir sa ljudskim genima.Na pitanje da li ta vakcina može da izazove neku autoimunu bolest, Janković kaže da mnogobrojna obimna i temeljna naučna istraživanja svedoče da vakcine ne mogu da izazivaju autoimunska oboljenja.

„Stoga, ne očekujemo ni od Fajzerove vakcine protiv kovida 19 da izaziva takva oboljenja, utoliko pre što se ništa slično nije očitovalo u kliničkim studijama, na više desetina hiljada ispitanika“, rekao je Janković.

Upitan o teorijama pojedinaca na društvenim mrežama da ćemo vakcinacijom protiv korone biti čipovani, Janković odgovara da je reč o „rasprostranjenom mitu lišenom bilo kakve realne osnove“.

„Vakcine su u istoriji nauke i tehnologije daleko starije od čipova i služe za zaštitu od zaraznih bolesti“, podvukao je Janković.

Govoreći o razlici između „Fajzer-Biontekove“ i „Sputnjik“ vakcine, Janković navodi da američko-nemačka vakcina nije živa, dok ruska jeste.

Međutim, ističe, i jedna i druga prema dosad prikupljenim podacima štite od infekcije.

Dodaje i da kontraindikacije za žive vakcine obuhvataju znatnije oslabljen imunitet, trudnoću i terapiju imunosupresivnim lekovima, dok za vakcine koje nisu žive te kontraindikacije ne važe.

Ističe i da svaka vakcina ima svoje posebne kontraindikacije, kao na primer preosetljivost na neku od komponenti.

Janković naglašava i da se do daljnjeg deca i trudnice neće vakcinisati, jer kaže da u tim grupama vakcina još nije ispitana.

„Što ne znači da i kod njih ne bi bila bezbedna“, naglašava Janković.

Za sada, ističe, neće biti vakcinisane ni osobe kod kojih postoji uopštena sklonost teškim alergijskim reakcijama.

Na pitanje koliko dugo traje zaštita protiv kovida nakon vakcinacije, Janković kaže da se na osnovu poslednjih pokazatelja očekuje da imunitet traje više meseci ili godina.

Kada je reč o sticanju kolektivnog imuniteta, Janković napominje da se procenuje da je prag kolektivnog imuniteta iznad kojeg se ta zaraza teško prenosi u nekoj zajednici oko 70 odsto.

Objašnjava da kolektivni imunitet obuhvata i vakcinisane osobe i one koje su preležale kovid-19, pod uslovom da je kod njih, kaže, došlo do dugoročnog zaštitnog imunskog odgovora.

„Veoma smo daleko od tog praga trenutno, ali ćmo mu se postepeno pribiližavati kako vakcinacija bude napredovala“, zaključio je Janković.

KOMENTARI10 komentara

 1. Kosmos says:

  Koliko si dobio da to kažeš, ajde reci slobodno ?? Kada znamo da se to tako radi zbog (kao navodnog) odbrane organizma, namenjeno isključivo zdravim ljudima. Da li ti primaš vakcinu ? Ako da, primi još jednu za mene..

 2. Kosovac says:

  Sada je kriminalcima upala sekira u med. Staviš pandemijsku masku, pa niko ne zna da li si kriminalac, ili lekar, ili doktor nauka. Tako i mi čitaoci možemo samo da nagađamo koga su nam prikazali na slici. I da poverujemo da je to dr. Janković a da nam nije podmetnut neko drugi koji liči. Sa druge strane to je i dobro, ako dr. ima kriva ili lažljiva usta, mi to ne možemo da vidimo, pa možemo mirno da se vakcinišemo. S nadom da je doktor zaista ispitao da vakcina nije genetski modifikovana. Ili će sutra doktor da kaže: „Ako su lagali mene, onda i ja lažem vas“. Treba to javiti aplauzanerima da večeras u 20.00 malo zagreju dlanove i u svetskoj koordinaciji odobrovolje Bila Gejtsa.

  • uddu says:

   Ha-ha-ha ! Ovo je dobar komentar !

 3. test01 says:

  Poenta je da su te vakcine NEISPITANE i da izazivaju mnogobrojne probleme! U UK su odmah obustavili davanjevakcina zbog reakcija ljudi koji su morali odmah da hospitalizuju. U USA su dali mediconskoj sestri vakcinu i stavili je pred kamere da kaze kako je sve dobro a onapala u nesvest pred kamerama !!! Posle sledi izjava kako se to njoj desava... Nisi ti dzaba stavio tu masku - svi razbojnici to rade da im se ne prepozna lice! Jedina je razlika sto su tebi dali pare ili obecali polozaj da pametujes u nagovaras narod kako je to dobra vakcina kao i sve ostalo za Srbe sto dolazi iz zapadne kuhinje.

 4. Nine says:

  Vakcina će biti dostupna široj javnosti tek krajem proleća, rekla je Dr. Mandy Cohen iz Ministarstva zdravlja Severne Karoline. Prema njenom ministarstvu, Fajzerova vakcina protiv korone može zaštititi od virusa samo dva meseca, izveštava fox46.com . Dakle, ako vakcina nudi zaštitu samo dva meseca, trebali biste se vakcinisati svaka dva meseca. S druge strane, Entoni Fauči je javno priznao da je lagao kad je prethodno izjavio da će "imunitet krda" steći stanovnisi ako se vakciniše 60% stanovnika, da bi kasnije taj procenat povećavao na 70, zatim 80, pa na kraju na 90% stanovnika. Mislite li gospodine Jankoviću da vama bilo ko veruje? Veruje li neko dr Predragu Konu koji je 2009. godine takođe bio deo ekipe koja je poručila čak tri miliona vakcina protiv gripa A(H1N1) (ako se dobro sećam) pa kad je žena iz Nemačke izašla u javnost sa izjavom da je to prevara farmaceutske industrije, vakcinisanje je prekinuto. Srbija je za deo isporučenih vakcina platila 1.6 miliona evra, a ogromna količina neiskorištenih vakcina je uništena, jer su samo naivni potrčali da je prime. I danas se u Francuskoj vodi postupak 170 primalaca te vakcine koji su nakon prijema oboleli od narkolepsije, dok je 30 oštećenih već dobilo naknadu. Koliko sam uspeo da pročitam na nezavisnim portalima prvi neželjeni efekat i ove Fajzerove vakcije je narkolepsija, dok su drugi neželjeni efekti najteže bolesti za koje je imalo obavešteniji čovek čuo. Primite vi tu vakcinu, ali da je ne primajte u ruku koja se ne nalazi na suprotnoj strani od TV kamere, kao što je bio slučaj sa prijemom vakcine članova Kriznog štaba(organa koji ne poznaje ni jedan pravni akt u ovoj državi.) Pri tom prikažite kako se igla puni iz bočice na kojoj se jasno vidi šta piše na njoj, što u ovoj manipulaciji nije bio slučaj. I ja bih primio vakcinu u kojoj se nalazi fiziološki rastvor ili destilovana voda, a Fajzer i Modernu nikad, pa ni bilo koju drugu.

 5. Nine says:

  Ti si stručnjače proveravao da li Fajzerova vakcina menja ljudski DNK. Za početak bilo bi dobro da ideš proveriti na šta liči ona kovid bolnica u Batajnici. Svi nezavisni portali prikazuju tu bolnicu koju su nazivali "Svemirski brod" kako sada izgleda. Čovek ulazi u nju sa zavrnutim nogavicama, dok iz plafona šiklja voda kao i prilikom prodiranja u komore Titanika. Neka veliki vođa pošalje one aplauzere iz skupštinskih klupa sa krpama i kofama da pokupe vodu da se ona montažna građevina ne sruši, a prethodno da Vesić zavrne glavni ventil, ako zna gde se nalazi. Hoće li ikad išta napraviti kako treba? Ja im ne bih dao ni da mi naprave poljski WC.

  • Kosovac says:

   A šta ćemo kada sve maske padnu? Pa izmisliće valjda nešto efikasnije.

 6. milanm says:

  Takve tzv. dr. slušam već više od godinu dana intezivno a, celi život neintezivno. Danas pročitam naslov i dosta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *