Др ЈАНКОВИЋ: „Фајзерова вакцина не мења људски ДНК“

Др ЈАНКОВИЋ: „Фајзерова вакцина не мења људски ДНК“

27 децембра 2020

Полемике у јавности о наводном утицају „Фајзерове“ вакцине на ДНK човека нису ни научно ни чињенично утемељене, изјавио је имунолог Срђа Јанковић.

У интервјуу за данашње издање листа „Политика“, Јанковић је објаснио да та вакцина уопште не садржи ДНK, већ РНK, која, како наводи, може искључиво да послужи као матрица за синтезу специфичне беланчевине вируса, не долазећи ни на који начин у додир са људским генима.На питање да ли та вакцина може да изазове неку аутоимуну болест, Јанковић каже да многобројна обимна и темељна научна истраживања сведоче да вакцине не могу да изазивају аутоимунска обољења.

„Стога, не очекујемо ни од Фајзерове вакцине против ковида 19 да изазива таква обољења, утолико пре што се ништа слично није очитовало у клиничким студијама, на више десетина хиљада испитаника“, рекао је Јанковић.

Упитан о теоријама појединаца на друштвеним мрежама да ћемо вакцинацијом против короне бити чиповани, Јанковић одговара да је реч о „распрострањеном миту лишеном било какве реалне основе“.

„Вакцине су у историји науке и технологије далеко старије од чипова и служе за заштиту од заразних болести“, подвукао је Јанковић.

Говорећи о разлици између „Фајзер-Бионтекове“ и „Спутњик“ вакцине, Јанковић наводи да америчко-немачка вакцина није жива, док руска јесте.

Међутим, истиче, и једна и друга према досад прикупљеним подацима штите од инфекције.

Додаје и да контраиндикације за живе вакцине обухватају знатније ослабљен имунитет, трудноћу и терапију имуносупресивним лековима, док за вакцине које нису живе те контраиндикације не важе.

Истиче и да свака вакцина има своје посебне контраиндикације, као на пример преосетљивост на неку од компоненти.

Јанковић наглашава и да се до даљњег деца и труднице неће вакцинисати, јер каже да у тим групама вакцина још није испитана.

„Што не значи да и код њих не би била безбедна“, наглашава Јанковић.

За сада, истиче, неће бити вакцинисане ни особе код којих постоји уопштена склоност тешким алергијским реакцијама.

На питање колико дуго траје заштита против ковида након вакцинације, Јанковић каже да се на основу последњих показатеља очекује да имунитет траје више месеци или година.

Kада је реч о стицању колективног имунитета, Јанковић напомиње да се проценује да је праг колективног имунитета изнад којег се та зараза тешко преноси у некој заједници око 70 одсто.

Објашњава да колективни имунитет обухвата и вакцинисане особе и оне које су прележале ковид-19, под условом да је код њих, каже, дошло до дугорочног заштитног имунског одговора.

„Веома смо далеко од тог прага тренутно, али ћмо му се постепено прибилижавати како вакцинација буде напредовала“, закључио је Јанковић.

KOMENTARI10 коментара

 1. Kosmos says:

  Koliko si dobio da to kažeš, ajde reci slobodno ?? Kada znamo da se to tako radi zbog (kao navodnog) odbrane organizma, namenjeno isključivo zdravim ljudima. Da li ti primaš vakcinu ? Ako da, primi još jednu za mene..

 2. Косовац says:

  Сада је криминалцима упала секира у мед. Ставиш пандемијску маску, па нико не зна да ли си криминалац, или лекар, или доктор наука. Тако и ми читаоци можемо само да нагађамо кога су нам приказали на слици. И да поверујемо да је то др. Јанковић а да нам није подметнут неко други који личи. Са друге стране то је и добро, ако др. има крива или лажљива уста, ми то не можемо да видимо, па можемо мирно да се вакцинишемо. С надом да је доктор заиста испитао да вакцина није генетски модификована. Или ће сутра доктор да каже: „Ако су лагали мене, онда и ја лажем вас“. Треба то јавити аплаузанерима да вечерас у 20.00 мало загреју дланове и у светској координацији одобровоље Била Гејтса.

  • uddu says:

   Ha-ha-ha ! Ovo je dobar komentar !

 3. test01 says:

  Poenta je da su te vakcine NEISPITANE i da izazivaju mnogobrojne probleme! U UK su odmah obustavili davanjevakcina zbog reakcija ljudi koji su morali odmah da hospitalizuju. U USA su dali mediconskoj sestri vakcinu i stavili je pred kamere da kaze kako je sve dobro a onapala u nesvest pred kamerama !!! Posle sledi izjava kako se to njoj desava... Nisi ti dzaba stavio tu masku - svi razbojnici to rade da im se ne prepozna lice! Jedina je razlika sto su tebi dali pare ili obecali polozaj da pametujes u nagovaras narod kako je to dobra vakcina kao i sve ostalo za Srbe sto dolazi iz zapadne kuhinje.

 4. Nine says:

  Вакцина ће бити доступна широј јавности тек крајем пролећа, рекла је Др. Мандy Цохен из Министарства здравља Северне Каролине. Према њеном министарству, Фајзерова вакцина против короне може заштитити од вируса само два месеца, извештава fox46.com . Дакле, ако вакцина нуди заштиту само два месеца, требали бисте се вакцинисати свака два месеца. С друге стране, Ентони Фаучи је јавно признао да је лагао кад је претходно изјавио да ће "имунитет крда" стећи становниси ако се вакцинише 60% становника, да би касније тај проценат повећавао на 70, затим 80, па на крају на 90% становника. Мислите ли господине Јанковићу да вама било ко верује? Верује ли неко др Предрагу Кону који је 2009. године такође био део екипе која је поручила чак три милиона вакцина против грипа А(Х1Н1) (ако се добро сећам) па кад је жена из Немачке изашла у јавност са изјавом да је то превара фармацеутске индустрије, вакцинисање је прекинуто. Србија је за део испоручених вакцина платила 1.6 милиона евра, а огромна количина неискориштених вакцина је уништена, јер су само наивни потрчали да је приме. И данас се у Француској води поступак 170 прималаца те вакцине који су након пријема оболели од нарколепсије, док је 30 оштећених већ добило накнаду. Колико сам успео да прочитам на независним порталима први нежељени ефекат и ове Фајзерове вакције је нарколепсија, док су други нежељени ефекти најтеже болести за које је имало обавештенији човек чуо. Примите ви ту вакцину, али да је не примајте у руку која се не налази на супротној страни од ТВ камере, као што је био случај са пријемом вакцине чланова Кризног штаба(органа који не познаје ни један правни акт у овој држави.) При том прикажите како се игла пуни из бочице на којој се јасно види шта пише на њој, што у овој манипулацији није био случај. И ја бих примио вакцину у којој се налази физиолошки раствор или дестилована вода, а Фајзер и Модерну никад, па ни било коју другу.

 5. Nine says:

  Ti si stručnjače proveravao da li Fajzerova vakcina menja ljudski DNK. Za početak bilo bi dobro da ideš proveriti na šta liči ona kovid bolnica u Batajnici. Svi nezavisni portali prikazuju tu bolnicu koju su nazivali "Svemirski brod" kako sada izgleda. Čovek ulazi u nju sa zavrnutim nogavicama, dok iz plafona šiklja voda kao i prilikom prodiranja u komore Titanika. Neka veliki vođa pošalje one aplauzere iz skupštinskih klupa sa krpama i kofama da pokupe vodu da se ona montažna građevina ne sruši, a prethodno da Vesić zavrne glavni ventil, ako zna gde se nalazi. Hoće li ikad išta napraviti kako treba? Ja im ne bih dao ni da mi naprave poljski WC.

  • Косовац says:

   А шта ћемо када све маске падну? Па измислиће ваљда нешто ефикасније.

 6. milanm says:

  Takve tzv. dr. slušam već više od godinu dana intezivno a, celi život neintezivno. Danas pročitam naslov i dosta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u