Др КОН: Уведимо полицијски час!

Др КОН: Уведимо полицијски час!

15 јула 2020

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да морамо да зауставимо вирус и да је некада било лакше, када је било ванредно стање и рестриктивне мере на снази. Он је казао да морамо да схватимо да је дуга борба пред нама.

„Опет је у једном тренутку када се скинуло ванредно стање дошло до схватања да је све завршено, то је једна велика грешка која ће остати историјски забележена“, рекао је Кон, преноси портал „Б92“.

Он је навео све догађаје који су организовани у међувремену и оценио да нема никога ко се „баш прославио у схватању мера заштите“.

„Очекивало се да ће топло време смањити тај пренос који је постао експлозиван. Дошло је до суперпреноса вируса, тамо где се скандира, гласно виче, где има презнојавања, испарења, ту постоји аерогени пренос“, казао је он.

Кон је рекао да што се тиче преноса вируса корона ваздухом, ако сте близу на удаљености мањој од метар и на отвореном простору, није немогуће аерогено и капљичним преносом да се вирус пренесе.

„Када носи један маску, а онај ко је заражен не, ја сам заштићен само 30 одсто. Ако ја не носим, а заразан носи, ја сам заштићен 95 одсто, а ако сви носимо, онда смо заштићени 99 одсто. Ми сада имамо толико заступљен вирус, ми можемо да помислимо да је свако био у контакту. Он би требало да буде у самоизолацији. Ако ћемо сви да будемо у самоизолацији, онда је боље да уведемо полицијски час“, закључио је он.

Београд доминантна потенцијална бомба

Он је казао да је ситуација у Београду погоршана.

„У Београду се 13. јула јавило 13.433 особа са симптомима респираторних инфекција, прегледано је 2.863, а узето брисева 1.444. Сваки трећи који је био сумњив, на крају се испоставило да је био заражен“, рекао је он.Кон је истакао да ћемо ношењем маски помоћи не само себи, већ и здравственим радницима.

„Мере могу да почну да се примењују одмах, а не да се чека петак. Требало би већ сада да очекујемо резултате. Београд је у овом тренутку доминантна потенцијална бомба“, казао је он.

Како је додао, тог 13. јула забележено је присуство вируса у пет вртића, код троје запослених и шест родитеља.

Кон је казао да нема више простора за пооштравање мера, осим увођења ванредног стања.

„Главна мера је нема представа, позоришта, свадби, рођенданских прослава. Све смо то са једном мером захватили, нема ноћних окупљања. Ако није планирано, може и окупљање“, казао је он и додао да не може да очекује да неко ради против себе.

KOMENTARI4 коментара

 1. zaliv.net says:

  Oko 20% gradjana su prava stoka, nit maska nit ista....ovo bi bio jedini nacin da se obuzda ovo zlo od virusa dok ne dibijemo neku provrenu vakcinu. Pogledajte u Italiji imaju manje zarazenih na dnevnom nivou a 10x vise stanovnika....svi nose maske u svim prilikama, i napolju i unutra...a kod nas mnogi ne nose uopste a ovi koji nose medju njima ima dosta onih sto samo oklembese masku i setaju onako sa visuljkom preko brade...

 2. test01 says:

  SAMO tako ce zaustaviti demonstracije i postaviti svoju izdajnicku vladu i izdati Srpski KiM. IZBORI su bili NEREGULARNI, namesteni i pokradeni. Sta tzv opozicija radi, zasto se ne buni ? A vi narode nazad u TOROVE, pa stavite i maske i naocare posto nista bolje ni ne zasluzujete. Samo da znate - OVO se NE primenjuje ni u jednoj drugoj drzavi na svetu. Treba da ste zahvalni dubokoj drzavi i diktatori sto od vas pravi pokusne kunice !!!

 3. Boris says:

  Ovaj CIFUTSKI BANDIT je jos uvijek na slobodi?!!!!!! Srbi dragi NIKAD necete "prodisati" dok su vam jevrejska djubrad za vratom!!!

 4. zoran says:

  Neuvedimo! Već ste ga uodili, pa niste ništa uradili. U Švedskoj nisu uvodili, ali tamo se podpukovnici ne pitaju ni u kasarni a kamoli u državi...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u