Др МИЛАН ПАШАНСКИ: Европи прети велико зло, у њој живи преко 15 милиона муслимана

Dr MILAN PAŠANSKI: Evropi preti veliko zlo, u njoj živi preko 15 miliona muslimana

12 januara 2015

Dr Milan Pašanski 343464Piše: Dr Milan Pašanski

Bauk terorizma kruži Evropom! Krvavi događaji koji još traju, a postoji realna opasnost da budu „okidač“ za nove akte terorizma – ozbiljno opominju na ljudsko nerazumevanje i odsustvo elementarne tolerancije, koje je poprimilo groteskne razmere.

Studija Leona Perkinskog iz 2006, koja tvrdi da je još tada, u zemljama EU, živelo 15 miliona muslimana. To je, sa aspekta velikih brojeva, značajna baza za regrutovanje i, potom, fundamentalističku indoktrinaciju malog broja najekstremnijih, koji su spremni da polože život na Alahovom putu.

„Tehnologija“ sprovođenja terorističke strategije je mutirala, i ponovo zatekla nespremnim bezbednosne sisteme zapadne alijanse. Zato bi bilo uputno da „rasklopimo“ ovaj mehanizam nasilja.

Po tradicionalnoj šemi, međunarodni terorizam podrazumeva iz inostranstva ubačenu grupu izvršilaca – istreniranu na poligonima terorističke grupe u zemlji koja ih podržava – koja uz pomoć lokalne logistike vrši teroristički akt i, unapred obezbeđenim kanalima, izvlači se iz napadnute zemlje, po pravilu, drugim putevima i načinima, kada se steknu uslovi bezbednosti. Teroristi-izvršioci, po pravilu, nemaju terorističku „anamnezu“ – nisu eksponirani u takvoj delatnosti.

Sada su izvršioci bitno drugačijeg profila: reč je o domaćim državljanima, najčešće muslimanskim useljenicima druge, ili treće generacije, obično iz getoiziranog, marginalizovanog socijalnog miljea, teške materijalne situacije, neretko iz razorenih porodica. Redovni posetioci bogosluženja u džamijama, gde ih – ponekad u saradnji sa nekim radikalnim hodžama – „skauti“ Al kaide vrbuju (često na bazi ucena i pretnji represalijama nad rodbinom u matičnoj zemlji) a potom, vrlo pažljivo i diskretno šalju na obuku u inostranstvo.

Tu se, do kraja, testira da nisu „nabačeni“ agenti, potom čvrstina njihovih ekstremističkih opredeljenja i spremnost na žrtvovanje, a zatim se sprovodi finalna verska indoktrinacija i tehnička obuka u rukovanju oružjem. Posle svega se vraćaju u domicilnu zemlju, strogo pazeći da se ne eksponiraju, čekajući signal za akciju, sa unapred precizno uvežbanom „šemom ponašanja“.

Za ovakve „spavače“, bezbednosni sistem napadnute zemlje, najčešće nema adekvatno rešenje jer su u pitanju „simpatični mladić ili devojka“, iz komšiluka, svima poznati, koji se odjednom (posle telefonskog poziva iz nepoznatog centra) transformišu u „krvave teroriste“, koji – za neupućene posmatrače – ubijaju nedužne ljude „iz čista mira“.

Brojni parametri ukazuju na to da smo u uvodnoj fazi unutrašnjeg (domaćeg) terorizma sa snažnom ino-komponentom, koji će, u narednom periodu, biti dominantan u visokorazvijenim (zapadnim) državama.

Na krilima jačanja desnog ekstremizma i talasa ksenofobije – koji se može pretvoriti u cunami – napadnute države će pojačati pritisak na muslimanske enklave u svojim zemljama, u nekoliko osnovnih pravaca. Aparthejd na „poželjne“ i „nepoželjne“ muslimane vodiće novoj getoizaciji i sve rizičnijim podelama. Vrbovanje agenata – koji će potom, biti ubačeni u muslimanske zajednice, još više će iskomplikovati već komplikovanu situaciju.

Zbog takvog pritiska bezbednosnih službi, zamenom teza, planeri terorizma će još lakše pridobijati nove egzekutore, predstavljajući njihovu misiju kao odgovor na neizdrživu torturu. Time će biti aktivirana uzlazna spirala nasilja sa nesagledivim posledicama.

Sada se postavlja pitanje da li se ovaj terorizam – čiji stratezi u Al kaidi planiraju da ga sinhronizovano prošire na prostor cele Evrope (pa i Balkana) gde žive muslimani – može suzbiti, i kako, a da se ne da novi zamajac ubrzanju spirale zla.

Sveti rat – Džihad, naknadno je pridodat tek posle Muhamedove smrti kao „šesti stub Islama“ i važno je podvući da ne spada u prorokovu zaostavštinu.

Ogroman broj muslimana je protiv izroda u njihovim redovima, koji ne samo da kompromituju islam, već i njihov status i ugled u zemljama, koje su im postale druga domovina. Neophodno je razviti svest kod muslimanskih vođa u zapadnim zemljama da je u njihovom interesu da dignu glas osude i, u saradnji sa bezbednosnim službama, istrebe ekstremiste iz svojih redova, a da, zauzvrat, prestane državna represija nad ogromnom većinom nevinih muslimana.

Za nas najvažnije pitanje je da li se terorizam može proširiti i na naše prostore, povezane „zelenom transferzalom“ sa Kosmetom i Bosnom, gde se, uskoro, mogu očekivati ispadi vehabista i drugih ekstremista, kao podrška aktuelnoj terorističkoj kampanji u EU.

Značajan, a nedovoljno ispitan po svojim potencijalnim domašajima, bezbednosni problem su „psi rata“ (povratnici-najamnici sa ratišta), a posebno, oni iz područja pod kontrolom Al kaide.

Naš bezbednosni sistem potpuno je dorastao novom bezbednosnom izazovu, ali na području Kosmeta, objektivno, nije u poziciji da u potpunosti kontroliše situaciju. A upravo tamo, planeri terorističke strategije novog tipa, su locirali „rezidente“, a politička kampanja kosovskog rukovodstva o formiranje oružanih snaga Kosova – posle uspešnog probnog balona sa dronom, kada je potpuno izostala osuda međunarodne zajednice – upravo toj strategiji daje vetar u leđa, „legalizujući“ njihovo prisustvo i uticaj.

(Vešerlje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. miloš says:

    Dragi Dr.Pašanski, u samo 6 EU zemalja živi 40 miliona muslimana, Italija, Francuska, GB, GER,Belgija i Holandija, što je ekivalantno jednoj zemlji kao što je Španija ! A da prijeti opasnost, prijeti....!

  2. nesha says:

    Pashanski se Milose pozvao na objavljen istrazivacki rad iz 2006. Ti si zaboravio da napises od dakle ti podatak od 40 miliona? Mozda si ih sam brojao. Ili to od prilike ?

  3. Sale says:

    Koja baljezganja....Muhamedu su nasilje i rat bili jedno od glavnih sredstava širenja sopstvenog uverenja. Prema njegovim prvim biografima koji su pisali nešto više od sto godina nakon njegove smrti , prorok Muhamed vodio je u deset godina 19 ratova....http://zlj13051967.wordpress.com/2014/09/24/dzihad-svetsko-zlo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *