ДР НЕЛЕ ОДБРУСИО ХРВАТУ: Ми певамо о Лазару, а Томпсон о усташама јер немате друго

ДР НЕЛЕ ОДБРУСИО ХРВАТУ: Ми певамо о Лазару, а Томпсон о усташама јер немате друго

23 јула 2019

Др Неле Карајлић, писац и некадашњи фронтмен „Забрањеног пушења“, у интервјуу за једну регионалну ТВ станицу у Хрватској оштро је полемисао са хрватским водитељем о рату у СФРЈ, српском и хрватском идентитету, НАТО бомбардовању, Маркалама, Титу, опсади Сарајева, Косову…О ЈЕЗИКУ

Језик је код неких народа постао средство идентитета. Ако имаш колективну свест која треба да креира нешто што се зове национални идентите ти се хваташ за шта можеш. Ако имаш јасан однос према ономе који говори исти језик као ти да би могао да направиш отклон од њега ти мораш да имаш аргументе који теби дају за право да ти ниси он.

Говорим овде о Хрватској Босни и Црној Гори. Срби тај идентитет имају.

– Зашто Срби имају а Хрвати немају?, упитао је хрватски водитељ.

– Зато што имају дубљи пролаз у историју.

– Не разумем…

– Зато што имају Дучића, Андрића, Теслу, Његошу.

– Имамо и ми Теслу.

– Теслу има и Америка.

Ако немаш ништа јаче, мораш да се хваташ за оно што имаш.

– Хоћеш да кажеш како Аустријанци не причају аустријским него немачким, наставио је водитељ.

– А знаш зашто? Зато што имају Моцарта.

Кад би се могло тако, онда ово питање не би постојало. Онда не би било рата.

Рат је направљен да би се направила разлика између ових и оних.

Да је тако, онда Хрватима не би било потребно да измишљају речи како би показали да се њихов језик разликује.О СРПСКОМ И ХРВАТСКОМ ИДЕНТИТЕТУ

Оно што је најважније код српског идентитета је управо оно због чега смо ми били бомбардовани а то је Косово. Јер одатле се црпе ти митови који су касније добијали облик кроз Његоша и неке друге. И кад већ гледаш тако кроз историју по дубини ти видиш где почиње прича о идентитету народа.

Јер да је тај Звонимир био заиста Звонимир песме овог вашег Томпсона би биле другачије. Да Звонимир има озбиљан уплив у вашу историју овај што пева те песме не би певао о 1992. него би певао од 1389.

Он има потребу да пева о усташама јер нема ништа друго да ухвати.

О КОСОВУ

– Како се мирите са ситуацијом да Косово није Србија, ма шта ви мислили и очекивали?, упитао је хрватски водитељ.

– То је будалаштина. Историја није коначна.

– Косово је независна држава.

– Јесте за вас…

– Али ко смо то ми. Оно је независно за остатак земаљске кугле.

– Још има земаља које нису признале Косово. Шпанија, Кина, Русија…

– Добро, Русија није остатак света. Србија је руска колонија. Косово игра квалификације за светско првенство у фудбалу, био је децидиран водитељ.

– Али то ништа не значи. То је тренутна ситуација… Замисли ово – Како је неко могао да верује некоме ко би у најснажнијем периоду римске империје рекао цезару да ће та империја нестати али не само нестати него да за 500 или 600 година неће бити ниједан човек који говори латинским језиком.О МАНАСТИРИМА И БОМБАРДОВАЊУ

Знаш, кад дођеш доле у манастир кад прођеш кроз њих… А српски манастири на Косову су културна баштина не српског народа, него планетарна културна баштина. Оно што је грађено тада у Грачаници у Дечанима у Пећкој Патрјијаршији било је за корак испред онога што је у том моменту било у Ђенови. Да је којим случајем турска најезда стала у Бугарској, можда би управо Србија, односно Балкан био центар ренесансе.

– Ово је сад релативизовање. Можемо причати да је прва канализација настала ту и ту, да Пула има Арену из римског доба. Увек се можемо вадити на комадић историје који нам иде у прилог.

– Јел свет бомбардовао због Арене? Е а нас су бомбардовали због наших светиња, због идентитета којег ми имамо доле.

– А зашто сте ви бомбардовали Хрватску?

– Зато што је избио грађански рат у коме се одређени број Срба није слагао са променом Устава. Јел се сећаш?

– Да наравно… Само што се неки не слажу са термином – грађански рат.

– Ви можете да кажете да је агресија али онда сте ви вешто истерали 250.000 агресора који су рођени на вашој територији.

Свако бомбардовање и свако срање које се догодило од 1990. до 1995. је злочин кога се ја гнушам. И највише се гнушам оног злочина који је неко чинио у моје име.

Аркан је имао циљ да одради.

– Шта Аркан је штитио Устав?, упитао је водитељ.

– На неки начин да…

– Немогуће је да направиш такав један пичвајз као што је излазак из једне земље без огромних последица због тога што ако правиш искорак из једног друштвеног уређења и ако један народ постављаш у позицију да над њим мора да буде извршено уставно насиље ти отвараш Пандорину кутију.

– Уставно насиље?

– Па избацили сте их из Устава. Као и у Босни.

О САРАЈЕВУ

– Ко је бомбардовао Сарајево?

– Бомбардовали су га људи који у између осталог били Сарајлије.

– А ко је тукао Маркале?

– Ау стари ти сад отвараш озбиљну причу. Узми извештаје Јакашија па ћеш видети ко је ударао Маркале.

– Па ко је?

– Јасуши каже да није било онако како је било у медијима кад је то пало

О ТИТУ

Тито је без икакве сумње најозбиљнија и најзагонетнија личност 20. века коју смо ми имали. Он је направио ненаправљиво, он је иза себе оставио ршум који се завршио овако како јесте. Моје осећање према њему је варирало према неким сазнањима према свету у коме сам живео.

Док сам био дечак ја сам га волео по природи ствари. Побеђујемо у кошарци, добри смо у фудбалу, старци нас воде на море где остајемо по два три месеца. У књизи сам написао да је Тито био васпитач у једном великом обданишту. Када су кренуле осамдесете схватио сам на основу чега је он држао контролу на овом простору а кад су дошле деведесет схватио сам тај нерешени хаос који је он оставио нама у аманет.

(Курир)

 

KOMENTARI16 коментара

 1. Rade Todorić says:

  Bravo za Nelet-a.Zalosna je drzava kojoj drzavnost pocinje od 41 uz pomoc najveceg zlocina genocida od Ustasa.

 2. Косовац says:

  Каже Хрват: „Имамо и ми Теслу“, каже Неле: „Теслу има и Америка“….. Испрескакао је Неле Карајлић Хрвата само тако. Зато што је Неле без устручавања говорио истину….. За ово што је урадио, спреман сам и да му опростим што је југоносталгичар………. Кад је већ било речи о томе да Томпсон слави модерну Хрватску државу, тачно је да је Туђман већи калибар од тог краља од пре 1.000 година, зато се Томпсон и стиди да опевава Звонимира………. Иначе, модерна Хрватска држава је постојала од 1991. године, до 21.фебруара 2003. када је поднела захтев за чланство у Европску Унију, значи укупно 12 година је била самостална држава. Сада Томпсон вероватно опевава тај светли период од 12 година. Нема смисла да велича ово садашње стање које значи повратак у Аустро-Угарско царство, јер тада није била држава. Пре су били бечки коњушари, а сада су бриселске подгузне муве, нема никакве разлике.

 3. Karital says:

  Bolje je biti bečki konjušar nego turski kopilan.

  • Vladimir Monomah says:

   To je sad relativno, Bajazit je u boju protiv mongol(oida)a-Timur Lenko jel? imao na desnom krilu Despota Stefana Lazarevića koji je jedini satro svojom konjicom tu bagru, sto se u stvari ocekuje od saveznika a ne od kopilana poput vas i vi ste po svom mentalnom stanju ipak najblizi definiciji srbski kopilani på tek poslije toga becki konjusari , jer ste nekad bili a danas vas vise nema među nama(hvala Gospodu) srbski otpad

  • Vlada says:

   Ne gluperdo jer i navala Turaka je bolja od katoličanstva,da je obratno Srba danas ne bi bilo.

  • Orthodox says:

   Istorija se ponavlja, a izgleda da se neki narodi nikada neće naučiti istorije, mislim da Hrvati i nemaju svoje istorije, jer jim istorija počinje od 1941 godine sa Pavelićem i njegovim delima koja su pokazala kuda ide Hrvatski narod... I evo ponovo 70 i kusur godina kasnije Hrvatsko cveče beži iz Hrvatske jer nema budučnosti opljačkanom narodu kojeg je opljačkala ista ta politička elita 90 godina pranjem mozga o Evropskog Hrvatskoj. Narodu ponudi mržnju jer samo tako možeš nahraniti zver koja širi strah... Izgubiće narod bežajući ka evropi, a naseliće se neki afganistanci, libijci i sirijci, hoteli po Jadranu su prodati Švabama i nemože mi niko reći da se istorija ne ponavlja? Bečki konjušari? Ne to su briselske podguzne muve jer nemaju prava u svojoj vlastitoj zemlji, dok Evropa krade i uništava ono malo sirotinje šta je ostalo...

  • ARTILJERAC says:

   Бечки коњушару ти си то што јеси али ми смо настали од ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ и то нам нико неће порећи осим непријатеља Србије.

   • milovan says:

    Dobro si mu rekao. Cak se i Nijemci odrekli svojih vlastitih lazi ali hrvati uporno nastavljaju da ih plasiraju

  • Kosovac says:

   @ Karital,…. А што не рече „Боље је бити Бриселска подгузна мува, него…..“?

   • Karital says:

    Bolje je obilaziti konjske repove nego imati lojavog oca koji te ne prizna za sina, a majka morala leć za prvu bračnu noć sa lojavim azijatom.Pet vekova u srbiji vlast držahu osmanlije dok ustanak uz topove Karađorđe digo nije.

    • Kosovar says:

     Ti si majmune sigurno tad bio živ i to gledao kad znaš kako je bilo. Vjerovatno si porijeklom neki turčin kad znaš idiote glupi. Imate jednu rečenicu i non stop je ponavljate jer ne znate od mržnje šta radite. I niste ništa nego ulizice i sluge jačih od sebe. Jedino kad ste bili ravnopravni to je bilo za vrijeme Juge. Sve prije i poslije je samo sluganstvo i ništa više. Doduše ni sa Srbijom i Srbima danas nije drugačije.

     • Kosovac says:

      @ Kosovar,…. Иако си се крстио као Косовар, не бих рекао да си ти неки Шипо. Биће да си нека тешка Црногорска комуњара.

 4. Kulak says:

  Dr Nele Karajlić zna znanje. Ovo što on govori je potvrda svega što je u čuvenom delu "PUT PO DALMACIJI" napisao i neoborivo dokazao ALBERTO FORTIS. On je u Dalmaciji nalazio samo Morlake, nikakvih hrvata tamo nije bilo. Ni jedan jedini čovek nije u Dalmaciji rekao ALBERTU FORTISU da govori hrvatskim jezikom jer to tada nije ni postojalo.Katolička crkva je sklepala hrvatsku naciju od Srba,Morlaka,Vlaha,Cigana,Turaka i drugih naroda koji su naseljavali Balkan. Uzeli su srpski jezik, štokavicu, pa ga proglasili hrvatskim jezikom tako što su mu dodali nekoliko komičnih i izmišljenih reči.Sve svoje kraljeve i države su izmislili jer oni nikakvih kraljeva i država nisu ni imali.Izmislili su krunjenje izmišljenog kralja tomislava u Duvanjskom polju. Izmislili su srednjevekovne hrvatske države, a hrvatska nacija zapravo postoji tek od kraja 18-tog veka kad je sklepana akcijom katoličke crkve.Srbina Nikolu Teslu i Srbina Arsena Dedića proglašavaju svojima jer oni takvih intelektualnih veličina nemaju.Dr Nele Karajlić zna znanje, a dobro je da ga i mnogi drugi Srbi sad znaju.Dobro za našu budućnost.

 5. persida says:

  Arsen je bio dobar umetnik, ali slab karakter, on je vise puta sebe predstavaljao kao Hrvata. Tipican srpski sonja.

 6. Portopranco says:

  U hrvatskoj je priznata samo tuđmanova propagandna verzija povijesti.Po toj tuđmanovoj propagandnoj verziji povijesti Markale su granatama tukli nekakvi fiktivni Srbi iz nekakvog Beograda.Stvarnost je naravno potpuno drugačija.Na Markale su granate bacili tipovi koji su među ostalim Sarajlije.

  • Kulak says:

   Da. U Sarajevu su na Sarajlije pucali Sarajlije. To je bio građanski rat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u