Dr Nenad Popović potpisao Deklaraciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Dr Nenad Popović potpisao Deklaraciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

29 juna 2013

nenad-popovic1Potpredsednik Narodne skupštine dr Nenad Popović potpisao je danas u Atini, u ime Narodne skupštine, Deklaraciju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP), koja poziva na jačanje uloge pravoslavlja u savremenom svetu, prevladavanje nacionalnih i religijskih razlika, zaštitu nacionalnih i verskih manjina i saradnju među parlamentima.

Deklaraciju, povodom 20 godina postojanja ove međunarodne organizacije, formirane 1993. godine na inicijativu grčkog Parlamenta, u ime država članica potpisali su predsednici i potpredsednici parlamenata država članica ISP.

„Srbija redovno i aktivno učestvuje u svim aktivnostima ove organizacije i ima izuzetnu parlamentarnu saradnju sa svim pravoslavnim zemljama. Grupe prijateljstva sa ovim državama su među najbrojnijim u Narodnoj skupštini, na čelu sa Grupom prijateljstva sa Rusijom koja ima najviše članova, čak 60. To najbolje svedoči o značaju koji srpski parlamentarci pridaju saradnji sa bratskim, pravoslavnim zemljama“, rekao je Popović.

Na jubilarnom, 20. zasedanju Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja koje se završava sutra, a čija je tema: „Parlamentarna demokratija i hrišćanstvo: pravoslavne vrednosti i smisao“, delegaciju Narodne skupštine čine dr Nenad Popović, potpredsednik Narodne skupštine, prof. dr Mileta Poskurica, šef stalne delegacije Narodne skupštine u ISP i Aleksandar Čotrić, član stalne delegacije Narodne skupštine u ISP.

Srbija je pristupila Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja 1995. godine, a zemlje članice su i Albanija, Jermenija, Belorusija, Bugarska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Gruzija, Grčka, Kazahstan, Letonija, Litvanija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Ruska Federacija, Crna Gora, Slovačka, Ukrajina, kao i delegacije parlamenata Australije, Azije, Afrike i Sjedinjenih Američkih Država.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *