Dr PAŠANSKI: Albanija objavila specijalni rat Srbiji

Dr PAŠANSKI: Albanija objavila specijalni rat Srbiji

19 oktobra 2014

milan-pasanski_Nov  930Upad drona sa zastavom takozvane velike Albanije na stadion Partizana u Beogradu ocenjen je, pored ostalog, kao „politička provokacija“. Pitali smo dr Milana Pašanskog, profesora bezbednosti i člana interresornog tima za borbu protiv nasilja na sportskim priredbama Vlade Srbije, kako on definiše akciju albanskih šovinista na stadionu u centru Beograda.

– Analiza tehnologije ovakvog oblika političkog nasilja i samog akta napada na sportski stadion, na naše igrače i navijače letelicom iz vazduha, ukazuje na sve parametre terorizma specijalnog tipa. Napad je imao potpunu konspirativnost i u fazi priprema i u fazi izvođenja. Meta, mesto i vreme napada su bili detaljno isplanirani. Izbor i obuka ljudstva su bili tajni. I odabir optimalne logistike, način izvršenja, to jest modus operandi su potpuno u funkciji dugoročnih političkih ciljeva.

Šta je bio osnovni cilj napadača? Da izazove nemire i ugrozi bezbednost Srbije, ili da internacionalizuje projekat takozvane velike Albanije?

– Imali su oba cilja u planu sa namerom da ih izvedu na „meki“ i „tvrd“ način. Izvršen je „meki“ akt terorizma, koji nije imao nameru da izazove ubijanje i ranjavanje, već uznemirenje javnosti uz određene političke reakcije i promene. Napad je izveden na međunarodnoj sportskoj priredbi, kojoj je prisustvovao i šef države Srbije. Postignuti su i efekti „tvrdog“ terorizma, a to je promovisanje osvajačke političke ideje o takozvanoj velikoj Albaniji sastavljenoj od Albanije i delova Srbije i drugih balkanskih država. U strategiji terorističkih akcija primarni cilj je maksimalan publicitet u promovisanju političkih ideja i koncepta političke propagande, kojim se ulazi u planetarnu orbitu. Albanci su objavili specijalni rat Srbiji i bez ugrožavanja ljudskih života ostvarili svoj cilj svetske (re)afirmacije političkog koncepta „velike Albanije“.

Ova akcija ima i zvaničnu podršku iz Tirane…

– Zvanični organi države Albanije, da bi zaštitili svoju imperijalističku ideju i projekat takozvane velike Albanije, služe se političkim manipulacijama kada tvrde da je ugrožen njihov nacionalni suverenitet. Naime, ovaj fudbalski meč nacionalnih reprezentacija sa državnim obeležjima, bio je sportski dijalog oficijelnih državnih predstavnika. Jer, fudbaleri i sportski radnici na terenu ne predstavljaju sebe, već svoje države. I, kada jedan član sportske delegacije zvanične Albanije, fudbaler Baljaj otima i štiti zastavu takozvane etničke Albanije, ili kada brat premijera ove zemlje vuče konce ovog specijalno organizovanog napada, u pitanju je aktivnost paradržavnih lica, od čega zvanična Tirana mora da se ogradi.

Ali, nije se ogradila.

– Indikativno je da to nisu učinili i da manipulišu činjenicom da zastava takozvane velike Alabanije nije zvanično državno obeležje države Albanije. Tirana na osnovu takve manipulacije o navodnoj ugroženosti svoje zastave i suvereniteta podiže na noge Albance na jugu Srbije, na Kosmetu, u Grčkoj, Švajcarskoj i širom sveta koji bučno i nasilnički odobravaju politički napad Albanije na Srbiju. Iz toga proizilazi zaključak da su vlasti u Tirani bile upoznate da albanski nacionalisti pripremaju napad i političku provokaciju u centru Beograda.

Čini se da i reakcije u svetu nisu dovoljno izričite u osudi ovog albanskog napada?

– Ovakav način izvršenja političkog akta bez ljudskih žrtava, koji sada politički subjekti minimalizuju i definišu samo kao političku provokaciju, olakšava sponzorima ovog napada na Srbiju da lako obave svoj deo posla, a to je medijska i politička odbrana napadača. To će se ubrzo pokazati donošenjem „presude“ UEFA. Već se obavlja zamena teza i Srbija optužuje za sportski i politički incident. Politički provokatori izgovaraju neistine, tvrde da su branili zastavu Albanije, koja to nije, da su žrtve nasilja naših navijača i da je srpska demokratija pala na ispitu.

Šta mislite o tezama da iza ove provokacije stoje i sponzori velikoalbanskih aspiracija i antisrpskih aktivnosti Tirane?

– U višedecenijskom ratu Albanaca protiv Srba oko Kosmeta, koji je vođen putem internacionalizacije problema Kosova i Metohije, izmišljenih operacija „trovanja albanske dece“, „zločina u Račku“ i medijskih optužbi protiv Srba, kroz jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta, secesionisti i teroristi iz naše južne pokrajine uvek su imali neskrivenu podršku države Albanije i Zapada. Jer, Tirana je bila i ostala politička transmisija izvesnih krugova na Zapadu, u čemu strategija SAD u borbi protiv terorizma igra bitnu ulogu.

Znači li to da se islamski nacionalizam i terorizam koriste za destabilizaciju Balkana, pa i Srbije?

– Primenom strategije neprestanog političkog pritiska i izazivanja političkih nemira u BiH je, na primer, nastala veoma složena situacija. Stalna nastojanja islamskih fundamentalista da obore režim u Saudijskoj Arabiji „prelila“ su se u bošnjački deo BiH. Tako je fundamentalizam uvezen u srce Evrope, pri čemu Amerikanci imaju svoju računicu da gaje „belu“ Al kaidu u Evropi. Tako je i na Balkanu nastao front nastojanja SAD da dozira fundamentalizam, da njime inficira muslimanske delove Rusije i Kine, kao multinacionalne i polikonfesionalne zemlje, da podeli islam na „dobar“ i „loš“. I da drži bezbednosno otvorenim obod EU, sa ciljem vezivanja za sebe. U okviru navedene strategije, Albaniji je dodeljeno istaknuto mesto uzbunjivača balkanskog prostora. Zato se u SAD i na Zapadu na politički koncept takozvane velike Albanije gleda sa velikom dozom tolerancije, jer on, pored ostalog, male i ekonomski nejake zemlje ovog regiona: Makedoniju, BiH, Srbiju i Crnu Goru, zbog zaštite teritorijalnog integriteta, tera pod kapu NATO.

Šta je u ovom slučaju uticalo na osnaživanje antisrpskog delovanja Albanije?

– Agresivan modalitet delovanja Albanije i njenih eksponenata na Kosmetu, poprimio je oblik demokratskog privida, da bi ih njihovi sponzori prikazali u javnim političkim debatama i medijima kao političku alternativu srpskom režimu. Međutim, ova strategija sa aktuelnim jačanjem kredibiliteta Srbije zapada u ćorsokak. U tom kontekstu, afera „Dron“, koja trenutno deluje kao značajan propagandni i politički poen u korist zvanične Tirane, dugoročno će dovesti do bumeranga i otkriti da je to bio akt gubitnika, sa ograničenim političkim efektima.

Da li su naše bezbednosne službe napravile propust?

– Može se zaključiti da bezbednosne službe Srbije, u ovom slučaju nisu položile ispit. Njihovi propusti su proizvod subjektivnih i objektivnih faktora. Pretpostavljam da deo funkcionera iz bezbednosnog sistema, kojima prema najavama državnog vrha preti smena, na ovaj način sabotira te neminovne promene. I da sa druge strane, deo službi bezbednosti, koji nije dovoljno profesionalno osposobljen, nije u stanju da predvidi ovakav vid nekonvencionalnog ugrožavanja Srbije.

Ipak, prema kazivanju premijera Aleksandra Vučića, postojala su saznanja o pripremama provokacija protiv Srbije?

– Naš bezbednosni sektor je došao do izvesnih parcijalnih podataka o mogućoj provokaciji Albanaca, sa kojima je upoznao premijera. Predsednik Vlade Srbije je pravovremeno upoznao zapadne lidere sa potencijalnim pretnjama i time je i dobar deo odgovornosti prebacio na njihovu stranu. Očigledno je, međutim, da postojeći sistem bezbednosti nije sprečio takav napad, jer je naš sistem bezbednosti anahron. On nema odgovore na aktuelne bezbednosne izazove i mora da se upusti u tranziciju, koja će afirmisati novu filozofiju i arhitekturu bezbednosti, odnosno da sprovede novi koncept nacionalne bezbednosti.

Šta pod tim podrazumevate?

– Znači da srpske službe bezbednosti treba staviti pod jednu kapu, ujediniti obaveštajne i kontraobaveštajne službe u jednu Nacionalnu agenciju bezbednosti, koja će se baviti zaštitom otadžbine. U ovom trenutku mi imamo modifikovanu državnu bezbednost. Umesto dnevno-političkim problemima i izazovima, bezbednosne službe treba da se bave strateškim pitanjim bezbednosti države i naroda. Nova jedinstvena nacionalna služba bezbednosti mora da štiti nacionalne interese Srbije i sve aspekte suvereniteta našeg naroda.

POLITIČKE NAMERE

Profesor Pašanski je doktorirao na međunarodnom terorizmu. Profesor je univerziteta, osnivač Foruma za istraživanje terorizma. Još 1983. godine konstituisao je kategoriju animus terrorandi, kojom se određuje karakter terorizama kao politički motivisana namera da se primenom oružanog ili drugog nasilja i pretnje izazove maksimalan publicitet, koji bi rezultirao političkim posledicama.

KONTRAPRODUKTIVNA TOLERANCIJA

– Smatram odgovornom državu Srbiju, koja politički toleriše praksu albanske manjine da na teritoriji naše zemlje ističe i slavi zastavu i praznike susedne države Albanije. Ta tolerancija je dovela do navike većine Albanaca da Srbiju ne priznaje kao svoju otadžbinu. Zato se i dogodilo da su u Preševu i Bujanovcu podržali zastavu takozvane velike Albanije – smatra profesor Pašanski.

STRAH OD OSUDE

– Zvanična Albanija je u prvi mah bila zadovoljna ponižavanjem Srbije, što je za posledicu imalo političko nasilje prema Srbima na Kosmetu, na jugu Srbije i u svetu. paljene su srpske zastave, Ambasada Srbije u Tirani je opkoljena, Srbi na Kosmetu su napadani. Posle toga, Albanija se uplašila da ne bude javno osuđena zbog političkog nasilja prema Srbima – kaže Milan Pašanski.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miško says:

    Lepo objašnjeno. Ali SISTEM BEZBEDNOSTI je baš poslednjih deceniju i nešto zavisio baš od kvazi-političara među kojima je bilo i dušnika stranih službi, kako neki tvrde. JAČANJE naših Službi Bezbednosti treba da bude trezveno , da se postave profesionalci, a ne kao do sada da političarima ugađaju za sve i svja, pa da se juri običan svet za neke minorne stvari a krupni INTERESI Srbije da budu u zapećku. Problem je što naše POLITIČKE garniture nema jasan stav, misle da su popili svu pamet ovog sveta, često koriste službe za sopstvene obračune a ne za zaštitu dugoročnog interesa Srbije. A šta je dugoročni interes Srbije ,očuvanje celovitosti ili... Ključ je ofanzivan pristup, organizovan, korišćenje svih sredstava za aktivnu odbranu, preventivno delovanje, efikasnost, nekonvencionalnost, fleksibilnost,....profesionalna služba, korišćenje iskustva ranijih profesionalaca i službi. Često se nad nama u sred Srbije izvode PSIOP(psihooške operacije) preko javnih medija i ličnost, šireći melahonličnosrt,paniku, maloduišnost, NAŽALOST u tome svesno ili NESVESNO saučestvuje i POLITIČKA ADMINISTRACIJA/Uprava Republike Srbije.Emituje se zlokobnost, oseća se nešto loše u vazduhu,...sve je to deo perfidnih subverzivnih radnji, a mi EMOTIVNI se za čas zapalimo baš tamo dušmani očekuju. Nemamo moderna sredstva i kadrove za psiho- informativni subverzivni rat, već sve relativizujemo ili idemo u krajnost. Vršljaju nam ne samo Albanska već i Hrvatska ,Slovenačka, Crnogorijanska i druge službe....

  2. Mare says:

    Mene samo interesuje da li bi se ovoliko razmatralo da su Srbi uradili nesto slicno. Verujem da bi nam kazna bila momentalna eliminacija iz kvalifikacija, 3:0 za Siptare i plus novcana maximalna kazna. To je UEFA.

  3. Miško says:

    Vest, citat: "" Napadi na radnje neće se tolerisati Direktor Policije Srbije Milorad Veljović rekao je da je policija, tokom istrage povodom napada na radnje čiji su vlasnici uglavnom albanske nacionalnosti, već PRIVODILA određena lica. Veljović je tokom današnje posete Novom Sadu, rekao Tanjugu da su vršena i određena poligrafska testiranja i da očekuje da će danas, ili eventualno ovih dana "ti problemi biti rešeni". "" ... ---------------- Sve je ovo u redu, ali!? Direktor policije se nije odmah oglasio povodom teške sabotaže sa DRONOM na stadionu i teške provokacije sa zastavom VELIKE ALBANIJE!? Niko nije stavljen na poligraf, nije priveden već razgovarano, niko nije odgovarao a rekli su da su imali najavu da će se nešto desiti!???? I nije slučajno da se po ko zna koji put sinhronizovano pali imovina i to u Vojvodini, sada! , možda neko priželjkuje širenje nervoze,....a šta rade naši političari , službe... Dakle , moramo da branimo IMOVINU svih građana, interese svih koji pošteno žive u Srbiji, što znači da ne sme da se okleva kada se štiti interes Države Srbije, a izgleda kao da se oklevalo one noći, zarad poena kod Briselaca!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *