Др РАЈОВИЋ УПОЗОРАВА СРБИЈУ: Свака генерација гора од претходне, како то зауставити?

Др РАЈОВИЋ УПОЗОРАВА СРБИЈУ: Свака генерација гора од претходне, како то зауставити?

13 априла 2024

Зашто нико у Србији не говори о томе да нам је свака генерација деце гора од претходне две?, упитао је проф. др Ранко Рајовић на недавно одржаној трибини на Учитељском факултету у Београду.

Рајовић, који је шеф Катедре за неуронауке у васпитању и образовању на Педагошком факултету у Копру, наводи да су резултати из његовог поље рада – неуронаука у васпитању и образовању – већ 15 година алармантни и упозорава да градска деца све више испољавају смањење дубоких регија мозга на снимцима.„То подразумева смањење когнитивних способности, што је евидентно код сваке нове генерације. Слабо се говори о томе да је свака генерација све слабија и слабија, она више не могу да уче, не могу да седе, да пишу, читају…“, наводи др Рајовић.

Зашто је важно учење кроз игру

Он открива да је слична ситуација у читавом региону.

„У Хрватској прошле године 4.000 деце није примљено у 1. разред, нису способни за школу. То је 10 одсто генерације, а плус је 15 одсто деце примљено са додатном подршком. У Црној Гори од 103 матуранта, 90 није положило пријемни испит на на Медицинском факултету, а то су најбољи ђаци… Па, ми ви сад реците- јесу ли пријемни све тежи и тежи или су деца све мање способна? Па ово друго. Све је горе и горе…“, каже специјалиста.

Алармантно је то што у Србији нико не зна да му каже колико је то деце код нас.

„Директор једног вртића у Трстенику ми је рекао да константно уписују 1.000 деце у предшколско. Пре 20 год, било је двоје, троје деце са проблемима у развоју, пре 10 година око 15, пре пет година 30-40, а данас их је 300“, наводи професор.

Др Рајовић каже да је једини мотив детета игра, што све мање деце у градовима практикује.

„Да би учење било како треба, мора да се активира ретикуларна формација, то је мождано стабло, које када се активира, покреће се и цео мозак. А кад се активира? Кад је нешто интересантно. Да ли је учење напамет интересантно? Па није. Не сме да постоји стрес код деце, а нажалост, данас је школа за нашу децу стрес. Питали смо ученике да ли воле школу, у првом разреду сви воле, у другом скоро сви, у трећем 30 одсто не воли, а у четвртом још више. Деци се зноје дланови, лупа им срце, то је акутни стрес, а шта је мозак – орган за преживљавање, ако он осети лупање, знојење, шта му мозак поручују – па бежи, спасавај се..“, објашњава наш стручњак.

Ми им не олакшавамо ништа, дајте да мењамо методе, позива он образовну струку.

„Спремамо их за занимања којих више нема, треба да их учимо да мисле. То је функционално знање, да уче да повезују информације. Учење напамет је превазиђено. Допамин је најважнија ствар за учење, он је фокус.. А дечји мозак до 12 године, док сазри, добија га једино кад се играју. Кад је дете стално у страху, активира се адреналин и норадреналин. Коме је до учења тада- када осећају опасност“, каже др Рајовић.

Емпатија код деце

На питање како да школа и родитељи подстичу емпатију код деце, тврди да се заједништвом ствара емпатија, а ако оду у виртуелни свет, тамо је нема.

„Наша деца показују мањак емпатије у граду. Градска деца која имају све, њима је сваки викенд рођендан. Допамин једнако детињство, једнако срећа. Ако добија све што жели, мозак научи тако и ако нешто не може, праг толеранције не само да је низак, него не постоји. Фрустрација код детета постаје висока, оно постаје агресивно, мисли да је део света, а оно треба да буде део породице“, подвлачи наш саговорник.

Каже да постоје медицински докази да мобилни телефон утуче на смањење хипокампуса.

„То је хард диск, главна компонента мозга, део хипокампуса формира контролу емоција, ми нисмо учили да је могуће да се оно смањи. Ерик Фром је пре 50 година писао да, ако у то време неком одузмете радио три дана, доживеће акутне, психичке проблеме. Исто је данас са телефоном, само на три сата. А шта ће бити проблем са контролом емоцијом за 10 година, видећемо, можда већ и примећујемо. Ако нема кретања, градско дете има смањене базалне ганглије, дубоке регије мозга… Више бих волео да наша деца иду да чувају овце пет дана“, поручује специјалиста.

Он истиче да мора да се зна шта представља родитељ.

„Родитељи су постали банкомати који испуњавају жеље детета. Губи се ауторитет у школама, и ту је кривица на родитељима. Родитељ мора да буде ауторитет“, закључује др Ранко Рајовић.

(РТ Балкан)

KOMENTARI26 коментара

 1. Dejan says:

  Ukinuti prava maloletnika(+20 godina)dok ne odsluze vozni rok od godinu dana, zabraniti izlazak maloletnika posle 22 casa zimski period I u let jem do ponoci, kaznjavati prestupnike , kod Nas samo Po dzepu zakon moze da deluje, a ni Po Babu ni Po stricevima.....ukratko

  • Volodimir Ofanzivko says:

   Iq 50, ne verujem da imaš viši. Ajd u ugljenokop, za bolje nisi.

   • Косовац says:

    Имењаче Зеленског, Тупчо зар не знаш да су твоји шефови кренули у декарбонизацију, а ти тераш колегу Дејана да иде у угљенокоп да копа карбон угаљ. Неће ово да се добро заврши, ни сендвич ниси зарадио.

 2. Dušan says:

  Ukinuti deci internet i m.telefon, ili roditeljska kontrols istih. Sledeće, omoguciri toliku platu roditelju da uvek jedan moze da bude uz decu i da svoje vreme provodi sa njima. Tekovinama zapada izgubili smo poverenje u vojsku i miliciju, zatin smo upropsstili školstvo i zdravstvo. Nared je došla crkva, a u to vreme je uništena porodica tekovinama demokratije-zapadne, kojima mi nismo suđeni. I šta onda očekivati, . . .

  • Volodimir Ofanzivko says:

   braaaavoooo, iq 55, isto ugljenokop i ne izlazi vani, svet te ne treba,nikom ne bi falio.

 3. IVICA says:

  prevaspitavati roditelje, kakvi su oni takva su im deca....

 4. Volodimir Ofanzivko says:

  Krivi ste vi stariji koji ste napravili ovaj degenerisani sistem, a posebno su krivi SVI ONI koji rade za takav degenerični sistem. Ne govorim samo za Srbiju, to je tamo svugde gde vlada hriščanstvo i korupcija u politici, znači diljem 4.rajha i vazalnim i poluvazalnim državicama (Srbija...). Gde god su zatucane religije, i pored toga što niko više ni neće da ide u crkvu da sluša gluposti i laži, ali vekovi zatupljivanja napravilo je mentalitet koji imamo (kažem, ne samo u Srbiji!) sa programiranim lažima i tzv.moralom koji veze s vezom nema a u glavi su ti programi u sukobu sa logikom i zdravom svesti i takvo stanje u glavi proizvede ovo o čemu govori tekst, a ti treba dodati i stres koji država tj.sistem čini narodu divljački ga oporezujući da mora da živi u teškom radu i nemaštini i konstantnom egzistencijalnom strahu, i to AKO radi, ko ne radi i gore je. Hriščanski "moral" koji praktikuje sistem u tzv. pravosudnom sistemu znači milion obaveza pod pretnjom sankcija kojima se udara direktno na egzistenciju čitave porodice dok se tobože ideal tog "hriščanskog morala" ne nagrađuje ničime i time državna religija i sistem države šalju poruku da taj njihov " hriščanski moral" i ne vredi ništa, što je istina, on je tu samo da štiti sistem i kapital od osiromašenog, pokradenog, obespravljenog naroda.

  • NikolaVeliki says:

   Volodimire Ofanzivko, lažeš i prosipaš s*anja kao tvoj imenjak iz naci ukrajine. Crkava je , barem ova naša pravoslavna,vekovima održavala, moral, dostojanstvo i naciju. I dok je crkva uticala na moral i društvene vredosti, u zemlji su stasavale izuzetne generacije. Kad su tvoji preuzeli vlast- komunisti, katolici, satanisti, EUroljubci, tada dolazi i do opšteg pada morala, vrednosti - a smernice su dali Tito, Soroš i Allan Dulles (upotrebiti Google), koji su ciljano u Srbiji napravili ovakvo stanje danas. Dulles :"Nameteti im najniže vrednosti, uništavati veru u Boga, hvaliti nemoral, pohlepu, pornografiju, izdajstvo i homoseksualizam kao najviše vrednosti"

   • Косовац says:

    @ Nikola Veliki, …..Упркос неким нашим размирицама, овај твој коментар ме је натерао да ти овом приликом искажем моје одлично поштовање.

    • Један тамо, не знаш га ти... says:

     Ком иоле пристојном човеку је стало до поштовања од стране ништака попут тебе? Гњида си и шлихтара, неписмена јајара и љига најниже врсте. Очигледно је од самог почетка да си апсолутна - нула.

     • Косовац says:

      Споредна последица твоје болести наташакандићитиса је изгледа да си заборавио све пећинске цртеже које си користио. Предлажем ти да се поново упишеш у неку предшколску установу и тако обновиш своје импозантно знање.

 5. Косовац says:

  У праву је др.Ранко Рајевић. Али заборавио је да децу васпитавају Родитељи, Школа и Улица. У савременом се јавља четврти фактор: Мобилни „паметни“ телефони. Школа је веома важан фактор. Али ако су у школи наставници и директор еврољуби сорошоиди власници људских права, родно равноправни педери, као што је случај у свим земљама Европске Уније, онда из Школе излазе дегенерици а не свршени ученици. И ништа се не може поправити све док је Министарство просвете силом закона везано пупчаном врпцом за сорошоидну доктрину. Ако би се Министарство супротставило, било би смењено од Председника владе. Уколико би се Председник владе супротставио, онда би био смењен од стране Председника републике. Уколико би се Председник републике супротставио, масони би га из цуга рашчеречили.

  • Volodimir Ofanzivko says:

   ajde budi iskren i priznaj da si primio buster.

   • Косовац says:

    Володимире, имењаче Зеленског, имаш неких проблема? Изгледа да је buster решење свих твојих проблема. Ја као фанатик православац, по природи ствари сам такође и антиваксер. Какав Бустер какви бакрачи. Нисам ја она наказа која је заборавила чак и своје примитивне пећинске цртеже.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    И то Фајзер комбинован са Модерном... иди сад говеду доказати да је говедо³. 🤣🤣🤣

    • Косовац says:

     Сада је у реду, можемо да будемо мирни што ниси заборавио своје пећинске цртеже. А ове сузе што ти лију из очију, то је можда од онда када си се са Гагијем играо демонстрација?

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   У твоје време није било ни мобилних телефона, ни интернета, ни ЕУ. А ти си, свеједно, испао тотална наказа.

 6. Gagi says:

  U zivotu postoji jedno pravilo, ono dete koje je stasalo uz rad i zalaganje, bolji je covek i clan drustva. Danasnja pihvacena praksa je, da dete bude genije na roditelje i da nauci "da se snalazi" i pravi "kombinacije". Videcemo dokle ce to tako trajati, danas su deci strane osnovne zivotne stvari i pojave. Ne dao Bog da se zarati i poruse sateliti, zivot bi momentalno stao jer ni roditelji nemaju pojma sta je u prirodi jestivo i kako se cepaju drva i lozi obicna vatra. Bogati prave stanove da bi bili jos bogatiji i dovlace narod u gradove da bi ih dodatno zivotno onesposobili i zaglupeli. Sve ovo sto nam se desava je, planski i podmuklo unistavanje jednog naroda. Da nije tako, osnovne namernice bi nam bile daleko dostupnije a sela i varosice bi nam bile pune mladih i vrednih naslednika. Cudi me da do sada nisu izmislili menadzere za branje kopriva i sakupljanje puzeva. Po svoj prilici, narod je digao ruke od sebe i svoje pameti, pod teskom hipnozom "boljeg i gospodskog zivota" idu u propast i tamo vode svoju decu.

  • Косовац says:

   @ Gagi, …..Овог пута се слажем са тобом. Али знај да људска природа гони људе ка градовима, као тежња за „бољим“ животом. Робовласници само постављају саобраћајне знаке који усмеравају људе у правцу велелепних градова, као што је например Њујорк. Или Београд. Ту ће бити лако контролисани, нарочито у доба дигитализације Ане Брнабић.

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   И Гагија (а и остале) "заболе" слажеш ли се. Овај "коментар" има таман толико смисла колико и твоја уобичајена, свакодневна воловска рика у празно.

   • Косовац says:

    Опа бато, ти Знаш да Гагија Заболе. Сигурно си му га опипао а он јаукнуо.

    • Један тамо, не знаш га ти... says:

     И даље машташ о настраностима... Пуна ти уста "оне ствари", а буљаш?

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Буљаш косоварски не престаје да сања гејснове. Мало, мало па се излане. Ионако својим сусељанима служи са спрдњу и поругу. Почео је да "машта" и о људима са портала... каква наказна геј-сељачина! „Чиода” од мозга тера га на рику којом се сам офира.

    • Косовац says:

     Добро бре, немој одмах да дзипаш као Дамњанов зеленко. Како си могао да знаш да Гагита заболе она ствар ако му га ниси опипао. Можда си хтео да се играте демонстрација, да те он стави на ту ствар, а ти да ставиш пиштаљку у уста и да пиштиш.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Ниси ти "притајени" дерпе, неее. Ти си онај навалентан, активни буљаш, насртљив на "ону мушку ствар". Ономад нам ниси све признао. Кој зна шта ти је све радио тај Гани Коловица и на шта ли си све пристао само да не би добио батине. Или си му манијачио млађег брата па је морао да те опегла? Њему си значи "продао дедовину", а љиго?

 7. Apis Carnica says:

  Motika i lopata, to je lek!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u