Др РАЈОВИЋ УПОЗОРАВА СРБИЈУ: Свака генерација гора од претходне, како то зауставити?

Dr RAJOVIĆ UPOZORAVA SRBIJU: Svaka generacija gora od prethodne, kako to zaustaviti?

13 aprila 2024

Zašto niko u Srbiji ne govori o tome da nam je svaka generacija dece gora od prethodne dve?, upitao je prof. dr Ranko Rajović na nedavno održanoj tribini na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Rajović, koji je šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru, navodi da su rezultati iz njegovog polje rada – neuronauka u vaspitanju i obrazovanju – već 15 godina alarmantni i upozorava da gradska deca sve više ispoljavaju smanjenje dubokih regija mozga na snimcima.„To podrazumeva smanjenje kognitivnih sposobnosti, što je evidentno kod svake nove generacije. Slabo se govori o tome da je svaka generacija sve slabija i slabija, ona više ne mogu da uče, ne mogu da sede, da pišu, čitaju…“, navodi dr Rajović.

Zašto je važno učenje kroz igru

On otkriva da je slična situacija u čitavom regionu.

„U Hrvatskoj prošle godine 4.000 dece nije primljeno u 1. razred, nisu sposobni za školu. To je 10 odsto generacije, a plus je 15 odsto dece primljeno sa dodatnom podrškom. U Crnoj Gori od 103 maturanta, 90 nije položilo prijemni ispit na na Medicinskom fakultetu, a to su najbolji đaci… Pa, mi vi sad recite- jesu li prijemni sve teži i teži ili su deca sve manje sposobna? Pa ovo drugo. Sve je gore i gore…“, kaže specijalista.

Alarmantno je to što u Srbiji niko ne zna da mu kaže koliko je to dece kod nas.

„Direktor jednog vrtića u Trsteniku mi je rekao da konstantno upisuju 1.000 dece u predškolsko. Pre 20 god, bilo je dvoje, troje dece sa problemima u razvoju, pre 10 godina oko 15, pre pet godina 30-40, a danas ih je 300“, navodi profesor.

Dr Rajović kaže da je jedini motiv deteta igra, što sve manje dece u gradovima praktikuje.

„Da bi učenje bilo kako treba, mora da se aktivira retikularna formacija, to je moždano stablo, koje kada se aktivira, pokreće se i ceo mozak. A kad se aktivira? Kad je nešto interesantno. Da li je učenje napamet interesantno? Pa nije. Ne sme da postoji stres kod dece, a nažalost, danas je škola za našu decu stres. Pitali smo učenike da li vole školu, u prvom razredu svi vole, u drugom skoro svi, u trećem 30 odsto ne voli, a u četvrtom još više. Deci se znoje dlanovi, lupa im srce, to je akutni stres, a šta je mozak – organ za preživljavanje, ako on oseti lupanje, znojenje, šta mu mozak poručuju – pa beži, spasavaj se..“, objašnjava naš stručnjak.

Mi im ne olakšavamo ništa, dajte da menjamo metode, poziva on obrazovnu struku.

„Spremamo ih za zanimanja kojih više nema, treba da ih učimo da misle. To je funkcionalno znanje, da uče da povezuju informacije. Učenje napamet je prevaziđeno. Dopamin je najvažnija stvar za učenje, on je fokus.. A dečji mozak do 12 godine, dok sazri, dobija ga jedino kad se igraju. Kad je dete stalno u strahu, aktivira se adrenalin i noradrenalin. Kome je do učenja tada- kada osećaju opasnost“, kaže dr Rajović.

Empatija kod dece

Na pitanje kako da škola i roditelji podstiču empatiju kod dece, tvrdi da se zajedništvom stvara empatija, a ako odu u virtuelni svet, tamo je nema.

„Naša deca pokazuju manjak empatije u gradu. Gradska deca koja imaju sve, njima je svaki vikend rođendan. Dopamin jednako detinjstvo, jednako sreća. Ako dobija sve što želi, mozak nauči tako i ako nešto ne može, prag tolerancije ne samo da je nizak, nego ne postoji. Frustracija kod deteta postaje visoka, ono postaje agresivno, misli da je deo sveta, a ono treba da bude deo porodice“, podvlači naš sagovornik.

Kaže da postoje medicinski dokazi da mobilni telefon utuče na smanjenje hipokampusa.

„To je hard disk, glavna komponenta mozga, deo hipokampusa formira kontrolu emocija, mi nismo učili da je moguće da se ono smanji. Erik From je pre 50 godina pisao da, ako u to vreme nekom oduzmete radio tri dana, doživeće akutne, psihičke probleme. Isto je danas sa telefonom, samo na tri sata. A šta će biti problem sa kontrolom emocijom za 10 godina, videćemo, možda već i primećujemo. Ako nema kretanja, gradsko dete ima smanjene bazalne ganglije, duboke regije mozga… Više bih voleo da naša deca idu da čuvaju ovce pet dana“, poručuje specijalista.

On ističe da mora da se zna šta predstavlja roditelj.

„Roditelji su postali bankomati koji ispunjavaju želje deteta. Gubi se autoritet u školama, i tu je krivica na roditeljima. Roditelj mora da bude autoritet“, zaključuje dr Ranko Rajović.

(RT Balkan)

KOMENTARI26 komentara

 1. Dejan says:

  Ukinuti prava maloletnika(+20 godina)dok ne odsluze vozni rok od godinu dana, zabraniti izlazak maloletnika posle 22 casa zimski period I u let jem do ponoci, kaznjavati prestupnike , kod Nas samo Po dzepu zakon moze da deluje, a ni Po Babu ni Po stricevima.....ukratko

  • Volodimir Ofanzivko says:

   Iq 50, ne verujem da imaš viši. Ajd u ugljenokop, za bolje nisi.

   • Kosovac says:

    Imenjače Zelenskog, Tupčo zar ne znaš da su tvoji šefovi krenuli u dekarbonizaciju, a ti teraš kolegu Dejana da ide u ugljenokop da kopa karbon ugalj. Neće ovo da se dobro završi, ni sendvič nisi zaradio.

 2. Dušan says:

  Ukinuti deci internet i m.telefon, ili roditeljska kontrols istih. Sledeće, omoguciri toliku platu roditelju da uvek jedan moze da bude uz decu i da svoje vreme provodi sa njima. Tekovinama zapada izgubili smo poverenje u vojsku i miliciju, zatin smo upropsstili školstvo i zdravstvo. Nared je došla crkva, a u to vreme je uništena porodica tekovinama demokratije-zapadne, kojima mi nismo suđeni. I šta onda očekivati, . . .

  • Volodimir Ofanzivko says:

   braaaavoooo, iq 55, isto ugljenokop i ne izlazi vani, svet te ne treba,nikom ne bi falio.

 3. IVICA says:

  prevaspitavati roditelje, kakvi su oni takva su im deca....

 4. Volodimir Ofanzivko says:

  Krivi ste vi stariji koji ste napravili ovaj degenerisani sistem, a posebno su krivi SVI ONI koji rade za takav degenerični sistem. Ne govorim samo za Srbiju, to je tamo svugde gde vlada hriščanstvo i korupcija u politici, znači diljem 4.rajha i vazalnim i poluvazalnim državicama (Srbija...). Gde god su zatucane religije, i pored toga što niko više ni neće da ide u crkvu da sluša gluposti i laži, ali vekovi zatupljivanja napravilo je mentalitet koji imamo (kažem, ne samo u Srbiji!) sa programiranim lažima i tzv.moralom koji veze s vezom nema a u glavi su ti programi u sukobu sa logikom i zdravom svesti i takvo stanje u glavi proizvede ovo o čemu govori tekst, a ti treba dodati i stres koji država tj.sistem čini narodu divljački ga oporezujući da mora da živi u teškom radu i nemaštini i konstantnom egzistencijalnom strahu, i to AKO radi, ko ne radi i gore je. Hriščanski "moral" koji praktikuje sistem u tzv. pravosudnom sistemu znači milion obaveza pod pretnjom sankcija kojima se udara direktno na egzistenciju čitave porodice dok se tobože ideal tog "hriščanskog morala" ne nagrađuje ničime i time državna religija i sistem države šalju poruku da taj njihov " hriščanski moral" i ne vredi ništa, što je istina, on je tu samo da štiti sistem i kapital od osiromašenog, pokradenog, obespravljenog naroda.

  • NikolaVeliki says:

   Volodimire Ofanzivko, lažeš i prosipaš s*anja kao tvoj imenjak iz naci ukrajine. Crkava je , barem ova naša pravoslavna,vekovima održavala, moral, dostojanstvo i naciju. I dok je crkva uticala na moral i društvene vredosti, u zemlji su stasavale izuzetne generacije. Kad su tvoji preuzeli vlast- komunisti, katolici, satanisti, EUroljubci, tada dolazi i do opšteg pada morala, vrednosti - a smernice su dali Tito, Soroš i Allan Dulles (upotrebiti Google), koji su ciljano u Srbiji napravili ovakvo stanje danas. Dulles :"Nameteti im najniže vrednosti, uništavati veru u Boga, hvaliti nemoral, pohlepu, pornografiju, izdajstvo i homoseksualizam kao najviše vrednosti"

   • Kosovac says:

    @ Nikola Veliki, …..Uprkos nekim našim razmiricama, ovaj tvoj komentar me je naterao da ti ovom prilikom iskažem moje odlično poštovanje.

    • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

     Kom iole pristojnom čoveku je stalo do poštovanja od strane ništaka poput tebe? Gnjida si i šlihtara, nepismena jajara i ljiga najniže vrste. Očigledno je od samog početka da si apsolutna - nula.

     • Kosovac says:

      Sporedna posledica tvoje bolesti natašakandićitisa je izgleda da si zaboravio sve pećinske crteže koje si koristio. Predlažem ti da se ponovo upišeš u neku predškolsku ustanovu i tako obnoviš svoje impozantno znanje.

 5. Kosovac says:

  U pravu je dr.Ranko Rajević. Ali zaboravio je da decu vaspitavaju Roditelji, Škola i Ulica. U savremenom se javlja četvrti faktor: Mobilni „pametni“ telefoni. Škola je veoma važan faktor. Ali ako su u školi nastavnici i direktor evroljubi sorošoidi vlasnici ljudskih prava, rodno ravnopravni pederi, kao što je slučaj u svim zemljama Evropske Unije, onda iz Škole izlaze degenerici a ne svršeni učenici. I ništa se ne može popraviti sve dok je Ministarstvo prosvete silom zakona vezano pupčanom vrpcom za sorošoidnu doktrinu. Ako bi se Ministarstvo suprotstavilo, bilo bi smenjeno od Predsednika vlade. Ukoliko bi se Predsednik vlade suprotstavio, onda bi bio smenjen od strane Predsednika republike. Ukoliko bi se Predsednik republike suprotstavio, masoni bi ga iz cuga raščerečili.

  • Volodimir Ofanzivko says:

   ajde budi iskren i priznaj da si primio buster.

   • Kosovac says:

    Volodimire, imenjače Zelenskog, imaš nekih problema? Izgleda da je buster rešenje svih tvojih problema. Ja kao fanatik pravoslavac, po prirodi stvari sam takođe i antivakser. Kakav Buster kakvi bakrači. Nisam ja ona nakaza koja je zaboravila čak i svoje primitivne pećinske crteže.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    I to Fajzer kombinovan sa Modernom... idi sad govedu dokazati da je govedo³. 🤣🤣🤣

    • Kosovac says:

     Sada je u redu, možemo da budemo mirni što nisi zaboravio svoje pećinske crteže. A ove suze što ti liju iz očiju, to je možda od onda kada si se sa Gagijem igrao demonstracija?

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   U tvoje vreme nije bilo ni mobilnih telefona, ni interneta, ni EU. A ti si, svejedno, ispao totalna nakaza.

 6. Gagi says:

  U zivotu postoji jedno pravilo, ono dete koje je stasalo uz rad i zalaganje, bolji je covek i clan drustva. Danasnja pihvacena praksa je, da dete bude genije na roditelje i da nauci "da se snalazi" i pravi "kombinacije". Videcemo dokle ce to tako trajati, danas su deci strane osnovne zivotne stvari i pojave. Ne dao Bog da se zarati i poruse sateliti, zivot bi momentalno stao jer ni roditelji nemaju pojma sta je u prirodi jestivo i kako se cepaju drva i lozi obicna vatra. Bogati prave stanove da bi bili jos bogatiji i dovlace narod u gradove da bi ih dodatno zivotno onesposobili i zaglupeli. Sve ovo sto nam se desava je, planski i podmuklo unistavanje jednog naroda. Da nije tako, osnovne namernice bi nam bile daleko dostupnije a sela i varosice bi nam bile pune mladih i vrednih naslednika. Cudi me da do sada nisu izmislili menadzere za branje kopriva i sakupljanje puzeva. Po svoj prilici, narod je digao ruke od sebe i svoje pameti, pod teskom hipnozom "boljeg i gospodskog zivota" idu u propast i tamo vode svoju decu.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Ovog puta se slažem sa tobom. Ali znaj da ljudska priroda goni ljude ka gradovima, kao težnja za „boljim“ životom. Robovlasnici samo postavljaju saobraćajne znake koji usmeravaju ljude u pravcu velelepnih gradova, kao što je naprimer Njujork. Ili Beograd. Tu će biti lako kontrolisani, naročito u doba digitalizacije Ane Brnabić.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   I Gagija (a i ostale) "zabole" slažeš li se. Ovaj "komentar" ima taman toliko smisla koliko i tvoja uobičajena, svakodnevna volovska rika u prazno.

   • Kosovac says:

    Opa bato, ti Znaš da Gagija Zabole. Sigurno si mu ga opipao a on jauknuo.

    • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

     I dalje maštaš o nastranostima... Puna ti usta "one stvari", a buljaš?

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Buljaš kosovarski ne prestaje da sanja gejsnove. Malo, malo pa se izlane. Ionako svojim suseljanima služi sa sprdnju i porugu. Počeo je da "mašta" i o ljudima sa portala... kakva nakazna gej-seljačina! „Čioda” od mozga tera ga na riku kojom se sam ofira.

    • Kosovac says:

     Dobro bre, nemoj odmah da dzipaš kao Damnjanov zelenko. Kako si mogao da znaš da Gagita zabole ona stvar ako mu ga nisi opipao. Možda si hteo da se igrate demonstracija, da te on stavi na tu stvar, a ti da staviš pištaljku u usta i da pištiš.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Nisi ti "pritajeni" derpe, neee. Ti si onaj navalentan, aktivni buljaš, nasrtljiv na "onu mušku stvar". Onomad nam nisi sve priznao. Koj zna šta ti je sve radio taj Gani Kolovica i na šta li si sve pristao samo da ne bi dobio batine. Ili si mu manijačio mlađeg brata pa je morao da te opegla? Njemu si znači "prodao dedovinu", a ljigo?

 7. Apis Carnica says:

  Motika i lopata, to je lek!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *