Dr Smrt iz Bjelovara: Za devet godina umro mu 21 pacijent

Dr Smrt iz Bjelovara: Za devet godina umro mu 21 pacijent

25 juna 2013

Davorin DiklićZa devet godina rada bjelovarskom hirurgu Davorinu Dikliću umro je 21 pacijent kog je operisao, a u šest slučajeva njegovim pacijentima zdravlje se teško pogoršalo. Zbog toga je dobio nadimak Doktor Smrt, a na kraju je uhapšen zbog sumnje da je odgovoran za smrt 10 pacijenata, navodi “Tportal“.

Inspektori su pune tri godine istraživali 27 slučajeva doktora Diklića, da bi na kraju bio uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za smrt deset pacijenata i teškog pogoršanja zdravlja još troje njih.

Davorin Diklić je opšti hirurg kog kolege nisu volele i zbog čestih grešaka ga prijavljivali nadležnima. Pretili su kolektivnim otkazom ako ne dobije otkaz, a on je umesto toga unapređivan. Dve godine obavljao je dužnost v.d. direktora Opšte bolnice u Bjelovaru, a pre toga bio je šef hirurgije. Medicinske sestre ga nazivaju bahatim i bezobraznim lekarom koji je često bez imalo griže savesti činio greške i propuste.

Jednom pacijentu nije pričvrstio kraj tankog creva na abdomen, a izlazak stolice hteo je da zaustavi tamponom što je prouzrokovalo infekciju. U drugom slučaju otpustio je pacijentkinju na kućno lečenje iako su joj zbog širenja creva izostala stolica i gasovi, a kod trećeg pacijenta je propustio da reši problem rane na stomaku kroz koju mu je na nekoliko mesta izlazila stolica.

Na jezive slučajeve Davorina Diklića su još 2008. godine hirurzi Opšte bolnice Bjelovar pismom upozorili tadašnjeg ministra zdravlja Darka Milinovića. Nisu više želeli da prihvataju odgovornost za njegove operacije i optužili su ga da nema moralni, stručni i kolegijalni autoritet.

Iako je 2008. godine Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore sprovela vanredni nadzor i ustanovila niz problema, dali su samo preporuku da se hirurgija u bjelovarskoj bolnici reorganizuje. Tek kada je supruga preminulog pacijenta Ilije Crnova u septembru 2010. godine podnela krivičnu prijavu protiv Diklića počela je trogodišnja istraga koja se bavila sa čak 27 njegovih slučajeva, od čega ih je 21 završio sa smrtnom ishodom.

Crnov je bio Diklićev pacijent u oktobru 2008. godine. Reč je o 43- godišnjem ocu četvoro dece koga je Diklić za 21 dan lečena operisao čak tri puta. Crnov je došao u bolnicu sa čirom na želudcu, a posle loše izvedene prve operacije stanje mu se pogoršalo. Bjelovarski hirurg je tada propustio da ga na vreme ponovno operiše, pa ga je ponovno otvorio tek posle sedam dana. Crnovu se stanje pogoršalo još više. Posle trećeg operativnog zahvata, pacijentu se javila sepsa, a preminuo je 28. oktobra usled zastoja rada više vitalnih organa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *