„Др Шустер“ опет овенчан признањем

„Dr Šuster“ opet ovenčan priznanjem

8 avgusta 2017

RAZIGRANOM komedijom „Dr Šuster“ srpskog pisca Dušana Kovačevića, čiji režiser je Branko Knežević, Milanovačko pozorište je na međunarodnom festivalu „Beskraj 10 kvadrata“ u Prokuplju drugi put zaredom osvojilo glavnu nagradu „Najgolem Histrion“. Njoj je pripala i prva nagrada „žirija u senci“, publike. Za glumca ovogodišnjeg festivala proglašen je Draško Obrenović, koji u toj predstavi igra glavni lik, a glavnu nagradu „Dušan Hadžimanić“ za epizodnu ulogu dobio je takođe glumac u njoj, Predrag Lošić. Treći put zaredom na tom festu, kostimograf Milanovačkog pozorišta Biljana Knežević dobila je prvu nagradu za kostimografiju.

– Cilj nam je da „uspavanu“ publiku vratimo u pozorište. Zahtevaćemo zvanično da nam se obezbedi odgovarajući prostor u kome pozorište jedino može da radi. Sve četiri naše predstave, ovenčane glavnim nagradama na prestižnim festivalima: „Dr Šuster“, Molijerove „Tartif“ i „Tvrdica“ i Čehovljeve „Jednočinke“, ostaće na stalnom repertoaru. U oktobru ćemo raditi dve nove predstave, još ni sami glumci ne znaju koje. Rešeni smo da sa pozorištima u Požarevcu, Prokuplju i u još nekoliko gradova pokrenemo Festival varoških pozorišta – najavljuje Knežević.

Sve dosadašnje nagrade, kao i najupečatljiviji kostimi, rekviziti i slično, biće objedinjeni u neobičnoj izložbenoj postavci – kad im, kako kažu glumci i režiser, bude napravljeno pozorište. Ono se sada, pod nazivom „Mala scena“, nalazi u neuslovnim podrumskim prostorijama Doma kulture, koje su svojevremeno služile kao magacin, a u njima je bila kotlarnica za centralno grejanje.

Prvonagrađeni glumac Obrenović tvrdi da svaki grad može, što se tiče pozorišne kulture, da zavidi Prokuplju. Pa i gradovi mnogo veći od njega.

– Iako relativno mlada, tamošnja publika je izuzetno dobro pozorišno i kulturološki vaspitana, iskreno posvećena „daskama što život znače“. Žiri publike, kako ga tamo zovu „žiri iz senke“, broji pet članova, a odabrani su tako da nijedan od njih uopšte ne zna ko su ostali – kaže Obrenović.

Fest „Beskraj 10 kvadrata“ finansijski podržava i Vlada Švajcarske, kroz program „Evropski progres“.

DEVET MUZA KOD KNEZA

– DEVET muza okuplja Branko Knežević Knez – vele poznati umetnici iz cele Srbije. – Osim režije, ovaj umetnik svetskog glasa je maestro koncerata, horskog i solo pevanja (nastupao je u najznačajnijim koncertnim dvoranama, od „Karnegi hola“ nadalje), glume, scenarija, scenografije, slikarstva i književnosti. Posle umetničkih meridijana, u zavičajnom Gornjem Milanovcu sa Milanovačkim pozorištem premijerama bere lovorike.

– Nikada ne režiram predstave koje se igraju tokom samo jedne sezone! One gube „život“, jer ih publika zaboravlja. Zato smo, glumačka trupa i ja, posvećeni predstavama koje se igraju stalno – veli Knežević (64).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *