Др ТИОДОРОВИЋ ПОТВРДИО оно чега смо се сви плашили

Dr TIODOROVIĆ POTVRDIO ono čega smo se svi plašili

20 jula 2020

Virus korona ima velik opseg delovanja i ne napada samo respiratorni sistem, već i druge organe, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i upozorava da je situacija ozbiljna i da je odgovornost na svakome od nas.

„Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što mi sada vidimo je sistemska bolest“, rekao je Tiodorović za „Blic“.Kako je naveo, kovid 19 deluje sistematski, ne možemo da kažemo da ne napada druge organe, poput organa za varenje, srce i vaskularne organe, bubrege, kod mladih možda će dati kao posledicu sterilitet, jer ima takvih naznaka.

Kod obolelih dolazi i do tromboze krvnih sudova, onda to proizvodi moždane udare, srčane udare, to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest, naveo je epidemiolog.

Ponovio je da virus može napasti svakoga i da su sada na udaru mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji.

Tiodorović je kazao da je prvobitno bilo samo da se virus prenosi kapljično, ali da sada postoji informacija da se prenosi vazduhom, ali da ne znamo šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha u pitanju, poput vetra ili kada uključimo klima-uređaj.

Kazao je da je u Srbiji u toku treći pik, koji će ako ne bude okupljanja i ako se budu poštovale donete mere možemo nadati početku stišavanja u toku nedelje.

„Verujem da se sada radi o smirivanju, ipak više se poštuju mere, maska, distanca, dezinfekcija“, rekao je Tiodorović.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Aj doktore budi iskren. Nemo svaki pešes dana da povećavaš kapacitet korone nego saberi sve dokle ti mašta dopire. Lepo nam oma reci da korona virus ima snagu hirošima bombe i da su u Srbiji na stotine takvih korona bombi i da će eksplodirati ako ne nosimo maske i ne peremo ruke. Skrati muke.

 2. test01 says:

  Gde li vas samo nalaze da mi je znati... Evo juce mi jedna medicinska sestra koja radi u jednoj zapadnoj zemlji rece kako je bila testirana na koronu kao pozitivna 3 puta za redom - pokupila je virus u bolnici (nije imala ama bas nikakve simptome ni posledice). Cetvrti put su joj rekli da se vrati na posao - da su to "mrtvi" virusi. Muz joj je bio bolestan, imao je temperaturu i znojio se 10 dana i onda je sve stalo. Deca isti nisu imala nikakve siptome i testirani su negativno. To je prvi slucaj za koga sam cuo ! Takodje mi je rekla da svu decu koja se rode sa disajnim problemima vode kao "posledica korone" - iako majke nemaju zeve sa koronom... Sami donesite zakljucak.

 3. uddu says:

  Doco,nisi interesantan na ovom sajtu.Pokušaj na Kuriru,alo-u,imformeru...Jer tamo su samo budale.Zar je već treći pik ? Ajde javi nam kad bude sedmi ili osmi pik a do tada zabavljaj one na gore pomenutim sajtovima !

  • Cp6a says:

   Ovako izgleda kad se ud pravi duhovit.

 4. Rista says:

  Razumem da neko ponekad slučajno osmotri kako komšija savija komšinicu u bašti, ali kada se počne stalno kačiti ispod i zavirivati, onda mu njegova artiljerija otkazala. Jel se to zove ...kako ono beše? Voaj...nički san? Neka svako napiše na početku rečenicu "Maske su divne, maske su korisne, maske nam trebaju..." pa nek mali oma svrši posao pa da mirno nastavimo. Imam primedbi na maske i to ću uskoro pisati. Nama treba mnogo više maski i mnogo većih. Ko šifoner, jel! Ali stvarno su praktične i neophodne u ovojemu ludačkom pohodu korone, obožavalaca i pratilaca. Verujem da ću skupiti dovoljno potpisa da skrenem Konovu stručnu pažnju i da to zaživi. Kasnije o tome...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *