DRAGAN BJELOGRLIĆ: Srbi su mali narod, ali ne smemo posumnjati da stvarno ne valjamo ništa

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Srbi su mali narod, ali ne smemo posumnjati da stvarno ne valjamo ništa

22 januara 2014

Dragan BjelogrlicNismo mi gori od drugih, ali nas je istorija zapljusnula uraganom događaja. Neke smo mi izazvali, ali više smo zapljusnuti. Ne smemo posustati i posumnjati da stvarno ne valjamo ništa – kaže reditelj filma „Montevideo, vidimo se“, čija je premijera u Banjaluci zakazana za petak, 24. januar. Nekada smo bili ponosni, a onda je došlo zlo. Ja želim da filmovima vratim nadu, a to je teže sada nego posle bombardovanja, izjavio je glumac i režiser Dragan Bjelogrlić za naše novine.

Vera u sebe

On je istakao da je ideja koja je okupila ljude oko filma „Montevideo“ bila da pokažu ljudima da mogu da budu bolji, da im vrati veru u sebe, državu i narod.

– Srbi su mali narod, svrstaću ga među siromašnije i primitivnije, ali ne mislim da smo išta lošiji od onih bogatijih i manje primitivnih – rekao je Bjelogrlić.

On je naveo da je u detinjstvu verovao da su Jugosloveni čudo od naroda, potom, ranih osamdesetih godina, da su Srbi najbolji od Jugoslovena, dok se devedesetih sve preokrenulo.

– Sa svojom generacijom sam odrastao kao Jugosloven, ubeđen da su Jugosloveni čudo od naroda. Kasnije smo shvatili da smo Srbi, pa smo verovali da su od tih Jugoslovena Srbi stvarno najbolji. Pa se sećam da sam u mladosti bio ponosan što sam Srbin i kad dođem u Split, sa ponosom kažem svima da sam Srbin. Mislilo se da smo mali narod koji ima gen velikog naroda, da smo narod koji nema problem sa identitetom, sa svojim manama, sa svojim vrlinama. E onda su došle devedesete i zlo i došlo je vreme da se preispitujemo, ali to klatno je otišlo u drugu krajnost. Počeli smo da sumnjamo u sve, krivimo sebe za sve, da se posipamo pepelom – kaže Bjelogrlić.

Pozitivne promene

Bjelogrlić kaže da nije mislio da smo nebeski narod ni kada su nas najviše trovali.

– Nismo mi gori od drugih, ali nas je istorija zapljusnula uraganom događaja. Neke smo mi izazvali, ali više smo zapljusnuti. Ne smemo posustati i posumnjati da stvarno ne valjamo ništa. Sada ne valja ništa, ni Gavrilo Princip, pa ni Kolubarska bitka, sad kao sve ne valja i sve je urađeno pogrešno. To je katastrofa, ja sa tim ne mogu da se pomirim i radim da to promenim preko filma, neki drugi to rade preko svog posla. Neće jedan film to da promeni, ali hajde neka svako to radi – istakao je on.

Bjelogrlić je objasnio da je pretpremijera drugog dela „Montevidea“ održana u Gračanici zato što je on odavno zacrtao da ako ikada bude režirao filmove, pretpremijere će biti na Kosovu.

– Prvi film je imao pretpremijeru u Zvečanu, a iako se mnogo pričalo o njemu, to su mnogi zaboravili. Ako postoji neki deo naroda koji je najugroženiji, najostavljeniji, to su ti ljudi tamo. Ako neko misli, a ja mislim, da je Kosovo Srbija, onda svako bar delić svoje profesionalne energije treba da uloži u to i te ljude tamo – naveo je on.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *