DRAGAN BJELOGRLIĆ: Zašto se odričemo Srba koji su činili pobednički partizanski pokret

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Zašto se odričemo Srba koji su činili pobednički partizanski pokret

6 januara 2014

Ravna-gora-TitoGlumac Dragan Bjelogrlić, koji u TV seriji „Ravna gora“ igra Josipa Broza Tita, usprotivio se revidiranju istorije istakvši da su Srbi činili većinski deo partizanskog pokreta, koji je u Drugom svetskom ratu bio na strani pobednika.

Bjelogrlić je istakao da je po političkom opredeljenju „iskreni levičar i da ulogu Tita nije mogao da odbije.

Narodi koje žele da budu ozbiljni ne preispituju svoju istoriju posle 60 godina. Ja mislim da postoji neki period od 25 do 30 godina dok su još savremenici živi kada se određeni događaji mogu preispitivati.

Posle toga ozbiljni narodi to više ne rade. Pitanje četnika i partizana može da bude zanimljivo umetnicima, istoričarima. Mogu da se snimaju filmovi, serije, ali mi kao društvo ne treba da menjamo stav, da menjamo udžbenike, ne treba našu decu da zbunjujemo.

Partizani su bili na strani pobednika. Verovatno pukovnik Draža Mihailović nije zaslužio sve što mu se desilo. Možda je bio i patriota, ali on je izgubio rat. Istorija je puna toga. S druge strane, većinu Titove pobedničke armije su činili Srbi i potpuno mi je somnabulno da se mi kao narod odričemo toga. A ne odriču se Slovenci. Mi koji smo izneli narodno-oslobodilačku borbu?

Neki naši intelektualci se toga odriču i smatraju to najvećim zlom. To je apsurd. Neki naši intelektualci od kraja 80-ih do danas su pali na mnogim ispitima. Uneli su mnogo zabune i štete. Ti obračuni nisu naši nego njihovi u stvari. Evo, ja sam rođen 1963.

I znam da je većina naših intelektualaca u doba komunizma pisala šta god je htela, radila šta god je htela, bili maženi i paženi, pritom uživali u gnezdu opozicionarstva i uglavnom bili dobro plaćeni.

Mi smo za vreme Tita dosegli neke od najboljih trenutaka naše istorije. Posle rata, diktature, Golog otoka, on pravi sistem kakav danas ne možemo ni da zamislimo. Pravi ozbiljnu državu, svetski relevantnu, jaku srednju klasu, ozbiljnu intelektualnu opoziciju.

Svaki segment društva je bio na mnogo višem nivou. Uzmimo kulturu: imamo nobelovca, imamo ozbiljan populistički film, imamo ozbiljan kritički film – crni talas. Najveće nagrade na festivalima. Imali smo dom kulture u svakom selu, ozbiljnu televiziju…

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *